Şentop: 'Türkiye batsın da millet belki bize oy verir’ diyenler var

1921 Anayasası'nın Kabul Edilişinin 100. Yılı Sempozyumu'nda konuşma yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop,  yaptığı gündem değerlendirmesinde  'Bu ülkeyi Tayyip Erdoğan yönetmesin de kim yönetirse yönetsin' zihniyetinde kişiler olduğunu ve ülkeyi zarar uğratarak vatandaşlardan oy koparma derdinde oluğunu ifade etti.

GÜNDEM 21.01.2021, 18:21 22.01.2021, 16:19 Hanife
Şentop: 'Türkiye batsın da millet belki bize oy verir’ diyenler var

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, himayesinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi tarafından TBMM'de düzenlenen 1921 Anayasası'nın Kabul Edilişinin 100. Yılı Sempozyumu'nda açıklamalarda bulundu.
Şentop, burada yaptığı açıklamada gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Başkanlık sistemi tartışmalarına değinen Şentop, parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçildiği süreçte kimsenin bilgilerini tazeleme, yenileme ihtiyacı duymadığını, tartışmaları yürütürken önceki sistemin alışkınlıklarını, anlayışlarını ve kavramlara yükledikleri anlamları esas alarak yeni sistemi, mevcut sistemi yürüttüklerini belirti.
Şentop, bazı kişilerin daha ileriye gidip "Parti üyesi olan cumhurbaşkanı olursa, böyle sistem olmaz" dediğini söyleyerek bu durumu manuel ve otomatik vites durumuna benzetti.

Başkan Şentop, “Debriyajı olmayan araba, araba olmaz diyor ama şanzımanı otomatik, farklı tasarlanmış, paradigması farklı araç gidiyor, yürüyor. Dolayısıyla başkanlık sisteminde parlamenter sistemin unsurlarını ve tanımlarını aramak yanlış.” İfadelerine yer verdi.

“Hiç kimsenin milletin verdiği yetkiden daha fazlasını kullanamaz”

TBMM dahil anayasadaki temel kurumları itibarsızlaştırmaya yönelik bazı adımlar olduğunu gördüklerini söyleyen Şentop, Mecliste sayası az olan partilerinin kanunlarının kabul edilmesinden şikâyetçi olanlara bu durumun mecliste bir alakası olmadığının bunun tamamen halkın kendilerine verdiği yetkiyle alakalı olduğunu belirterek, hiç kimsenin milletin verdiği yetkiden daha fazlasını kullanma gücüne, imkanına sahip olamadığının altını çizdi.

Kullanılması durumunda da millet iradesine bir saygısızlık olacağını dile getiren Şentop, "Ne kadar vermişse millet kaç metre verdiyse, kaç kilogram verdiyse o kadar kullanacaksınız ve buna razı olacaksınız. Bir sonraki seçimde daha çok alırsınız o zaman o kadar kullanırsınız. Bu bakımdan ciddi kafa karışıklıkları var." dedi.
21. yüzyılda dünyanın yeniden şekillendiği bir dönemde en kadar farklı görüşlerde olunursa olsun veya tartışmalar olursa olsun herkesin bir hedefte birleşmesi gerektiğini vurgulayarak, “ O da Türkiye’yi müstakil, yani istiklal-i tam içerisinde ve istikbale güçlü bir ülke olarak taşınacak bir kararlılık.” İfadelerine yer verdi.

Şentop: 'Bu ülke batsın da millet belki bize bir şeyler verebilir' düşüncesi var

Şentop, bugün, 'Türkiye’yi Erdoğan yönetmesin de kim yönetirse yönetsin'  zihniyetinde olan insanların 'Türkiye ekonomik olarak veya başka bakımlardan zarara uğrasın, batsın da millet belki bize bir şeyler verebilir'  beklenti ile hareket ettiklerini, ancak milletin, bu ihanet zihniyeti içerisinde olanlara fırsat vermediğini ifade etti.

TBMM Başkanı Şentop son olarak, 100 yıl önce Türkiye'nin bağımsızlığı için canını feda ederek mücadele yürüten, başta TBMM'nin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün asker ve siyaset arkadaşlarını, Türkiye için gayret gösteren herkesi rahmetle andı.
 

Yorumlar (0)