Macron Türkçe tweet atıp çağrı yaptı!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Türkçe tweet atarak Türkiye'ye açık mesaj verdi.

GÜNDEM 19.09.2020, 10:41
Macron Türkçe tweet atıp çağrı yaptı!

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuka uygun olarak yürüttüğü doğal gaz ve petrol arama çalışmalarını hazmedemeyen Yunanistan ve arkasında yer alan Avrupa Birliği, Fransa'nın aktif müdahalesiyle bölgede büyük krizin çıkmasına neden olmuştu.

Türkiye'nin peş peşe yayımladığı NAVTEX'lerle, açıklama ve eylemlerle hak, alaka ve menfaatlerinden vazgeçmeyeceğini ve sonuna kadar haklarını kullanacağını vurgulaması üzerine Yunanistan'dan "önşartlı" görüşme teklifleri gelmişti.

Ankara ise Atina'nın öne sürdüğü hiçbir önşartı kabul etmeden görüşmelere başlamaya her zaman hazır olduğu mesajını vermişti.

Türkiye'nin, Avrupa Birliğini sınır belirleme yetkisinin bulunmadığını, Yunanistan'ın deniz sınırı iddiasının uluslararası mahkemelerden dönen benzeri örnekleriyle dolu olduğunu hatırlatması, Doğu Akdeniz'deki gerilimi körükleyen Fransa'nın da makul seviyeye yaklaşmasına neden oldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yunanistan Cumhurbaşkanı Kiriakos Miçotakis'in önşartlı yaklaşımının aksine hiçbir önşart koşmadan, hatta iyi niyet ve naiflik bile aranmadan görüşme çağrısında bulundu.

Twitter hesabından Türkçe çağrıda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ajaccio'da, Türkiye'ye net bir mesaj gönderdiklerini belirterek, naiflik ve iyi niyetlik aranmaksızın sorumlu bir diyaloğun yeniden açılması çağrısında bulundu. Emmanuel Macron, yaptığı çağrının bundan sonra Avrupa Parlamentosu’nun da çağrısı olduğunu vurgulayarak, diyalog çağrısının görünüşe göre işitildiğini kaydederek, "Artık ilerleyelim" ifadelerini kullandı.

Taciz iddiasıyla gerilim yükselmişti

Türkiye ve Fransa yönetimi arasında son dönemlerde tansiyon hayli yüksek. Tansiyonu yükselten konu ise Fransa'nın Doğu Akdeniz'de, "Türk savaş gemisi, NATO görevi ifa eden Fransa gemisine kilit atarak tacizde bulundu" iddiası. Fransa'nın bu iddiası karşısında sağlam duran Ankara ise Fransa'nın iddialarına karşı NATO'ya deliller sunmuş, NATO ise Fransa'nın iddiasını üstü kapalı biçimde yalanlamıştı.

Olay sonrası Doğu Akdeniz'de çok daha saldırgan tavır takınan Emmanuel Macron yönetimi, bölgede hem kendi haklarını hem de KKTC'nin haklarını korumak için adımlar atan Türkiye'ye karşı Yunanistan'ı açık ve şartsız bir biçimde desteklemeye başladı.

Sıkça AB'yi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı çağıran Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, son olarak da aralarında Yunanistan ve GKRY liderlerinin de olduğu Akdeniz'e kıyısı olan 7 ülkenin liderini toplamış ve Med7 Zirvesi Sonuç Bildirgesi yayımlamıştı. Med7 zirvesine katılan ülkelerden İtalya, İspanya ve Malta liderlerinin Emmanuel Macron'un aşırı taleplerine sıcak bakmadıkları ortaya çıkmıştı.

Macron bu son hamlesiyle de yalnız kaldığını görmüştü.

Yorumlar (0)