Rusya-Ukrayna savaşında 16. gün: AB'den duyuru: Rusya'yı mahrum bırakacağız!

Rusya-Ukrayna savaşında tahliyelerden sonra yoğun bombardıman sürüyor. Mariupol, Sumi, Çernihiv ve Harkov kentleri kuşatılırken, Kiev'in kuzeybatısında çatışmalar tekrar şiddetlendi. Zelenskiy, 2 gün içinde 100 bini aşkın sivilin tahliye edildiğini açıklarken Pentagon’dan, Rus ordusunun Kiev'e 15 km mesafede olduğu açıklaması geldi. Rusya tek taraflı bir şekilde her gün saat 10.00'dan sonra insani koridor açacaklarını açıkladı.

GÜNDEM 11.03.2022, 15:22 11.03.2022, 22:23
Rusya-Ukrayna savaşında 16. gün: AB'den duyuru: Rusya'yı mahrum bırakacağız!

2 hafta önce Rusya - Ukrayna arasında başlayan savaş devam ediyor. Ukrayna'yı işgal eden Rusya’nın saldırıları 16. gününde de devam etti. Savaşın 15. gününde, Rusya ve Ukrayna arasındaki en üst seviye temas Antalya'da yapıldı. Hafta sonundan beri tahliyeler konusunda bombardırmanı yavaşlatan Rusya, tekrar saldırı pozisyonuna geçti. İşte dakika dakika yaşananlar...

22.14 - Rusya, Ukrayna'da 3 bin 346 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini duyurdu.

21.00 - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukraynalı mevkidaşıyla telefonda Ukrayna'yı görüştü. Yapılan görüşmede Ukrayna'ya verilen desteğin süreceğinin altı çizildi.

19.58 - Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Leyen, "Rusya'yı pazarlarımızda en fazla gözetilen ülke statüsünden mahrum bırakacağız." dedi.

BM duyurdu: Ukrayna'daki biyolojik silah programına ilişkin bilgimiz yok

19.55 - Birleşmiş Milletler, Ukrayna'daki herhangi bir biyolojik silah programının varlığından haberdar olmadıklarını söyledi.

19.25 - İsveç Adalet Bakanı Johansson, Ukrayna polisine verilmek üzere 3 bin 400 koruyucu kıyafet, 5 dron, 62 çiftli dürbün, 94 kurşun geçirmez miğfer, 367 uçaksavar hazırladıklarını söyledi.

19.06 - Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yeniden Ukrayna ile müzakerelerin başlaması için Putin'i ikna etmeye çalıştıklarını ifade etti.

18.42 -  AB Komisyonu Başkanı Leyen, Rusya'ya dair dördüncü yaptırım paketine hazırladıklarını kaydetti.

ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

18.39 - Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya yönelik saldırıları sebebiyle Rusya ile olan "ticari ilişkilerini" askıya aldıklarını kaydederek yeni yaptırımlarını açıkladı.

18.18 - Putin, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ile Ukrayna konusunu görüştü. Görüşmede Ukrayna'daki sivillerin tahliyesi konusu üzerinde konuşma yapıldığı kaydedildi.

18.14 - Amerika Birleşik Devletleri Senatosu tarafından Rusya ile savaşta olan Ukrayna'ya 13,6 miyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısına onay verdi.

17.33 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği'nin Ukrayna Çernivtsi şehrine taşınmakta olduğunu söyledi.

Savaş nedeniyle Avrupa'da gıda fiyatları yüzde 20 artabilir

17:00 - Birleşmiş Milletler Gıda Programı Ukrayna'da yaşanan savaş nedeniyle Avrupa'da gıda fiyatlarının yüzde 20 artabiledeğini açıkladı

16:40 - Ukrayna istihbaratı tarafından yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Puti Çernobil'e provakasyon saldırısı düzenlenmesi için talimat verdi.

15.17 - Belarus lideri Lukaşenko, başkent Moskova'da Rusya lideri Vladimir Putin'le bir araya geldi.

15.01 - İngiltere, Rus Parlamentosunun alt kanadı olan Devlet Duması'nda bulunan 386 milletvekiline yaptırım kararı aldı. İngiltere Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada, Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgeleri Lugansk ve Donetsk'e verdikleri destek sebebiyle Duma'nın 386 farklı üyesine yaptırım uygulandığı ifade edildi.

14.52 - Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, AB'nin Ukrayna'ya yönelik ilave 500 milyon eurolu askeri destek vereceğini açıkladı. 

14.46 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarından sonra ülkeden ayrılan sivillerin bir bölümü tren aracılığıyla Polonya'nın Przemysl şehrine gelmeye devam ediyor. Annesi ile Ukrayna'dan gelen bir kız çocuğunun babası ile buluşması esnasında duygusal görüntüler ortaya çıktı. 

14.34 - Rusya lideri Putin, Ukrayna ile müzakere aşamasında birtakım olumlu gelişmeler yaşandığını ifade etti. 

14.33 - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Throssell, Ukrayna-Rusya savaşında her gün sivil kayıpların arttığını söyleyerek, Rus yetkililere "sivillere ve sivil araçlara ilişkin saldırılar ile misket bombası kullanılmasının savaş suçu olabileceği" yönünde uyarılarda bulundu.

14.27 - Belarus lideri Lukaşenko, Rusya lideri Putin'le görüşmek için Moskova'ya geldi.

14.09 - Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'ya 300 milyon euroluk mali destek verdi.

14.07 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonu sebebiyle ülkeden kaçan 2 milyonu aşkın sivil, son 15 gün içinde tüm Avrupa'ya dağıldı.

12.51 - Birleşmiş Milletler, komşu ülkelere Ukrayna'dan geçen göçmen sayısının 2 milyon 498 bin 827 olduğunu açıkladı.

12.45 - Rusya lideri Putin, Orta Doğu’dan gelecek ve Rusya saflarında bulunacak olan "gönüllü savaşçıların" Ukrayna'daki çatışma alanına ulaştırılması yönünde talimat verdi.

12.28 - Ukrayna'ya saldırılarına devam eden Rus ordusu, Harkiv kentine bağlı Oskilska bölgesinde psikonörolojik yatılı okula saldırdı.

12.19 - Rus ordusunun Dnipro şehri ve çevresine düzenlediği hava saldırısının ardından binalardan bazıları harabeye döndü. Saldırının ardından, Ukrayna Acil Durumlar Servisi ekipleri, yangını söndürmek amacıyla çalıştıkları görüldü.

Kiev'de yeniden siren sesleri!

11.47 - Antalya’da düzenlenecek Diplomasi Forumu için Türkiye’ye gelen NATO Genel Sekreteri bölgede yaşananları değerlendirirken Türkiye’ye de yaşanan gerilimi azaltmaya yönelik adımlarından ötürü teşekkür etti.

11.23 - Ukrayna Acil Durum yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna’nın merkezinde bulunan Dinyeper Nehri’nin güneyinde bulunan Dnipro şehrine Rus birlikleri tarafından üç hava saldırısı düzenlendiği açıklandı. Gerçekleştirilen hava saldırısı sonucunda bir kişinin hayatını kaybettiği ve bölgede yer alan birer anaokulu, apartman ve fabrikanın ağır hasar aldığı aktarıldı.

08.44 - Ukrayna-Rusya savaşının durdurulması amacıyla diploması mekiği dokuyan Türkiye, diğer taraftan Ukrayna sınırının sıfır bölgesine insani seferberlik başlatıp acil sağlık hizmeti veriyor.

06.54 - Avrupa Birliği liderleri, Ukrayna'nın AB üyelik başvurusunun AB Komisyonu tarafından incelenmesini talep ettiklerini, bunu beklerken Ukrayna'nın Avrupa yolunu izlemesine destek vermeye devam edeceklerini aktardılar. 

04.55 - Rusya-Ukrayna savaşının 16. gününe girilirken, Kiev'de tekrar siren sesleri yükselmeye başladı.

04.51 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Antalya'da Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Pedersen ile bir araya geldi.

04.31 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Antalya'da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bir araya geldi.

04.17 - Sosyal medya platformları Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta, Ukrayna'da yaşanan savaşa destek veren Ruslar ve savaşta görev alan Rus askerlerine karşı şiddet içerikli paylaşımlara izin vermek için kurallarını esnetti.

03.59 - Ukrayna lideri Zelenskiy'nin Ekonomi Danışmanı Ustenko, Rusya ile yaşanan savaş sebebiyle 100 milyar dolarlık kayıplarının olduğunu açıkladı.

03.57 - Libya, 1200 vatandaşının Ukrayna’dan tahliye edildiğini açıkladı.

Harkiv şehrindeki siviller, metro istasyonuna sığınıyor

03.57 - Rus askeri birliklerinin şiddetli saldırılarla ablukaya aldığı Ukrayna'nın Harkiv şehrindeki siviller, kentteki metro istasyonlarına sığınıyor.

03.51 - Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya ile savaşın devam ettiği şehirlerinden son iki gün içinde 100 bine yakın kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

Boris Johnson: "Savaşın kaderi Putin'e bağlı"

03.19 - Rusya'nın saldırısı sebebiyle kendisini savunmak isteyen Ukraynalılara, Lviv kentinde savaş eğitimleri veriliyor. Sivillere, molotof kokteylinin nasıl hazırlanacağı bilgileri de veriliyor. Kentteki bir sinema salonunundaki eğitimde, teorik bilgiden sonra molotof yapılışı bütün aşamalarıyla anlatıldı.

02.20 - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan Moody's, Belarus'un kredi notunu "B3"ten "Ca"ya düşürdü, not görünümünü de "negatif" şeklinde korudu.

01.47 - Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, 200 bini aşkın Ukrayna vatandaşının, Ukrayna'yı korumak adına Avrupa'dan döndüğünü aktardı.

01.29 - İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna’daki savaşın ne zamana kadar devam edeceğinin Rusya lideri Putin’e bağlı olduğunu söyleyerek, Putin’in şiddete son vermesi ve barışçıl müzakerenin başlamasına müsaade etmesi gerektiğini ifade etti.

01.20 - Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rusya'nın kimyasal silah kullanabileceğine ilişkin uyarılar yaparak, "ABD, gerginliği tırmandıracak adımlardan kaçınıyor. Uluslararası bir savaşa sebep olmayacağız." değerlendirmesini yaptı.

01.09 - Fas hükûmeti, Rusya-Ukrayna savaşının, ciddi derecede tahıl ithalatına etkisinin olmayacağını açıkladı.

01.00 - ABD'li eğlence endüstrisinin en önemli şirketlerinden biri olan Walt Disney, Rusya'daki bütün faaliyetlerini durduracağını açıkladı.

00.54 - Dünya genelinde tanınmış siyasetçileri ve iş insanlarını bir araya getiren Dünya Ekonomi Forumu, Ukrayna'ya saldırılarından dolayı Rusya ile tüm ilişkilerini dondurmaya karar verdi. İsviçre merkezli WEF'ten gelen açıklamada, alınan kararla beraber Rusya lideri Putin'in, forumun tüm etkinliklerine katılımının yasaklandığı aktarıldı.

Pentagon: "Rusya, Kiev'in kapısında"

00.46 - Gana hükümeti, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle 210 vatandaşını Ukrayna'dan tahliye etti. Bir açıklama yapan Gana Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Kamu İşleri Direktörü Agyeman, Ukrayna'dan tahliye edilen Nijerya vatandaşlarından 12. grubun Akra'daki havalimanına ulaştığını açıkladı.

00.42 - Uluslararası Para Fonu Başkanı Georgieva, Ukrayna'da yaşanan savaş ve Rusya'ya yönelik yaptırımların küresel ekonomik büyümede düşüşe sebep olabileceğini açıkladı.

00.39 - ABD Savunma Bakanlığına bağlı üst düzey bir yetkili, Ukrayna topraklarına Belarus’tan giren ve başkent Kiev’in kuzey bölgesinde çeşitli sebeplerle yavaşlayan Rus askeri birliklerinin, gün içinde kentin 15 kilometre yakınına geldiğini açıkladı.

Bir grup gazeteciye Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunan üst düzey Pentagon yetkilisi, "Kiev’in kuzeydoğusundan yaklaşan Rus kuvvetlerin ilerleyebildiklerini değerlendiriyoruz. Halen Gostomel yakınlarındalar ancak Kiev’e 5 kilometre daha yaklaştılar.” dedi.

00.13 - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi, Antalya’da Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanlarıyla gerçekleştirdiği görüşmenin yapıcı geçtiğini söyleyerek, nükleer güvenlik için her iki tarafın Ajansla çalışmaya hazır olduğunu ifade etti.

23.59 - ABD’li bir istihbarat yetkilisi, 2005’ten bu yana ABD’nin, Savunma Bakanlığı Kooperatif Tehdit Azaltma Programı çerçevesinde Ukrayna’da bulunan laboratuvarlara 200 milyon dolarlık yatırım yaptığını ifade etti fakat Rusya’nın söylediği üzere Ukrayna'da ABD’nin, biyolojik silah üretme planları olduğu iddialarını reddetti.

23.57 - Almanya Başbakanı Scholz, AB Liderler Zirvesi'nden önce bir açıklama yaparak, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne hızlı katılım isteğini desteklemediğini açıkladı.  

Yorumlar (0)