Razoni demirledi, MSB duyurdu: Denetim yapılacak!

Odessa Limanı'ndan hareketlenen Razoni adlı mısır yüklü gemi, gece saatlerinde İstanbul Boğazı'nın girişine demirledi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), gemide yapılacak denetlemenin ne zaman başlayacağını duyurdu.

GÜNDEM 03.08.2022, 09:23 03.08.2022, 16:21 Hakan Öksüz
Razoni demirledi, MSB duyurdu: Denetim yapılacak!

Savaş nedeniyle Ukrayna'dan çıkartılamayan milyonlarca tonluk tahıl, küresel çapta yaşanan gıda krizinin tetikleyicilerinden biri oldu. 22 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleştirilen tahıl zirvesi, bu sorunun çözüme ulaşmasını sağladı. Türkiye ve Bİrleşmiş Milletler'in yanı sıra Rusya ile Ukrayna'nın da yer aldığı masadan anlaşma çıktı ve imzalar atıldı. Tahıl yüklü ilk gemi, Odessa Limanı'ndan yola çıktı.

Gece saatlerinde demirledi

Razoni isimli mısır yüklü gemi, gece saatlerinde İstanbul Boğazı'nın girişine demirledi. Kuru yük gemisinin yoluna devam edebilmesi için denetlenmesi gerekiyor. Bu denetleme, anlaşmanın sağlandığı masada yer alan Türkiye, BM, Rusya ve Ukrayna temsilcilerinden meydana gelen bir heyet tarafından gerçekleştirilecek. Bundan sonra gelecek diğer kuru yük gemilerine de aynı prosedürün uygulanacağı belirtildi.

MSB'den açıklama: Denetim saat 10.00'da!

İstanbul Boğazı'nın girişine demirleyen Razoni adlı gemi ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık, geminin denetim işlemlerinin saat 10.00'da başlayacağını bildirdi. Denetimlerin ardından geminin yoluna devam edeceği kaydedildi.

Yuriy Dimçoglo: Türkiye bölgesel güçlerden biri!

İlk geminin Odessa Limanı'ndan yol çıkmasının bir hayli önemli olduğuna değinen Odessa Bölgesi Askeri Vali Danışmanı Yuriy Dimçoglo, "Rusya'ya güvenmiyoruz. Denetimlerde kontrolün Türkiye ve BM'de olmasından memnunuz. İmzalanan tahıl anlaşması, Türkiye'nin de bölgesel kuvvetlerden biri olduğunu kanıtlıyor. Ukrayna'da bu anlaşmanın gerçekleşebileceğine dair inanç zayıftı. Türkiye'nin girişimleri sayesinde 'yapılamaz' denilen anlaşma mümkün hale geldi." dedi.

"Sonraki gemiler konvoy halinde hareket edecek"

Odessa Limanı'ndan bekleyen 15 geminin yolculuğa hazır durumda olduğunu aktaran Dimçoglo, "Yola çıkmak için İstanbul'dan gelecek işareti bekliyorlar. İstanbul'dan talimat almadan yolculuğa başlayamazlar. Bundan sonraki diğer gemiler konvoy halinde hareket edecek." diye konuştu.

Yorumlar (0)