Olaylı derbinin ardından çok sayıda tutuklama

Spor Toto 1'inci Lig'in 15'inci haftasında Göztepe ile Altay arasındaki karşılaşmanın tatil edilmesiyle neticelenen olaylarda, tribüne fişek fırlatılarak bir kişinin yaralanmasına ilişkin gözaltına alınan 28 şüpheli şahıstan 19'u tutuklandı.

GÜNDEM 30.11.2022, 22:15 01.12.2022, 17:52
Olaylı derbinin ardından çok sayıda tutuklama

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen tahkikat çerçevesinde adliyeye getirilen 28 şüpheliden dördü savcılıktaki ifadelerinin ardından salıverildi.

Sulh ceza hakimliğine getirilen 24 şüpheli şahıstan 19'u tutuklandı, beşi hakkında adli kontrol kararı verildi.

Fırlatılan fişek turnikelerden sokulmuş

Hakimliğe iletilen sevk yazısında ise şüpheliler K.E. ve D.D.'nin müsabakadan bir gün evvel taraftarlara dağıtmak amacıyla torpil, işaret fişeği, meşale ve sis bombalarını temin etmek adına çalışma yaptıkları, olaydan bir gün evvel WhatsApp grubundan karşılaşmada yapacakları eylem üzerine görev dağılımı ve iş bölümü yaptıkları bilgisi yer aldı.

Patlayıcı ve yanıcı maddelerin bir kısmının ambulans görevlileri H.H. ve A.G. tarafından stadyuma sokularak tuvalette bulunan çöp kutusuna bırakıldığı belirtilen yazıda, şüpheli şahıslardan F.E.'nin ise bir işaret fişeğiyle birlikte turnikelere geçtiği ifade edildi.

Taraftarların aniden hücum etmesi sebebiyle turnikelerin yetersiz sayıda kalması üzerine çıkış yapmak amacıyla kullanılan kapının da açıldığına işaret edilen yazıda, F.E.'nin bu durumdan yararlanarak üstünü aramak isteyen güvenlik görevlilerini ittiği ve bu şekilde stada giriş yaptığı kaydedildi.

Tribüne birlikte giriş yapan şüphelilerin yan yana oturmadıkları ve karşılaşma boyunca devamlı olarak yer değiştirdikleri, tespite olumsuz bir ortam oluşturuldukları belirtilen yazıda, karşılaşmanın 22'inci dakikasında şüphelilerin anlaşmalı ve irtibatlı bir şekilde kaos ortamı oluşturduğu, sis bombaları ve meşalelerle duman çıkarıldığı, bu esnada şüpheli F.E.'nin işaret fişeğini Göztepe taraftarlarının olduğu tribüne doğru, insanların yoğun bir şekilde bulunduğu yeri hedefleyerek ateşlediği ifade edildi.

"Kasten katletmeye teşebbüs..."

Sevk yazısında, şu ifadeler kullanıldı:

"F.E.'nin satışı ruhsata tabi ve öldürmeye elverişli olan işaret fişeği ile evvelden planlanmış ve iş bölümü gerçekleştirilmiş bir şekilde, diğer şüphelilerin desteği ve yardımı neticesinde insanların yoğun bir şekilde bulunduğu tribünü hedefleyerek ateşleyip tribünde yer alan Mehmet Çakır'a isabet ettirerek üzerine atılı 'kasten katletmeye teşebbüs' suçunu işlediği, diğer şüpheli şahısların da bu suçun işlenmesine ortam hazırlamak, kolaylaştırmak ve suça yardım etmek suretiyle üzerlerine atılı 'kasten katletmeye teşebbüse iştirak' suçunu işlediklerine ilişkin güçlü suç şüphesinin varlığını ortaya koyan olguların olduğu anlaşılmaktadır."

Olay

Gürsel Aksel Stadyumu'nda 27 Kasım'daki maçta Altay tribünlerinden Göztepe taraftarlarının olduğu bölüme fişek fırlatılması neticesinde yaralananların olduğuna yönelik bilgi üzerine iki ambulans sahaya giriş yapmış, maç 22'inci dakikada durmuştu. Bu esnada bir Göztepe taraftarının, köşe gönderini de alarak Altay file bekçisi Ozan Evrim Özenç'e vurmasının akabinde maç tatil edilmişti.

Özenç'i yaralayan Mehmet Nihat A., 28 Kasım tarihinde adliyeye getirilmiş, 'kasten katletmeye teşebbüs' ve '6222 sayılı Sporda Düzensizliğin ve Şiddetin Önlenmesine İlişkin Kanun'a muhalefet' suçlarından tutuklanmıştı.

Genişletilen tahkikat çerçevesinde tribün olaylarına ilişkin gözaltına alınan 28 şüpheli şahıs adliyeye getirilmişti.

Yorumlar (0)