MSB: Ocak ayından bu yana 892 terörist etkisiz hale getirildi

Terörle mücadele çalışmaları kapsamında yılbaşından şimdiye dek 892 terörist etkisiz hale getirildi. Son 1 hafta içinde Türkiye'de meydana gelen orman yangınlarında MSB'ye bağlı 40 helikopter ve 4 uçak ile yangınlara müdahale edildi. Şu ana kadar toplam 685 sorti uçuş gerçekleştirildi.

GÜNDEM 27.07.2023, 13:11 27.07.2023, 13:20
MSB: Ocak ayından bu yana 892 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Deniz Albay Zeki Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör ile mücadelesinin artan bir tempo ve şiddette terörü kaynağında yok etme anlayışı ve proaktif bir yaklaşım ile kesintisiz bir şekilde sürdürdüğünü belirtti.

Temmuz 2015 bu yana 38 bin 235 terörist etkisiz hale getirildi

Operasyonlarda şimdiye kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısına ilişkin de bilgi veren Aktürk, "Suriye ve Irak’ın kuzeyi dahil, 1 Ocak tarihinden itibaren Terörle Mücadele Harekatı bölgesinde 44'ü son bir hafta içinde olmak üzere 892, 24 Temmuz 2015 tarihinden bugüne kadar ise 38 bin 235 terörist etkisiz hale getirilmiştir" şeklinde konuştu.

‘‘2 bin 900 kişinin hudutlardan yasa dışı şekilde geçişi engellendi’’

Aktürk, yasa dışı şekilde sınır geçişleri ile mücadelenin devam ettiğini vurgulayarak, "Hudutlarımızda alınan etkin ve ilave önlemler sayesinde geçtiğimiz bir hafta içinde hudutlarımızdan yasa dışı yollar ile geçmeye çalışan 193 kişi yakalanmıştır. Bu kişilerden 15'i FETÖ mensubu 20'si ise teröristtir. 2 bin 900 şahısın ise hududu geçmesi engellenmiştir" şeklinde açıklama yapıldı.

Yıl içinde sınırlardan yasa dışı yollar ile geçmeye çalışırken yakalanan kişi sayısının 4 bin 258'e yükseldiğini ifade eden Aktürk, "Bu kişilerden FETÖ mensubu olanların sayısı 216'ya, toplam terörist sayısı da 326'ya ulaşmıştır. Sınırı geçemeden engellenen kişi sayısı ise 128 bin 812 olmuştur" ifadelerini kullandı.

‘‘4 bin 492 kilogram uyuşturucu ele geçirildi’’

Yıl başından şu ana kadar düzenlenen operasyonlarda toplam bin 51 uyuşturucu hap, 4 bin 492 kilogram uyuşturucu ve 23 muhtelif silah ele geçirildiğini belirten Aktürk, "Hudut birliklerimizin kabiliyetleri ve imkanları sürekli geliştirilerek sınır güvenliğinde etkin önlemler alınmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilişkili bakanlık ve kamu kurumlarıyla koordineli olarak sürdürülecektir" diye konuştu.

Suriye'nin kuzeyindeki harekat bölgeleri

Suriye'de istikrarın bir an evvel sağlanması, Suriyelilerin emniyetli bir şekilde ortama geri dönüşleri ile normalleşmenin sağlanmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Aktürk, "Son bir hafta içinde harekat bölgelerimize terör örgütü tarafından 2 taciz ateşi ve saldırı gerçekleştirilmiş ayrıca kahraman komandolarımızın anında müdahalesiyle 30 terörist etkisiz hale getirilmiştir. 1 Ocak tarihinden itibaren ise harekat bölgelerimize terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırı ve taciz sayısı 81 olurken, etkisiz hale getirilen terörist sayısı da 661'e ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.

Rusya tarafından durdurulan Tahıl Koridoru Girişimi'ne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Aktürk, şu ifadeleri kullandı:

"Tahıl Koridoru Girişimi'nin devamına ilişkin Rusya Federasyonu, BM ve Ukrayna yetkilileriyle temaslarımız Dışişleri Bakanlığı’yla koordineli şekilde devam etmektedir. Küresel gıda fiyatlarının istikrarlı şekilde yürütülmesine büyük katkı sağlamak ile birlikte bütün krizlerin diyolog ve iyi niyetle çözülebileceğini kanıtlayan bu girişimin sürdürülmesini temenni ediyoruz. Karadeniz'in rekabet alanına dönüşmemesi ve mevcut hassas güvenlik dengesinin ise 'Bölgesel Sahiplik' ilkesi kapsamında devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bölgede barışın temini ile insani yardım konusunda şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşen sorumluluğu yapmaya devam edecektir."

IDEF'e 55 ülkeden toplam 1461 firma katıldı

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından bu sene 16'ncısı gerçekleştirilen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF-2023'ün sürdüğünü ifade eden Aktürk, "Fuara 55 ülkeden toplam 1461 katılımcı firma ile 94 ülkeden 70 bine yakın profesyonel ziyaretçi ve 81 ülke ve 2 uluslararası kuruluştan 163 heyetin katılım sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

Yüksek Askeri Şura toplantısı

Yüksek Askeri Şura toplantısının ne zaman toplanacağına ilişkin soru üzerine Bakanlık kaynakları, Şura'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında her yıl olduğu gibi bu yıl da ağustos ayının birinci haftasında yapılmasının düşüldüğünü belirtti.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ile görüşmesinde 2 ülke arasındaki Güven Artırıcı Toplantıların yeniden yapılmasına ilişkin fikir birliğinin ortaya çıktığı anımsatılarak bunun ile ilgili bir takvimin oluşup oluşmadığı sorusu yöneltilen kaynaklar, takvim üzerindeki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Türkiye ile Yunanistan arasında 1988 yılında yapılan ve 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında dini ve milli bayramlarda tatbikat yapılmayacağına ilişkin memoranduma Yunanistan'ın uyup uymadığına yönelik soru üzerine ise kaynaklar, konuya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığının her iki ülkenin de olumlu gündemin sürmesi için çaba gösterdiğini belirtti.

Yorumlar (0)