Milli Savunma Bakanı Akar: Şimdiye kadar Boğaz'dan savaş gemisi geçişi olmadı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın başlamasının hemen ardından Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi kapsamında İstanbul Boğazı'ndan hiçbir şekilde savaş gemisi geçemeyeceğini taraflara ilettiklerini söyledi.

GÜNDEM 27.04.2022, 12:23
Milli Savunma Bakanı Akar: Şimdiye kadar Boğaz'dan savaş gemisi geçişi olmadı

Bakan Akar, ABD'nin Almanya'da bulunan Ramstein NATO Hava Savunma Üssü'nde organize edilen “Ukrayna'ya Yönelik Güvenlik ve Savunma İstişare Toplantısı”nın sonrasında değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna’ya yönelik güvenlik ve savunma istişare toplantısına 40’tan fazla ülke temsilcisinin katıldığını belirten Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov başta olmak üzere görüş alışverişi yaptıklarını söyledi.

"Diplomasinin yolu itidalli yaklaşımla açılmalı"

Ukrayna’da yaşanan durumları yakından takip ettiklerini ifade eden Akar, "Ukrayna’daki durumları endişeyle izliyoruz. Aldığımız haberlere göre bölgede bazı sıkıntılı durumlar bulunuyor. Bunların giderilmesi adına tüm ülkelerle gayret sarf ediyoruz. Konuyu genel olarak ele aldığımızda itidalli ve diyaloglu yaklaşım oldukça önemli. İtidalli bir yaklaşım ile diplomasinin yolunu açmamız şart. Böylece daha rahat şekilde daha barışçıl çözümler bulunabileceğini düşünüyoruz." dedi.

"Cumhurbaşkanımız, tarafların ateşkes masasına oturması gayretinde"

Bakan Akar, düzenlenen toplantıda Türkiye’nin yaşanan olaylara bakış açısını bir kere daha paylaşma imkânı bulduklarına dikkat çekerek, şöyle dedi: " Olayların başından beri Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ve bakan düzeyinde görev yapan ben ve arkadaşlarımın ortaya koyduğu bir tavır mevcut. Krizin başladığında savaş çıkmasın diye, savaş çıktıktan sonra da bir an önce ateşkes sağlansın diye çok ciddi ve kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdik. Antalya Diplomasi Forumu’nda Ukraynalı ve Rus bakanların bir araya gelmesi sağlandı. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı'mızın çok defa Sayın Zelenskiy ve Sayın Putin ile gerçekleştirdiği görüşmeler var. Cumhurbaşkanımız, bu görüşlerde ateşkesin bir an evvel gerçekleşmesi için tarafların masaya oturması gayretinde.

Birtakım sıkıntıların olmasıyla birlikte biz umutluyuz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın teklifiyle belki de önümüzdeki günlerde iki devletin liderlerinin bir araya gelmesi sağlanacak. Gittikçe daha da kötüleşen insani durumların daha fazla kötüye gitmemesi ve bir an evvel ateşkesin sağlanması için Türkiye olarak, arabuluculuk dahil ne yapılması gerekiyorsa biz katkılarımızı sürdürüyoruz. "

"İnsani durumun daha da kötüleştiğinin farkındayız"

Sivillerin Ukrayna'dan tahliyesinin yapılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Akar, "Çalışmalarımız bu konuda devam ediyor. Oradaki az sayıda olan vatandaşlarımız ile birlikte diğer sivillerin tahliyesi için de deniz ulaşımı dahil olmak üzere tüm desteğimizi sürdürüyoruz." dedi.

"Hem Ukrayna hem Rus makamlarıyla temaslarımız sürüyor"

Akar, Ukrayna’nın limanlarında bekleyişine devam eden Türk ticari gemilerine dair ise "Güvenli ve emniyetli şekilde gemilerin Ukrayna’dan ayrılması için hem Ukrayna hem Rus makamlarıyla temaslarımız sürüyor." ifadelerini kullandı.

Hava sahasının kapanmasından dolayı insani yardım malzemesi taşıdığı Ukrayna’da kalmak zorunda olan TSK’ye ait 2 adet A400 M uçağının durumu ile ilgili Akar, şunları söyledi: "Onların emniyetli ve güvenli şekilde ülkemize intikali için çalışmalarımız sürüyor."

Türkiye’nin sürecin en başından beri Ukrayna'nın ihtiyaçlarına göre insani yardım başlattığını ifade eden Bakan Akar, bunu devam ettirmek için ellerinden ne geliyorsa yapmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Hulusi Akar, Ramstein’da düzenlenen toplantıda Ukrayna-Rusya arasındaki olası bir ateşkesin gündemde olup olmadığına yönelik sorulan soru üzerine, "Türkiye olarak biz, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın tayin ettiği çerçevede ateşkesin çok önemli olduğunu ifade ediyoruz. Gelen raporlar ve sahadaki bilgiler doğrultusunda, insani durumun bölgede kötüleştiğinin farkındayız. Bu durumun daha fazla kötüleşmemesi adına en azından bölgede insani ateşkes yapılmasının oradaki halk için önemli olduğunu düşünüyoruz." yanıtını verdi.

"İstanbul Boğazı'ndan hiçbir şekilde savaş gemisi geçmedi"

Karadeniz’de ki mayınların konusunun toplantıda konuşulup konuşulmadığına yönelik sorulan soya ilişkin Bakan Akar, şöyle dedi: "Biz konuşmamızda görüşlerimizi, endişelerimizi ve değerlendirmelerimizi, paylaştık. Bu konulardan biri de Karadeniz’de sürdürülen istikrarın devamı konusuydu. Karadeniz’de barışın, istikrarın ve sükunun sağlanması için ilkeli şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Rusya-Ukrayna Savaşı çıktıktan hemen sonra Montrö çerçevesinde Boğaz'dan hiçbir şekilde savaş gemisinin geçişinin olmamasını taraflara ilettik. Şimdiye kadar da Boğaz'dan hiç geçiş olmadı. Dolayısı ile bölgede istikrarın ve barışın korunması adına tarafların Montrö’ye uymasını net ve açık şekilde ilettik. İlgili ülkelerin de bu duruma uyduklarını gördük. Şöyle ki bölgesel sahiplik kuralının kullanılması lazım. Bu şekilde de istikrarın sağlanması ve sürdürülmesi lazım.

Karadeniz’in hiçbir şekilde stratejik rekabet bölgesine dönmemesi gerek. Aksi durumda bunun birtakım çok ciddi yansımaları olur. Orada maksat ne olursa olsun uygulanacak bir hareket, alınacak herhangi bir tedbir yanlış anlaşılmaya neden olabilir. Yanlış algı da gerilimin çıkmasına sebep olabilir. Bu duruma olanak vermemek gerektiğini biz bütün taraflara anlattık."

"Mayınlarla ilgili rakamlar için ihtiyatlı yaklaşmak gerek"

Akar, Karadeniz’e sürüklenen ve burada imha edilen mayınlarla ilgili de "Mayınlarla ilgili çeşitli bazı sayılar ortaya atıldı. Bu sayılar için ihtiyatlı yaklaşmak gerek. Şimdiye kadar 3 mayının emniyetli şekilde imhası gerçekleşti. Mayın avlama helikopterlerimiz, deniz karakol uçaklarımız, gemilerimiz ve SAS timlerimiz iletişim halinde. Şu anda İstanbul Boğazı’nı da yakından izliyoruz, giriş çıkışları kontrol edip herhangi başka bir sürpriz ile karşılaşmamak için ek tedbir aldık ve tespit radarları yerleştirdik. Boğaz'da deniz trafiğiyle ilgili herhangi bir sıkıntının bulunmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz." dedi.

Türkiye’nin serbest kalan mayınlar ile mücadele konusunda ise bir desteğe ihtiyacının olup olmadığı sorusuna Bakan Akar, şöyle yanıt verdi: "Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bu anlamda çok ileri düzeyde kapasitesi bulunuyor. Bizim hem tespit etme hem de imha etme konusunda yeteri kadar teçhizatımız ve unsurlarımız mevcut. Ayrıca kendi ihtiyaçlarımızın karşılamanın da ötesinde dostlarımıza ve müttefiklerimize de mayın ile mücadele konusunda destek olabileceğimizi ilettik."

"Pençe Kilit Operasyonunda arkadaşlarımız yoğun şekilde çalışıyorlar"

Bakan Akar, Pençe Kilit operasyonu hakkındaki son duruma dair şu açıklamalarda bulundu: " Genelkurmay Başkanı'mız ve Kara Kuvvetleri Komutanı'mız ile pazar günü bölgeye gittik ve sahadaki son duruma dair bilgileri aldık. Bölgede görev yapan arkadaşlarımız yüksek bir motivasyon ve moralle çalışmalarını sürdürüyor. Zorlu ikilim ve arazi şartlarına rağmen operasyon başarı ile devam ediyor. Bölgede çok sayıda mağara ve el yapımı patlayıcı bulunuyor. Bunların da neden olduğu tehdit ve riskler var. Bu tehditlere rağmen arkadaşlarımız mağaraları temizleyip el yapımı patlayıcıları da imha ederek yoğun bir şekilde çalışıyorlar.

"Şehitlerimizin kanını asla yerde bırakmayacağız"

Dün hain teröristlerin alçak saldırısı sonucunda üç kahraman askerimiz şehit oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet acılı ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Şehitlerimizin kanlarını asla yerde bırakmayacağımıza dair söz verdik. Bölgede operasyonlarımız tüm hızıyla yoğun şekilde ve başarıyla sürüyor. Operasyon dahilinde 57 hain terörist etkisiz hale getirildi. O bölgedeki teröristlerin tüm barınakları, sığınakları, mağaraları ve inleri, tek tek ele geçirilip imha ediliyor."

Yorumlar (0)