Sakarya Gaz Sahası’nda tarihi ve önemli gün: O malzemeler limana ulaştı 

Türkiye’nin en büyük doğal gaz keşfi olan Sakarya Gaz Sahası’ndaki gazın karaya çıkartılmasını sağlayacak olan deniz altı borularının ilk kısmı Zonguldak’taki Filyos Limanı’na getirildi. Sakarya Gaz Sahası, 2020’de keşfedilmiş ve dünya genelindeki deniz keşifleri arasında ilk sırada yer almıştı. O günden bu yana sahada çalışmalar devam ederken boruların tamamı bu sene sonuna kadar deniz altına döşenecek ve 2023’ün ilk çeyreğinde de deniz altındaki gaz, kara sisteminden vatandaşlara ulaştırılacak. 

GÜNDEM 16.01.2022, 17:49
Sakarya Gaz Sahası’nda tarihi ve önemli gün: O malzemeler limana ulaştı 

Türkiye, 2020 senesinde pandemiyi de gölgede bırakan bir keşif gerçekleştirdi. Sakarya Gaz Sahası’nda gece gündüz devam eden çalışmalar sonucunda uzmanlar, dünyanın en büyük deniz keşiflerinden sayılan yüzlerce metreküplük doğal gazı bulmayı başarmıştı. Keşfin gerçekleştiği sene Türkiye, dünya basınında manşetlere konu olmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu gazın çıkartılacağını, 2023 senesinde vatandaşlara verileceğini duyurmuştu.  



Boruların ilk etabı bugün ulaştırıldı 

Türk milleti tarafından büyük mutlulukla karşılanan haber sonrasında iki türlü çalışma başlatıldı: Biri, diğer gaz sahalarını tespit etmek; diğeri de bulunan gazı kısa sürede çıkartıp işlemek. Gazı deniz derinliğinden çıkartmak konusunda ilk adım olan deniz altı borularının döşenmesine çok yakın zamanda başlanacakken boruların ilk etabı bugün Zonguldak’taki Filyos Limanı’na ulaştırıldı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ilk ateşi yaktığı Sakarya Gaz Sahası yakından takip ediliyor. Keşfin yapıldığı noktada gazı karaya taşıyacak olan boruların ilk sevkiyatı bugün itibarıyla tamamlandı. Deniz tabanında açık üretim tesisi kurulmasını ve karada kurulan doğal gaz işleme tesisi ile deniz altı tesisinin birleştirilmesini amaçlayan boruların bu sene sonuna kadar döşeneceği biliniyor.  



170 kilometre uzunluğunda olacak 

170 kilometre uzunluğunda olması planlanan borular, vinç yardımıyla tırlardan limana indiriliyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ekiplerinin ince ve hassas çalışması, iş güvenliği önlemlerinin yüksek oranda alınmasıyla birlikte boruların indirilmesi saatlerdir devam ediyor. 24 saat boyunca kesintisiz olarak çalışacak görevliler, her biri 12 metre uzunluğunda olan boruları 4’erli şekilde bağlayarak limana indiriliyor. Borular indirildikten sonra uzman mühendisler tarafından hasar kontrolü açısından inceleniyor. İncelemelerin tamamlanmasıyla birlikte malzemeler, depolanacak alana taşınıyor.  



İlk etap boruları, toplam boruların yüzde 20’si 

Filyos Limanı’na bugün getirilen boruların, toplam boruların yüzde 20’si olduğu ifade ediliyor. Borular toplamda 10 ayrı seferde limana getirilecek. Malzemenin taşıma işlemi Haziran 2022’ye kadar devam edecek. Tüm boruların limana getirilmesiyle birlikte deniz tabanına yerleştirme işlemleri başlayacak. Boru hattı döşeme işlemlerinin ise kaba bir hesapla 5 ay kadar sürmesi bekleniyor. Deniz altına sistem döşeme işlemlerinin Kasım 2022’de bitmesi planlanıyor. 



2023’ün ilk çeyreğinde deniz ile kara bağlanacak 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 1 Ocak 2022 tarihinde Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’nde incelemelerde bulunmuş ve şunları aktarmıştı: “Bu büyüklükteki ve bu kapasitedeki tesis, sanıyorum ki Avrupa’da benzerlerini geçecek ve ilk sırada yer alacak bir tesistir. Tesislerimizde son teknolojiyi kullanıyoruz. İnşallah 2023 senesinin ilk çeyreğinde doğal gazımızı burada yakıp hizmete sokacağız. Sonrasında da ulusal iletim sistemimize bağlayıp yurdumuzun dört bir yanına Karadeniz doğal gazını ulaştıracağız. Bu şekilde hem vatandaşlarımız hem de devletimiz kalkınacak.” 

Yorumlar (0)