Naci Görür'den yeni deprem tahmini: O bölgede küçük depremler bekliyorum

Prof. Dr. Naci Görür, "Erzincan-Karlıova, Adana, Malatya, Sivas ve Kayseri yörelerinde böyle depremler beklenebilir. Yoksa büyük bir deprem olacak, şu zamanda olacak gibi cümleler kurmuyorum. Benim beklentim, eğer bir deprem olursa çoğunlukla bunun küçük boyutlu depremlerin olabileceği yönündedir." şeklinde konuştu.

GÜNDEM 08.03.2023, 12:30 08.03.2023, 12:40
Naci Görür'den yeni deprem tahmini: O bölgede küçük depremler bekliyorum

Kayseri'de meydana gelen depremleri sosyal medya hesabı üzerinden değerlendiren Naci Görür şunları söyledi:

"Saraycık-İncesu/Kayseri'de 4.9 ile 4.2'lik artçı depremler yaşandı. Bu deprem düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonunun içinde yer alıyor.

"Küçük büyüklükte depremler bekliyorum"

Bu zon Kuzey Anadolu Fayı'ndan ayrılıyor ve Mersin'e dek gidiyor ve uzunluğu ise 730 kilometre uzunluğunda. Geçmişte de büyük depremler üretti. 1414, 1717 ve 1835 tarihlerinde depremlerin şiddeti zaman zaman 8 oldu. 1717 tarihindeki depremde 8 binin üzerinde insan yaşamını yitirdi. 1835 yılında binin üzerinde insanın yaşamını yitirdiği ifade edilir.

Aletsel dönemde 1940, 1960 ve 2021 senelerinde genellikle 4-5 mertebelerinde depremler yaşanmıştır. En son ise Gaziantep ve Maraş depremleri Anadolu Levhası'nın bölgeye yakın aktif fay hattının stres alanı değişimlerine sebep oldu ve büyük bir ihtimalle kimi fay parçalarının kırılmasına sebep oluyor.

Bundan dolayı Erzincan'ın Karlıova, Adana, Malatya, Kayseri, Sivas yörelerinde böyle depremler beklenebilir. Bunun dışında büyük bir deprem olacak, şu zamanda olacak gibi ifadeler kullanmıyorum. Benim beklentim odur ki eğer olursa genel olarak küçük boyutlu depremlerin olacağı."

Yorumlar (0)