MSB: İspanya'dan sonra ilk! Kayseri'de...

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden Deniz Yarbay Aktop, A400M retrofit çalışmalarının bir ilk olarak İspanya dışında Kayseri'de yapılacağını bildirdi.

GÜNDEM 13.12.2020, 15:53 14.12.2020, 20:48
MSB: İspanya'dan sonra ilk! Kayseri'de...

Millî Savunma Bakanlığının (MSB) 13 Aralık 2020 tarihli basın bilgilendirme videosu yayımlandı. Millî Savunma Bakanlığı Basın Halkla İlişkiler Müşavirliğinden Deniz Yarbay Nadide Şebnem Aktop tarafından sunulan bilgilendirmede terörle mücadeleden hudut güvenliğine, Suriye'den Azerbaycan'a, Libya'dan Ege ve Doğu Akdeniz'e, A400M'den Meltem-3 projesine, Çok Uluslu Birleşik Görev Kuvveti'nden NATO tatbikatına kadar kapsamlı bilgi verdi.

Terörle mücadele

Kahraman Türk ordusunun Türkiye'nin ve aziz Türk milletinin güvenliğini sağlamak amacıyla ülke içerisinde ve ülke dışında FETÖ, PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgüt ve faaliyetlerine karşı mücadelesini etkin ve kararlılıkla sürdürmekte olduğunu belirten Deniz Yarbay Nadide Şebnem Aktop, bu çerçevede son 1 ayda ülke içi ve ülke dışında 9’u büyük ve 24’ü orta çaplı toplam 33 operasyonun icra edildiğini ve 68 terörist etkisizleştirildiğini bildirdi. Dz. Yb. Nadide Şebnem Aktop, Sincar’da kamu düzeninin ve istikrarın yeniden sağlanması amacıyla Irak Kuzeyi Bölgesel Yönetimi ve Sincar Merkezi Irak Hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın sahaya yansımasının yakından ve dikkatle takip edildiğini de hatırlattı.

Sınır güvenliği

Dz. Yb. Aktop, sınır güvenliği çerçevesinde son 1 ay içinde illegal sınır geçişine kalkışan toplam 5753 kişinin yakalandığını, 34 bin 264 kişinin sınırı geçemeden ya engellendiğini ya da geri itildiğini, bu kişiler arasında 24’ü Fetullahçı Terör Örgütü mensubu olmak üzere toplam 39 terör örgütü mensubunun yakalandığını ifade etti.

Suriye

İcrası Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yapılan Suriye Harekât Alanlarında (Barış Pınarı Harekâtı, Zeytin Dalı Harekâtı, Fırat Kalkanı Harekâtı) sağlanan güven, huzur ve barış ortamını bozmak amacıyla sızma ve saldırı girişiminde bulunan terör örgütü PKK/YPG mensubu teröristlerin kahraman Türk komandoları tarafından etkisizleştirildiğini, bu minvalde son 1 ay içinde 29’u DEAŞ terör örgütü mensubu olmak üzere 202 teröristin etkisiz duruma getirildiğini dile getiren Nadide Şebnem Aktop, terör örgütlerinden arındırılan Suriye Harekât Alanlarında (Barış Pınarı Harekâtı, Zeytin Dalı Harekâtı, Fırat Kalkanı Harekâtı) hâlihazırda EYP (el yapımı patlayıcı) ve mayın temizliğiyle hayatın normalleşmesi amacıyla altyapı ve günlük yaşamı destekleme faaliyetlerine öteki kamu kurum kuruluşlarla birlikte koordineli olarak sürdürüldüğünü bildirdi.

Türkiye'nin İdlib kentinde "garantör ülke" olarak ve mutabakatlar çerçevesinde ateşkesin muhafaza edilmesini sağlamak amacıyla üzerine düşen bütün sorumlulukları kusursuz yerine getirmekte olduğunu söyleyen Deniz Yarbay Nadide Şebnem Aktop, Türkiye'nin çabalarıyla gerginliklerin büyük ölçüde dindirildiğini, yaklaşık 450.000 İdlibli insanın evlerine dönüş yaptığını, geri dönüşlerin ilerleyen günlerde sürmesi için her türlü çabanın gösterildiğini, ayrıca, TSK birliklerinin güvenlik ve emniyeti ile ilgili her türlü önlemin çok sıkı alındığını kaydetti.

Azerbaycan

Türkiye ve Rusya arasında imza edilen mutabakata bağlı olarak, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ateşkesi denetlemek ve gözetmek gayesiyle kurulacak Ortak Merkezin olabildiğince en kısa zamanda faaliyete geçirilmesi için gereken çalışmaların Azerbaycan ve Rusya ile koordineli olarak sürdürüldüğünü bildiren Dz. Yb. Nadide Şebnem Aktop, öte yandan Ermenistan'ın işgalinden azat edilen bölgelerde muzaffer Azerbaycan ordusuna destek vermek amacıyla ÖMAT (Özel Mayın Arama Temizleme) Birliği tarafından, EYP (el yapımı patlayıcı) ve mayın arama ve imha çalışmalarının sürdüğünü, METİ (Mayın ve EYP Tespit ve İmha Timi) ile PMKİ (Patlayıcı Madde Keşif ve İmha Timi) timlerince eğitimler verildiğini hatırlattı. Kardeş ülke Azerbaycan’ın, 44 gün süren Tek Vatan Harekâtı ile öz topraklarını Ermenistan'ın işgalinden azat etmesini bir kez daha kutladıklarını dile getiren Yarbay Aktop, Türkiye'nin “iki devlet tek millet” düsturuyla şimdiye kadar kıvançta ve kederde yanında olduğu can kardeşlerinin şimdiden sonra da yanlarında olmayı sürdüreceğini vurguladı.

Libya

Dz. Yb. Nadide Şebnem Aktop; BM tarafından Libya’da muhatap olarak tanınan MMH (Milli Mutabakat Hükümeti) ile Türkiye arasında uluslararası hukuka uygun olarak imzalanan ikili anlaşmalar çerçevesinde MMH'nin (Millî Mutabakat Hükümeti) davetine bağlı olarak, 5 eğitim merkezinde askerî eğitim faaliyetleri ile EYP/mayın temizliği, insani yardım, sağlık ve danışmanlık desteğinin sürdüğünü bildirdi.

Doğu Akdeniz ve Ege Denizi

Barbaros Hayreddin Paşa'ya (sismik araştırma gemisi) Akdeniz’de, Fatih (sondaj gemisi) ile OCEANIC'e (sismik araştırma gemisi) Karadeniz’de koruma ve refakat görevinin sürdüğünü belirten Dz. Yb. Aktop, Doğu Akdeniz ve Ege’deki problemlerin giderilmesine yönelik Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkilerinden ve uluslararası hukuktan yana olduğunu, problemlerin ön koşulsuz diyalogla çözülmesi gerektiğini savunduğunu hatırlattı. Yunanistan'ın bölgede taciz, tatbikat, provokatif açıklamaları ve ihlalleriyle tansiyon yükseltici ve uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğünü ifade eden Nadide Şebnem Aktop, TSK'nın Doğu Akdeniz’de ve Ege’de Türkiye'nin ve KKTC'nin hak, alaka ve menfaatini korumayı, Kıbrıs Adası’nda uluslararası garantörlük ve ittifak antlaşmaları çerçevesinde güvenlik ve barışın teminatı olmayı sürdürdüğünü kaydetti.

A400M retrofit faaliyetleri

A400M projesi çerçevesinde A400M retrofit (yeni teknolojilerin ve özelliklerin eklenmesi) çalışmalarının bir ilk olarak İspanya dışında Kayseri'deki 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde yapılmasının planlandığı bilgisini de veren Deniz Yarbay Şentop, Tük Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde kayıtlı olan 9 adet A400M askerî kargo uçağının, ardından da diğer ülkelere ait A400M uçaklarının retrofit çalışmalarını yapabilecek olanak ve kabiliyete ulaşılacağını duyurdu. Önümüzdeki günlerde ilk A400M uçağının retrofit çalışmasına başlanacağını da bildiren Aktop, çalışmaların 2021 yılının Temmuz ayı içerisinde bitirilmesinin planlandığını ifade etti.

Meltem-3 Projesi

Meltem-3 Projesi çerçevesinde ilk P-72 Deniz Karakol Uçağının 11 Aralık 2020'de teslim alındığı ve TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) envanterine girdiği bilgisini de veren Nadide Şebnem Aktop, Meltem-3 projesi çerçevesinde geriye kalan 5 uçağın da 2021 senesi içerisinde teslim alınacağını, Meltem-3 projesi çerçevesindeki uçakların daha fazla havada kalabildiğini, daha gelişmiş sevk, idare, tespit ve silah sistemleri barındırdığını söyledi.

Çok Uluslu Birleşik Görev Kuvveti

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 3 kıtanın 11 farklı bölgesinde, toplam 14 göreve yaklaşık 3000 personelle uluslararası barışa katkılarının sürdüğünü belirten Aktop, Türk ticaret gemileri tarafından da yoğun kullanılan Somali açıkları, Hint Okyanusu ve Aden Körfezi'nde, deniz korsanlığıyla mücadele gösteren Çok Uluslu Birleşik Görev Kuvveti 151’in, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından 6. kez komuta edildiğini, 25 Haziran 2020 tarihinde başlayan komuta görevini, törenle 10 Aralık 2020'de Pakistan Deniz Kuvvetlerine verdiğini kaydetti.

EURASIAN BRIDGE NATO Tatbikatı

Deniz Yarbay Aktop, 66’ıncı Mekanize Piyade Tugayının, 2021'de NATO’nun "Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Kara Kuvveti" sertifikasyonu çerçevesinde, 8 ülkeden 25 personelin katılımı ile, 14 ile 18 Aralık 2020 tarihleri aralığında EURASIAN BRIDGE NATO askerî tatbikatın Çorlu’da yapılacağı bilgisini de paylaştı. Bölgesel ve küresel barışa destek veren Türkiye'nin hak, alaka ve menfaatleri doğrultusunda tüm kıta ve tüm bölgede şanlı Türk bayrağını dalgalandırmayı sürdüreceğinin altını çizen Şentop, caydırıcı, saygın ve etkin vasıflarıyla her an harekâta hazır durumda olan kahraman TSK'nin (Türk Silahlı Kuvvetleri), Türkiye'nin güvenliği ve savunması için; fedakârlık, sabır ve inançla, kendine tevdi edilen tüm görevleri başarma azmi ve kararlılığında olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0)