Rusya ile üçüncü ortak devriye tamamlandı

Suriye'de "güvenli bölge" uygulamaları kapsamında Türk ve Rus askerlerinin üçüncü ortak devriyesi tamamlandı.

GÜNDEM 08.11.2019, 10:03 08.11.2019, 14:19
Rusya ile üçüncü ortak devriye tamamlandı

Suriye'de "güvenli bölge" uygulamaları kapsamında Türk ve Rus askerlerinin üçüncü ortak devriyesi tamamlandı.

Yaklaşık 3,5 saat süren ortak devriye Kamışlı kırsalında gerçekleştirildi. 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Türk ve Rus askeri unsurlarının, İHA’ların da iştirakiyle Fırat’ın doğusundaki üçüncü kara devriyesi planlandığı gibi tamamlandı. Kamışlı ile Derik arasındaki bölgede icra edilen üçüncü kara devriyesine her iki taraftan dörder araç olmak üzere toplam sekiz kara aracı ve İHA’lar iştirak etti. Türk ve Rus askeri unsurları, 10 kilometre derinlikte 88 kilometre uzunluğundaki güzergâhta devriyeyi tamamladı." ifadeleri kullanıldı. 

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) sabah saatlerinde yapılan açıklamada, "Rusya Federasyonu ile 22 Ekim 2019 tarihinde Soçi’de varılan mutabakat çerçevesinde; Türk ve Rus askeri unsurları ve İHA’larının iştirakiyle üçüncü ortak kara devriyesi, Fırat’ın doğusundaki Kamışlı-Derik arasındaki bölgede başladı." ifadesi kullanılmıştı. 

Türk ve Rus askerlerinin ikinci ortak devriye görevi 5 Kasım günü tamamlanmıştı. 

4 zırhlı araçtan meydana gelen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) konvoyu, ortak kara devriyesine katılmak üzere sınırı geçerek Rus askerî konvoyu ile buluşmuştu. 

Türk ve Rus askerî unsurları, Ayn el-Arab'ın doğusu ile Tel Abyad'ın batısı arasındaki bölgede ortak kara devriyesini tamamlamıştı. 

İHA'lar, devriyeyi yapan konvoya eşlik etmişti.

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamada, "Fırat’ın doğusundaki Ayn el Arap bölgesinde, Türk ve Rus askeri unsurlarının, dörder araç ve İHA’larla iştirak ettiği ikinci ortak kara devriyesi planlandığı gibi tamamlandı." ifadesi kullanılmıştı. 

İlk devriye 1 Kasım'da yapılmıştı 

Soçi Mutabakatı kapsamında terör örgütü YPG/PKK'ya verilen sürenin dolmasının ardından 1 Kasım günü Türk ve Rus askerlerinin ilk ortak devriyesi gerçekleştirilmişti. 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Fırat’ın doğusundaki Derbesiye bölgesinde Türk ve Rus askeri unsurlarının, dörder araç ve İHA’larla iştirak ettiği ilk ortak kara devriyesinin tamamlandığını duyurmuştu. 

İlk ortak devriye öncesi neler olmuştu?

Türk ve Rus askeri unsurlarının ilk ortak devriye öncesi Rus heyet ile gerçekleştirilen görüşmelerde devriye bölgeleri ile devriye güzergahları belirlenmişti.

Bu bölgelerde el yapımı patlayıcı ve mayın imha çalışmaları büyük bir titizlikle devam etmişti. İnsansız hava araçları (İHA) ile keşif uçuşları gerçekleştirilmişti. Mayın ve el yapımı patlayıcı tespit imha timi, sınırın sıfır noktasında çalışmalarını sürdürmüştü. 

Türk ve Rus askerleri, daha önce İdlib ve Tel Rıfat'ta koordineli devriye görevinde bulunmuştu. Fırat'ın doğusuna gerçekleştirilen bu devriye, iki ülke askerleri arasındaki ilk ortak devriye olma özelliğini taşımıştı.

Rusya ile ortak kara devriyesi öncesinde sınır hattına zırhlı araç sevkiyatı gerçekleştirilmişti. Şanlıurfa'da bulunan 20. Zırhlı Tugay Komutanlığından çıkan 15 araç Akçakale'ye gitmişti. Zırhlı araçlar da Tel Abyad'daki askerî noktalara konuşlandırılmıştı.

Yorumlar (0)