Rusya'dan KKTC hamlesi: Doğrudan uçuşlar başlıyor!

Rusya'nın yakın dönemde KKTC'ye direkt uçuş başlatacağı ve burada bir temsilcilik açacağı iddia edildi. Rusya'dan yapılacak ilk doğrudan uçuşun, KKTC'nin 39'uncu kuruluş yıl dönümü olan 15 Kasım'da gerçekleştirileceği öne sürüldü. Peki bu adımlar, Rusya'nın KKTC'yi tanıyacağı anlamına mı geliyor? Detaylar haberde...

GÜNDEM 12.10.2022, 17:34 13.10.2022, 17:31 Hakan Öksüz
Rusya'dan KKTC hamlesi: Doğrudan uçuşlar başlıyor!

Rus basınından çıkan haberlere göre Kremlin yönetimi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) temsilcilik açmayı planlıyor. Moskova yönetiminden bazı üst düzey yetkililerden konuya ilişkin bilgi edindiklerini öne süren İzvestia gazetesi, KKTC'de açılacak temsilciliğin dışında buraya direkt uçuşların başlatılacağını iddia etti.

Rusya, KKTC'yi tanıyacak mı?

KKTC'de temsilcilik açacak olan Rusya'nın, Moskova üzerinden Türk bölgesine sivil uçuş başlatacağına ilişkin haberler, kamuoyunda yankı uyandırdı. Aktarılan bilgilere göre temsilcilik ve doğrudan uçuşları başlatma kararı, Rusya'nın KKTC’yi tanıyacağı anlamını taşımayacak. Moskova yönetiminin, KKTC'de yaşayan yaklaşık 10 bin Rus vatandaşın hayatını kolaylaştırmak için böyle bir karar aldığı kaydedildi.

İlk uçuş, KKTC'nin kuruluş yıl dönümünde yapılacak!

Rusya'dan KKTC'ye gerçekleştirilecek ilk doğrudan uçuş için 15 Kasım tarihinin seçildiği belirtildi. Söz konusu tarihin, KKTC'nin 39'uncu kuruluş yıl dönümü olduğu hatırlatıldı. Her ne kadar Rusya'nın KKTC'yi tanımayacağı belirtilse de ilk uçuşun gerçekleştirileceği özel tarihin, ABD-Yunanistan cephesine yönelik bir mesaj niteliği taşıdığı ifade edildi.

Sadece Türkiye'den KKTC'ye direkt uçuş yapılabiliyordu!

20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtı, Batılı ülkeler başta olmak üzere küresel çapta tepki çekti. Kıbrıs'ın kuzey bölgesinde yaşayan ve Rum tarafının zulmüne uğrayan Türkleri kurtaran Türkiye, kısa süre içinde adanın kuzey bölgesini ele geçirdi. 

Söz konusu harekât nedeniyle KKTC'ye uygulanan ambargolar, 39 yıldır devam ediyor. Ambargolardan dolayı Türkiye'nin dışındaki hiçbir ülke, KKTC'ye direkt uçuş gerçekleştiremiyor. Uluslararası uçaklar, önce Türkiye'ye indikten sonra KKTC Ercan Havalimanı'na seyahat edebiliyor.

Yorumlar (0)