Salihe Aydeniz’in dokunulmazlık fezlekesi komisyonda

Diyarbakır Milletvekili ve DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik fezleke, TBMM Adalet Karma ve Anayasa Komisyonu’nda görüşülecek.

GÜNDEM 23.06.2022, 16:47 24.06.2022, 09:10
Salihe Aydeniz’in dokunulmazlık fezlekesi komisyonda

TBMM Adalet Karma ve Anayasa Komisyonu, Diyarbakır Milletvekili ve DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik fezlekeyi görüşmek için bir araya geldi.

Beş ayrı dosyası bulunuyor

TBMM Adalet Karma ve Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, komisyon görüşmesinin başında Aydeniz hakkında beş ayrı dokunulmazlık dosyası bulunduğunu ifade ederek, bunların kamu görevlisine vazifesini yaptırmamak için direnme, sözlü ve fiziki şiddette bulunma konularında olduğunu dile getirdi.

“Dokunulmazlık suç işleme özgürlüğü değildir”

Milletvekillerine verilen dokunulmazlığın, kişilere tanınmış bir suç işleme özgürlüğü olarak kullanılmayacağına dikkat çeken Beyazıt, “Dosyalarda bulunan suçlamalar iddia şeklinde olup, komisyonumuzun vazifesi de ilgili milletvekilinin suçlu olup olmadığının değerlendirilmesi ve yargılanması değildir. Komisyonumuzun ve oluşturacağımız hazırlık komisyonunun vazifesi dosyaları incelemek ve gerekli olursa yargılamanın önünü sunmak ya da kovuşturmanın milletvekilliği niteliğinin sona ermesine gelene kadar ertelenmesine karar kılmak olacaktır” şeklinde ifade etti.

Usul tartışması çıktı

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, komisyon münazarasında usul tartışmasına yönelik söz aldı. Koç, Aydeniz’in dosyalarında soruşturmayla alakası olmayan konular bulunduğunu iddia ederek, usul tartışması açılmasını talep etti. Bu isteğin üzerine usul tartışması açıldı.

Hazırlık komisyonu oluşturulacak

Görüşmelerin sonrasında ise Hazırlık Komisyonu düzenlenmesi bekleniyor. Hazırlık Komisyonu, Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağına yönelik rapor oluşturarak, Karma Komisyona gönderilecek.

Daha sonra bu rapor Karma Komisyon’da görüşülecek ve Genel Kurul’a gönderilecek. Edinilen bilgilere göre Aydeniz, Genel Kurul’da, Karma Komisyon’da ve Hazırlık Komisyonu’nda kendisini savunabilecek ya da bir Milletvekili Aydeniz için savunma yapabilecek.

Ne yaşanmıştı?

12 Haziran günü İstanbul Kadıköy'de, terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'a verilen görüş yasağının kaldırılmasını talep edenler tarafından yürüyüş gerçekleştirilmişti.

Bursa'nın Gemlik ilçesinde düzenlenen yürüyüşün İstanbul ayağı için Kadıköy'de toplanan grup, Serasker Caddesi üzerinden Bahariye Caddesi istikametine doğru terörist başı Öcalan lehine sloganlar atarak yürümüştü.

Polise yumruk atmıştı

Güvenlik güçleri, kalabalığa müdahalede bulunurken yürüyüşe katılan HDP'li vekiller Feleknas Uca ve Ayşe Başaran polisleri tehdit etmişti.

Yürüyüş sırasında, DBP Milletvekili Salihe Aydeniz'in bir polise yumruk attığına dair görüntüyü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı açtı

Sosyal medyaya düşen görüntüler üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

DBP Milletvekili Salihe Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik bir fezleke hazırlanarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yollanmıştı.

Dosyayı inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu da Aydeniz hakkında 'izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma', 'yaralama', 'kamu görevlisine hakaret' ile 'polise mukavemet' suçlarından oluşturulan fezlekeyi Adalet Bakanlığı'na göndermişti.

Yorumlar (0)