"Ponzi Arzu"nun avukatı 198 yıl cezaya itiraz etti!

73 kişiyi 20 milyon lira dolandırdığı için 198 yıl 4 ay hapis cezası alan "Ponzi" Arzu Mertkil'in cezasına itiraz edildi.

GÜNDEM 21.01.2020, 10:10
"Ponzi Arzu"nun avukatı 198 yıl cezaya itiraz etti!

Arzu Mertkil'in avukatı Erdal Yıldız, müvekkilinin tutukluluğuna ve hakkında verilen karara ilişkin itiraz dilekçesini aynı mahkemeye iletti. Mayıs 2019'da görülen duruşmada müvekkilinin 2 yılı aşkın tutukluluk süresine "yasal olmadığı" gerekçesiyle itiraz eden ve itirazının kabul edilmesi üzerine Mertkil'in ev hapsi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını sağlayan Avukat Yıldız, mahkemeye aynı gerekçelerle itirazını iletti.

"Ayrıntılı itiraz dilekçemizi de bilahare sunacağız"

Erdal Yıldız, itiraz dilekçesinde yasal tutukluluk süresinin aşıldığını, kararı usul ve yasaya aykırı buldukları için istinaf yoluna başvurduklarını belirtti. Yıldız, müvekkilinin tutuklanmasını gerektirecek bir gelişme veya yeni delil olmadığını belirterek dilekçesinde "Sayın mahkemenizin kararının eksik inceleme sonucu alındığı, dolayısıyla usul ve yasaya aykırı olduğu kanaatindeyiz. Usul gereği istinaf yoluna başvurma süresinin hükmün açıklanmasıyla başlaması sebebiyle iş bu süre tutum dilekçesini mahkemenize sunma zorunluluğu doğmuştur. Gerekçeli kararın tarafımıza ulaşmasıyla ayrıntılı istinaf dilekçemizi de bilahare sunacağız. 15 Ocak'taki duruşmada hapis cezasıyla birlikte müvekkilimiz kaçma şüphesi gerekçe gösterilerek bize göre hukuka ve usule aykırı şekilde tutuklanmıştır. Müvekkilimiz 11 Şubat 2017'de tutuklanmış, 13. celsede 23 Mayıs 2019'da yasal tutukluluk süresinin dolması sebebiyle tahliye edilmiştir. Konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrol tedbirine uyan müvekkilimiz, mahkeme tarafından tutukluluk yasal süresi 1 yıl uzatılmadığı halde karar duruşmasında kaçma şüphesi gerekçe gösterilerek tutuklanmıştır" ifadelerini kullandı.

"Müştekilerin iradelerini yanıltan hileli bir söylem yoktur"

Avukat Yıldız, Arzu Mertkil'e verilen cezanın medya ilgisi ve müşteki çoğunluğu yüzünden mahkemenin baskı altında kalmasından dolayı olduğunu öne sürerek itiraz dilekçesinde "Müvekkilimiz ev hapsindedir dolayısıyla kaçması mümkün değildir. Esasa etkili olacak tevsii tahkikat taleplerimizin reddedilmesi nedeniyle dosyanın usulden bozulacağı kuvvetle muhtemeldir. Dolandırıcılık suçunun unsuru olan hileli hareket müvekkilimizde bulunmamaktadır. İstisnasız tüm müştekiler daha fazla para kazanmak için sisteme girmişlerdir. Müştekilerin iradelerini yanıltan hileli bir söylem yoktur. Kanaatimizce verilen hapis cezaları esas yönünden dayanaksız kalacaktır. 2 yıllık yasal tutukluluk süresinin dolması nedeniyle tahliye edilen müvekkilimiz hakkında tekrar hiçbir gerekçeyle hüküm kesinleşinceye kadar tutuklama tedbirine başvurulmasının kanunen yasak altına alınmış olması nedeniyle mahkemenin verdiği tutuklama kararının kaldırılarak müvekkilimizin tahliye edilmesine karar verilmesini saygıyla vekaleten arz ve talep ederiz" dedi.

İtirazın iletildiği Bursa 7. Ağır Ceza Mahkemesi, önümüzdeki günlerde itirazı değerlendirecek.

Ne olmuştu?

Arzu Mertkil, 11 Şubat 2017'de Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde kendisinin olmayan ehliyet, kimlik ve 18 perukla yakalanmıştı. Mertkil'in 73 kişiyi dolandırdığı olay hakkında gözaltına alınan 6 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Mahkeme heyeti, Mertkil'e Mayıs ayında yurt dışına çıkış yasağıyla ev hapsine hükmetmişti.

Yorumlar (0)