Doktorlar uyarıyor: Kilo vermek isterken bu hataları yapmayın

Klinik Diyetisyen Melisa Kara, kilo vermeye çalışanların sıkça doğru bilerek yaptığı yanlışlardan bahsederek uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 14.10.2021, 17:08 17.10.2021, 09:45
Doktorlar uyarıyor: Kilo vermek isterken bu hataları yapmayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Klinik Diyetisyen Melisa Kara, diyet yapılırken yalan yanlış bilgilerin sağlıklı ve fit olma hedefine ulaşmanın önünde büyük bir engel olduğunu kaydetti.

Diyetisyen Melisa Kara, hemen hemen herkesin günümüzde sağlıklı ve fit olmak için çabaladığını ancak diyet yaparken kulaktan dolma, yanlış bilgilerin belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesine engel olduğunu söyledi. Kara, “Kimimiz istediği kiloya kısa bir sürede gelebilirken kimimiz ise bu isteğine hiçbir zaman ulaşamıyor.” şeklinde konuştu.

Meydana gelen zorlukların büyük bir kısmının diyet esnasında yapılan yanlışlardan kaynaklandığını ifade eden Kara, diyete ilişkin doğru bilinen yanlışları şöyle ifade etti:

‘Kahvaltıyı atlamak sorun olmaz.’ Bu düşünce bütünüyle yanlış. Kahvaltının kilo kontrolünde ve iştah yönetiminde etkisi büyüktür. Ekmek, peynir ve zeytin, yumurta gibi besinlerle klasik bir kahvaltı yapmak durumunda değilsiniz. Bir bardak süt veyahut sütlü kahveyle ve bir porsiyon meyveyle de kahvaltınızı yapabilirsiniz. Mühim olan kahvaltının içeriğinden çok uyandığınız ilk andan itibaren metabolizmanızın çalışmaya başlamasıdır.

‘Öğün atlamak çabucak kilo verdir.’ Bu da yanlış. Günde iki öğün şeklinde beslenmek metabolizmanızı yavaşlatır, yani aç kalırsınız. Örnek vermek gerekirse vücudunuz bir odun sobası gibi, eğer öğünlerinizi atlarsanız soba söner. Yani kilo veremezsiniz.

‘Aç kalınca kilo verebilirsiniz.’ Yanlış. Vücudu aç bırakıp zayıflamaya çabalamak en fazla görülen hatalardandır. Aç kalıp yapılan diyetlerde zayıflarsınız ancak bu sağlıklı bir zayıflama değildir ve açlığı bıraktığınızda tekrar kilo alırsınız. Böyle verilen kilolar da vücudun yağ kütlesinden gitmez. Daha çok vücutta kas ve su kaybı oluşur, bu da zayıflama gibi gelir. Fakat metabolizmanın hızlanması için kendinizi aç bırakmamanız gereklidir. Diyet sırasında öğün atlamamanız ve ara öğünler yapmanız büyük bir önem taşımaktadır.

‘Esmer ekmek kilo aldırmaz.’ Büyük bir yanlış. Kilo vermeyi amaçlayan herkes neredeyse beyaz ekmek yerine esmer ekmek yemeye yönelir. Fakat esmer ekmeğin de bir kalorisi bulunmaktadır ve neredeyse beyaz ekmekle aynıdır. Burada en mühim fark beyaz ekmeğe göre esmer ekmek posa içerdiği için daha çok tokluk hissi verir.

‘Zeytinyağı kalorisiz olduğu için sınırsız bir şekilde tüketilebilir.’ Yanlış. Zeytinyağında da bütün yağlarda olduğu gibi kalori bulunmaktadır ve 1 tatlı kaşığı yaklaşık olarak 45 kaloridir. Bundan dolayı fazla tüketildiğinde de zeytinyağı kilo almaya sebep olur.

‘Diyet ürünlerin kalorisi bulunmamaktadır.’ Yanlış. Light ürünler tamamıyla kalorisiz değil ancak kalorisi azaltılmış ürünlerdir. Kimi ürünlerin diyet olanlarının kalorisi çok ancak tuzu kısıtlanmış olabilir. Yine kimi diyet ürünlerde şeker yerine tatlandırıcı kullanılmıştır örneğin fakat un ve yağ oranı arttırılmıştır. Bu ürünler sadece diyete yardımcı ürünlerdir, yalnızca doktorların önerdiği kadar tüketmek lazımdır.

‘Diyette bol meyve tüketilmelidir.’ Yanlış. Diyet yapılırken en fazla tüketilmesi gerekli olan gıdaların başında önce sebzeler, ardından ise meyveler gelmektedir. Meyve tüketimi diyet yapıyorsanız belirli ölçüde gereklidir. Sizin düşündüğünüz gibi meyvenin şekeri diyetinizi bozmaz ancak önemli olan kontrollü porsiyondur. Aksi durumda gerekli olan mineral ve vitaminlerden yoksun olan vücudunuz bu dönemde zarar görecektir.

‘Karbonhidrat bütünüyle diyetten çıkartılmalıdır.’ Yanlış. İnsan vücudunun ana enerji kaynağıdır karbonhidratlar. Karbonhidratı bütünüyle kesmek vücuda doğru enerjiyi alamamak manasına gelir. Böyle olduğunda da vücudumuz enerji sağlamak için karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını kullanır. Yani şişmanlığın maksadı olan yağ dokusu olduğu şekliyle yerinde kalır. Normal beslenmeye geçtiğinizde üstelik iki katı kilo alırsınız.

‘Protein ağırlıklı bir beslenme düzeni sağlıklı kilo kaybı sağlar.’ Yanlış. Ağırlıklı protein odaklı beslenmede, proteinleri sindirmek için vücut çok fazla enerji harcar ve zayıflama görülebilir. Fakat proteinlerle beraber çok fazla yağ da metabolizmaya gireceğinden koroner kalp hastalıkları ve kan yağlarında yükselme görülebilir ve gut hastalığı gelişebilir. Bununla beraber fazlaca protein tüketmek idrar yoluyla kalsiyum atılmasını da arttırabilir ve kemik erimesi gibi problemleri de beraberinde getirebilir.

‘Bitki çayları tüketmek zayıflatır.’ Yanlış. Bitki çaylarının yalnızca metabolizmayı hızlandırmak üzerine yardımcı yönde bir etkisi bulunmaktadır. Herhangi bir bitki çayı fiziksel aktivite ve sağlıklı bir diyet olmaksızın kilo verdirmez.

‘Açken spor yapmak hızlı kilo verdirir.’ Yanlış. Spor sırasında insülin salınımı artacağından dolayı aç olarak spor yapılırsa kan şekeri düşer ve rahatsızlık oluşur. Doğru olan yöntem ise yemeklerden en geç iki saat, en erken ise yarım saat sonra sporun yapılmasıdır.

‘Akşam saat 6’dan sonra atıştırma yapmak kilo aldırır.’ Bu da doğru değil. Akşamdan sabaha aralık çok uzundur. Akşam 6’nın ardından bir şey tüketmemek bu süreyi daha da fazla uzatacağı için metabolizmanın yavaşlamasına ve kan şekerinin düşmesine sebep olur. Bundan dolayı kahvaltı da dahil olmak üzere öğünlerin arasına en az 3-5 saatlik boşluk bırakmak gerekir. Böyle olursa en son öğünün ne zaman yapıldığının da önemi kalmamış olur.

Yorumlar (0)