Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Yargıtay’dan haftalık izin kararı

Milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren bir karar veren Yargıtay, haftalık iznin toplu olarak kullandırılamayacağını kararlaştırdı. Yüksek Mahkeme, hafta tatili izninin toplu olarak kullanılması halinde çalışana ayrıca 0,5 yevmiye ücret ödenmesinin gerektiğine vurgu yaptı.

GÜNDEM 05.02.2022, 11:01
Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Yargıtay’dan haftalık izin kararı

Bursa’da işten çıkarılan bir çalışan, ihbar ve kıdem tazminatı ile fazla mesai ücretini almak için İş Mahkemesine başvurdu. Davalı patron, söz konusu davanın reddini talep ederken, mahkeme ise davayı kabul etti.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar

Davalı şirket avukatı tarafından söz konusu karar temyiz edildi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, davalının hafta tatili izinlerinin toplu şekilde kullandırıldığına ilişkin dosyaya bir kısım belgeler sunduğuna vurgu yaptı.

Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, toplu olarak hafta tatilinin kullandırılabileceğine yönelik hüküm bulunmadığı, söz konusu bu belgelerdeki izinlerin bir bölümünün 1 günden fazla olduğu, ilgili süreçte 1’er hafta tatil günü biçiminde hesaplama dışı tutulduğu anımsatıldı.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 46’ncı maddesi gereğince, tatil gününden önce işçinin, aynı Yasanın 63 üncü maddesince tespit edilmiş olan iş günlerinde çalışmış olması şartıyla, 7 günlük zaman dilimi içinde 24 saat dinlenme hakkının olduğu aktarıldı.

“Hafta tatili bölünerek kullandırılamaz”

Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi:

“Hafta tatili gününde işçinin çalışma karşılığı olmadan 1 günlük ücrete hak kazanacağı, hüküm altına alınmıştır. Kesintisiz olarak hafta tatili izni en az 24 saattir. Bunun altında kalan bir süre için haftalık izin verilmesi halinde, usulüne uygun bir biçimde hafta tatili izni kullandığından bahsedilemez. Hafta tatili bölünerek kullandırılamaz. İşçinin toplu bir şekilde izin kullandığı süreçte çalışması karşılığı olarak değerlendirilmeyen 1 yevmiyelik ücretin de davacıya ödendiği göz önüne alındığında; davacıya yalnızca 0,5 yevmiyesi ödeme yapılmalıdır. Buna göre de, mahkeme tarafından davacının toplu bir şekilde kullandığı izinlerin hafta tatilinden değerlendirilmeyen ve fiilen çalışılmayan her bir günü için, 0,5 yevmiyeden hesaplama yapılmalı ve böylece davacının hafta tatili alacağı tespit edilmelidir. Anılan hususun dikkate alınmaması hatalı olup bu, bozma sebebidir. Oy birliğiyle mahkeme kararının bozulmasına karar verilmiştir."

Yorumlar (0)