Psikoteknik belgesi için son 40 gün

Haber ne diyor’a konuşan Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Derneği Başkan’ı Cengizhan Kutlu,” Sürücülerin önümüzdeki 40 gün içerisinde psikoteknik belgesini alması gerekiyor.” dedi.

GÜNDEM 17.11.2020, 16:56 18.11.2020, 17:31
Psikoteknik belgesi için son 40 gün

Haber ne diyor’a konuşan Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Derneği Başkan’ı Cengizhan Kutlu, Psikoteknik belgesinin son derece önemli olduğunu ve araç kullanmaması gereken kişilerin bu sayede tespitinin yapılıp olası fekaletlerin önüne geçildiğini belirterek, Türkiye'deki şoförlerin bir an önce bu testi yaptırıp belgelerini almaları gerektiği konusunda uyardı. 

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Psikoteknik belge denetimlerinin tekrardan uzatılması sonucunda şoförlerin bu belgeyi almak için 40 günlerinin kalmasına rağmen test için başvuruda bulunmadığını belirten Cengizhan Kutlu, “Şoförler bu belgeyi kırk gün içerisinden almazlarsa haklarında cezai işlem uygulanacak ve şimdilik 1083 TL olan para cezasını ödemek zorunda kalacaklar.” dedi.

26 Haziran tarihinden 31 Aralık 2020 tarihine ertelenen denetim süreleri yaklaşık 40 gün sonra başlayacak. Psikoteknik belgesi almayanlar veya belgesi iptal edilenlerin bu süreç içerisinde bu belgeleri alması gerekmektedir. Sürücüler E-Nabız üzerinden kontrollerini sağladıktan sonra gerekli psikoteknik merkezlerine başvuru yaparak gerekli belgeleri alabilirler.

Cengizhan Kutlu, “Pandemi sürecinde merkezlerimizin düzenli olarak dezenfekte edildi ve bu sebeple herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Ancak pandemi süreciyle beraber insanlar bu ve benzeri belgelerin önemli görmemeye başladığı için doluluk oranlarımız yüzde 7’lere kadar geriledi. Türkiye genelinde 850 tane merkezimiz bulunmakta ve bu merkezler Türkiye’de bulunan şoförler için yeterli sayıda” dedi.

İç İşleri Bakanlığı İller İdaresi genel Müdürlüğü tarafından pandemi süreci boyunca iki kere ertelen psikoteknik belge denetiminin hem toplum hem de psikoteknik merkezler açısından hiçbir olumlu sonucunun olmadığı belirten Kutlu, “İnsanlar maalesef denetim olmadığı sürece temin etmeleri gereken hiçbir belgeyi almıyor. Özellikle şoförlerin denetimle belgelerini tamamladığına son 14 yılda şahit oldum. Denetimin yapıldığı ve denetimin yapılmadığı son altı yılın verilerine baktığımızda denetimin ertelendiği haziran ayına kadar doluluk yüzde 28 iken denetimin yapılmadığı son aylardan bu yana doluluk oranları yüzde 7’lere kadar gerilemiş durumda.” ifadelerini kullandı.

İç İşleri Bakanlığının daha önce erteleme sebebinin şoförleri mağdur etmemek için yapıldığını belirten Kutlu, test ücretinin 170 TL olduğunu ve geçerlilik süresinin beş yıl olduğunu vurguladı. Yıl başında ise test ücretlerinin 34 TL olduğunu belirten Kutlu, bu rakamların Türkiye’deki hiçbir şoförün ekonomisini etkilemeyeceğini aktardı.

Kutlu, “34 TL olan bir raporun hiçbir şoförün ekonomisini etkilemeyeceğini aksine birçok faydasının olduğunu söylemek mümkün. Denetimlerin uzaması sonucu vatandaş bunu önemli bir belge değil olarak algılıyor. İç işleri bakanlığının şoför esnafı ceza yemesin diye bu denetimleri uzattı. İkinci uzatma yeteri kadar psikoteknik merkezi olmadığı için uzatıldığı söylendi. Ancak biz haziran ayı itibarıyla kapasitemizi on kat artırdık. Şu an Türkiye’de tüm illerde hizmet verebiliyoruz.” diye konuştu.

Şoförler için son kırk gün

Tüm şoförlerin bu belgeyi alması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Kutlu, bu belgelerin alınmamasının sonuçlarını ülkemizde yaşanan trafik kazanlarında görüyoruz. Trafikte araç kullanmaması gereken özellikle ağır yük ya da yolcu taşıyan kişilerin bu teste girmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

Kutlu, “İstanbul’da bir minibüs şoförü günde 600 yolcu taşıyor. Bu şoförün bu testi almadığı takdirde oluşabilecek riski herkesin düşünmesi, hesaplaması gerekir. Ya da şehir içi ve şehirlerarası otobüs şoförleri çok uzun süre araç kullanıyor. İnsanların mesleği bu. Bu sebeple devletin oto kontrol sistemi olmalı.” İfadelerini kullandı.

Psikoteknik belgesinin alınmaması takdirde istenmeyen kazalar, ölümler ve yaralanmalar meydana geldiğini belirten Kutlu, önümüzdeki günlerde Türkiye’de bu belgeyi almamış veya belgesi iptal olmuş herkesin başvuruda bulunarak bu belgeyi alması gerektiğini söyledi.

Cengizhan Kutlu, İç İşleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün bir hatırlatmada bulunmadığı ve tekrardan gerek basın açıklaması gerek başka yollarla şoför odalarına tebligat yapması gerektiğini ve son tarihin 1 Ocak 2021 olduğu hatırlatması gerektiğini aktardı.

Kutlu, “Şoförler çekindikleri için bu belgeyi almıyorlar. Rapor alamazsak işimizi kaybederiz korkusu ile testlere girmiyorlar. Bu test toplamda 1 buçuk saatlik bir test. Ve benim önerim şoförlerin izin günlerinde gelmeleri. Yani herhangi bir rahatsızlıkları ya da uykusuz olmadıkları bir günde gelsinler. Fizyolojik veya psikolojik sorunları olmadığı bir günde gelirlerse herkesin geçebileceği bir test olduğuna inanıyorum.” İfade etti.

www.habernediyor.com

Yorumlar (0)