Rize'de sel felaketi: 6 kişi vefat etti! Bakanlar bölgede incelemeleri sürdürüyor

Rize’de şiddetli yağışın ardından meydana gelen selde pek çok kişi kayboldu. Merkeze bağlı Muradiye beldesinde kaybolan 3 kişiden sonra Güneysu ilçesinde de 1 kişinin kaybolduğu öğrenildi. Sonrasında ise kayıp haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Son gelişmelere göre 6 kişi vefat etti ve kayıp kişilerin de arama çalışmaları devam ediyor.

GÜNDEM 14.07.2021, 19:46 16.07.2021, 14:25
Rize'de sel felaketi: 6 kişi vefat etti! Bakanlar bölgede incelemeleri sürdürüyor

Aktarılan bilgiye göre, Rize'de öğle saatlerinden sonra etkisi arttıran şiddetli yağış hayatı olumsuz yönde etkiledi. Şiddetli yağışlar sebebi ile cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu, ev ve iş yerleri sular altında kaldı. Bazı araçlar ise suya gömülerek mahsur kalırken, sürücüler su içinde kalan araçlarını kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalıştı. 



6 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi kayıp

Yağış sebebi ile meydana gelen selde Güneysu ilçesinde 1, şehir merkezine bağlı Muradiye beldesinde 3 kişinin kaybolduğu öğrenildi. Muradiye'de heyelan neticesinde çöken evin enkazı altında kaldığı tespit edilen 3 kişiden birinin cansız bedenine ulaşıldı. Bir başka mahalleden de 3 kişinin kayıp olduğu haberi geldi. Ardı ardına gelen kayıp haberlerine vefat haberleri de eklendi. Bölgede 6 kişinin cansız bedenine ulaşılırken kaybolan 2 kişiyi arama çalışmaları da devam ediyor.



Elektrik ve internet bağlantısı sağlanamıyor

Diğer yandan, Güneysu ilçesinde yoğun yağış sebebiyle internetin olmadığı, elektriklerin kesildiği, ev ve iş yerlerini su bastığı aktarıldı. Bölgede bulunan bazı iş yerleri de heyelan sebebiyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.





3 bakan bölgeye gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma Bakanı ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu kentte meydana gelen sel felaketi sebebi ile bölgeye gitti. Bölgede incelemelerde bulunan bakanlar, bugün basın açıklamasında bulundu.





Bakan Soylu: "Çalışmalarımız devam ediyor, Sahil Güvenlik ekiplerimiz de destek veriyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile bölgeye giden Süleyman Soylu, şu açıklamalarda bulundu: “Toplamda 7 vatandaşımızın cansız bedenine ulaştık. Ne yazık ki rahmet-i rahmana kavuşmuşlar. Diğer vatandaşımızın da enkaz altında olduğunu düşünüyoruz. Bir vatandaşımızın, evinin önünde bulunduğunu ve kopup gelen heyelan ile birlikte enkaz altına sıkıştığını öğrendik. Bu sebeple arama kurtarma ekiplerimiz bu bölgede yoğunlaştılar. Çalışmalarımız devam ediyor. Ekiplerimizin arama kurtarma çalışmaları, Muradiye’deki bir evin yıkılmasının ardından başladı ve hala devam ediyor. Bir vatandaşımızın da Güneysu’da kaybolduğu bilgisine ulaştık. Ekiplerimiz o bölgede de şu anda aktif olarak çalışma yürütüyor fakat bu bilginin kesin olduğundan emin değiliz. Sahil Güvenlik ekiplerimiz de arama çalışmalarına destek veriyor.” 





AFAD, 5 milyon TL yardımda bulunacak 

Hasar tespit çalışmalarına katılan ve ardından basın açıklaması yapan Soylu, AFAD’ın yardımda bulunacağını aktardı: “Güneysu’da gece yaptığımız incelemelerde 20’ye yakın iş yerinin hasar aldığını gördük. Ayrıca hasar alan evler de var. Esnaflar, aileler için AFAD, 5 milyon TL’lik yardımda bulunacak. Hasar tespit çalışmaları sonlandığında yardımlar aktarılacak.” 





Yağış alan bölgelerden yaklaşık 30 ihbar geldi 

Rize Valiliği, 24 saat içinde metrekareye Güneysu’da 219, Çayeli’nde 214 ve Andon bölgesine de 147 kilogram yağış düştüğünü bildirdi. 

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise Rize’de meydana gelen yağışlar sonucunda Erzurum, Ordu ve Samsun ekiplerini bölgeye yönlendirdiğini aktardı. Kurumdan yapılan yazılı açıklamaya göre Muradiye beldesinin Karayemiş, Orta ve Tepebaşı köylerinde bazı binalarda çökme yaşandı. Çamlıhemşin, Hemşin, Çayeli, Ardeşen, Pazar ve Güneysu için ise yaklaşık 30 adet ihbar geldi. 





Kayıp ve vefat eden 3 kişinin kimlikleri belli oldu

Yağış sebebi ile meydana gelen sel felaketinde merkeze bağlı Muradiye beldesinde kaybolanların Hacer Mert ile eşi Nuri Cemal Mert, Güneysu ilçesinde ise Halil Arıcı olduğu tespit edildi. Halil Arıcı'nın vefat haberi ise gece saatlerinde gelmişti.

Olay ile ilgili bölgelere JAK, AFAD, JÖAK, İDAK, UMKE ve yerel arama-kurtarma ekiplerinin yönlendirildiği aktarıldı.



Bakanlar, sel felaketinin ikinci gününde de bölgede 

Bakan Soylu, Kurum ve Karaismailoğlu, sel felaketinin ikinci gününde bölgede incelemelerini sürdürdü. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da heyelan ve sel üzerine incelemeler yapmak amacıyla Güneysu ilçesine hareket etti. 

Güneysu’da Belediye Başkanı Rıfat Özer ile görüşen siyasiler, çalışmaları yakından takip etti. Soylu, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Oluşan hasar ile ilgili tespitleri tamamlamaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. Bakan Kurum ise “Tüm ekip arkadaşlarımız seferberlik ruhu içerisinde. İnşallah bu akşama kadar işin büyük kısmını halledeceğiz. 6 cenazemiz var ve kayıp olan 2 kişi de hala aranıyor.” ifadelerini kullandı. 









 



 

Yorumlar (0)