Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi: “Milyonlarca Afgan’a yardım ettik daha fazlası mümkün değil” 

Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Syrus Sajjad Qazi, Afgan mülteciler hakkında açıklamalarda bulundu: “Ülkem son kırk senedir milyonlarca Afgan’a yardım etti. Fakat ekonomik sebeplerden dolayı yeni bir göç dalgasını misafir etmemiz mümkün değil.” 

GÜNDEM 19.08.2021, 12:20 20.08.2021, 14:16
Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi: “Milyonlarca Afgan’a yardım ettik daha fazlası mümkün değil” 

Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Qazi, Afganistan’da yaşanan son durumu ve Pakistan’ın buna karşı politikasını basın mensuplarına değerlendirdi: “Pakistan’ın Afganistan’daki tüm tarafları dahil eden siyasi bir çözümü kolaylaştırmak için tüm tarafların kanun kurallarına uymasını, Afgan topraklarının hangi ülkeye karşı olursa olsun hiçbir terörist organizasyon tarafından kullanılamayacağını ve tüm Afganların temel haklarını korumasını garanti etmek zorundadır.” 

Qazi: “Uluslararası toplulukların sorumlulukları var” 

Qazi: “Hem Türkiye hem de Pakistan, Afganistan’da yaşanan gelişmeleri yakından izliyor. Ümit ediyoruz ki tüm etnik gruplardan gelen Afgan liderler, bir siyasi uzlaşmaya varmakta başarılı olurlar. Afganistan’da kalıcı bir barış ve istikrara erişmek, kırk senedir devam eden anlaşmazlığa bir son vermek için çalışmak, aynı zamanda da uluslararası toplulukların sorumluluğudur. Bizler, uluslararası topluluğun bu amaca ulaşmak için bağlı kalmaya devam edeceğini umuyoruz.” 



Afganistan’daki Pakistanlıların ülkeye tahliyesi 

Qazi: “Afganistan’dan ayrılmak isteyen Pakistanlıların ülkelerine dönmeleri için her türlü kolaylık sağlanıyor. Kabil’deki Pakistan Büyükelçiliği ve devlet organları, personellerin bölgeden tahliye edilmesini kolaylaştırmak için görevlendirildi. Pakistan’ın bu tarz çabalarda görev alacak liderleri başta olmak üzere herkesle temas halinde olduğunu söylemem gerekir.” 

Afganistan'dan kaçmak isteyen Afganlar hakkında 

Qazi: “Ek mülteciler meselesine gelince, biz son kırk senedir milyonlarca Afgan’a yardım ettik ama ekonomik sebeplerden ötürü yeni bir göç dalgasını misafir etmemiz mümkün değil. Fakat dahili olarak yer değiştirmek zorunda kalan Afganlara yardım etmek için verdiğimiz sözü tutacağız. Uluslararası topluluğun da Afganistan içerisinde kamplar kurulmasına yardım etmek için sorumluluğu bulunuyor.” 

Pakistan, Türkiye ile Taliban arasında köprü olacak mı? 

Gazetecilerin yönelttiği, “Pakistan, Türkiye’nin Taliban ile görüşmesinde rol oynayacak mı?” sorusuna Büyükelçi şu yanıtı verdi: “Pakistan, Afganistan’da gelişen durum üzerinde Türkiye de dahil bölgesel ortaklarla ve uluslararası toplulukla çok yakından çalışmaya devam ediyor. Biz, her zaman üzerinde anlaşılmış bir çözüm yolu aracılığıyla barışı ve istikrarı temin etmeye yönelik gerçekleştirilen çabaları kolaylaştırmaya devam edeceğiz.”

Yorumlar (0)