RTÜK’ten seçim günü açıklaması: En ağır ceza verilecek

RTÜK, 14 Mayıs seçim günü uygulanacak yasaklara ilişkin yaptığı hatırlatmada, yayın yasağına uymayan kuruluşlara en ağır yaptırımların uygulanacağını duyurdu.

GÜNDEM 11.05.2023, 13:41 12.05.2023, 09:33 Şeyda Gül
RTÜK’ten seçim günü açıklaması: En ağır ceza verilecek

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun resmi sitesinden yapılan açıklamada 14 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçiminde propaganda yayınları ve seçim haberlerinin veriliş şekillerine ilişkin belirlenen kuralların Yüksek Seçim Kurulu tarafından düzenli ilan edildiği hatırlatıldı.

Seçim gününe 10 gün kala yasakların başladığı belirtilen açıklamada sözlü, görsel basın ve yayın araçlarında anketi kamuoyu araştırması ve tahminlerin yayınlanmadığı aktarıldı. YSK'dan yayınlanan seçim takviminde 13 Mayıs Cumartesi saat 18.00'de propaganda serbestliğinin sona ereceği duyuruldu.

Seçim günü saat 21'den sonra bütün yayınlar serbest olacak

Belirtilen kurallara uymayan yayın kuruluşlarına en ağır yaptırımların uygulanacağı belirtilen açıklamada, “Bu kurallara titizlikle riayet edilmesi Üst Kurulumuzun tüm yayıncılardan beklentisidir” denildi. Ayrıca YSK’nın seçim takvimine aykırı yayınların tespit edilmesi durumunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun gerekli önlemleri alacağı belirtildi.

Cumartesi günü saat 18.00'e kadar mitinglerin yayınlanabileceğini belirtilen açıklamasında yapılan hatırlatmalar şu şekilde;

  • Seçimden bir gün önce saat 18.00'den sonra yapılacak tartışma programlarında seçimlerde aday olmayan kişilerin, örneğin gazeteci ve akademisyen gibi konukların bulunmasında sakınca bulunmuyor.
  • YSK kararlarına göre seçim günü saat 18.00'e kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması kesinlikle yasak.
  • Seçim günü saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.
  • Sandıklar kapandıktan sonra yayın serbestisi yokken seçim sonuçlarını açıklamak, gerçek dışı bilgiler vermek ve halkı yanlış yönlendirebilecek manipülasyon amaçlı yayınlar yapmak kesinlikle yasak.
  • 14 Mayıs günü saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak ve isterse YSK bu saati daha erkene alabilecek.
Yorumlar (0)