Türkiye'nin arabuluculuğu piyasaları rahatlattı: "Fiyatlar düşmeye devam edecek"

Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde, ilk geminin yola çıkmasının ardından, tahıl fiyatlarında düşüş eğilimi hızlandı. 

TARIM 03.08.2022, 09:25
Türkiye'nin arabuluculuğu piyasaları rahatlattı: "Fiyatlar düşmeye devam edecek"

Türkiye'nin arabuluculuğunda, savaş halindeki Ukrayna ile Rusya yer alan tahıl stoklarının dünyaya güvenli bir biçimde dağıtımının yapılması bir nebze olsun, uluslararası piyasaları rahatlattı. 

Ukrayna ve Rusya, tahıl ticaretinin yarısını oluşturuyor

Tahıl sevkiyatlarının sürmesiyle gıda fiyatlarının daha da gerilemesi bekleniyor.

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın, lojistikte aksamaya, limanların ve kritik ticari işletmelerin kapanmasına ve  gıda tedarik zincirinde sıkıntılara yol açtığını aktardı.

İki ülkenin dünya tahıl ticareti ve üretiminde önemli bir konuma sahip olduğuna dikkat çeken Taşpınar, "Ukrayna ve Rusya, dünyada arpa ihracatının yüzde 27-30'unu, buğdayın yüzde 30-34'ünü ve mısır ihracatının yüzde 17- 20'sini oluşturuyor." açıklamasını yaptı.

Savaş sebebiyle gıda fiyatları arttı

Taşpınar, savaşın etkisiyle birlikte ülkelerin gıda stokçuluğuna yoğunlaştığına dikkat çekerek, gıdaya erişimde problemlerle küresel gıda fiyatlarında da ciddi artışların yaşandığını vurguladı.

Gemiler kalktıkça fiyatlar düşecek

Gıda güvenliğinin ülkelerin en önemli problemi haline geldiğine vurgu yapan Taşpınar, şunları söyledi:

"Gıda güvenliği probleminin artmasıyla birlikte Türkiye devreye girdi. Yürütülen müzakereler neticesinde tahıl koridoru anlaşması yapıldı. Mutabakat ile tahıl ve bunun gibi ürünlerin Ukrayna'ya ait 3 limanlardan emniyetli bir biçimde dünya pazarlarına nakli garanti altına alındı. Dün ilk gemi yola çıktı. Tahıl koridoru sözleşmesi kapsamında ilk geminin de hareket etmesiyle birlikte tahıl fiyatlarındaki düşüş arttı. Ekmeklik buğdayın ton fiyatı 358 dolara, arpanın ton fiyatı 318 dolara düştü. Tahıl yüklü gemilerin hedef yerlerine ulaştıkça fiyatlardaki düşüşün devam edeceğini düşünüyoruz."

Fiyat düşüşleri gübrede de yaşanacak

Taşpınar, tahıl üretiminde kritik bir girdi olarak değerlendirilen gübre fiyatlarında da gerileme yaşanacağını tahmin ettiklerine vurgu yaptı.

Dünyada yaşanan problemlerden Türkiye'nin de etkilendiğine dikkat çeken Taşpınar, bu sezon ülkede iç tüketim ihtiyacını karşılayacak seviyede, 20 milyon tona yakın buğday üretiminin gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

Yorumlar (0)