Lübnanlı âlimden Riyad'a Türkiye tepkisi!

Hizbullah'ın ilk genel sekreteri, Lübnanlı Şii âlim Şeyh Subhi Tufeyli, Riyad yönetiminin Türk mallarını kısıtlama kararına tepki gösterdi ve "Mekke siyonistlerin ürünlere pazar oluyor." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 18.10.2020, 12:50

Şeyh Subhi Tufeyli, memleketi Beka'da bulunan bir beldede cuma hutbesi verdi. Suudi Arabistan'ın Türk mallarına kısıtlama uygulamasını ve Riyad yönetiminin İsrail'e yönelik tutumunu yorumladı.

"Müslüman Türklerin malları engelliyor. Mekke Siyonistlerin ürünlerine pazar oluyor" başlığı ile YouTube hesabından canlı yayın yapan Şeyh Subhi Tufeyli, Körfez'de bulunan Arap ülkeleri ile Siyonist İsrail arasında başlayan normalleşme hamlelerinden hemen sonra Türkiye'nin mallarına boykotun uygulamaya konulmaya başlandığını bildirdi.

Siyonistlere açtığınız kapıları, Müslümanlara mı kapatıyorsunuz?

Riyad'a seslenen Şeyh Subhi Tufeyli, düşman Siyonistlere açılan kapıların Müslümanlara nasıl kapatıldığını sorarak, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la anlaşmazlığınız olsa dahi bunu yapamazsınız. Türkiye, Erdoğan'dan ibaret değildir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Müslüman halktan oluştuğunu, Müslümanlara kapatılan kapıların Siyonistlere açılmasının çok kötü bir imaj olduğunu belirten Şeyh Subhi Tufeyli, ister Arap olsun ister olmasın dünyadaki tüm Müslümanlara seslenerek, Türkiye, Pakistan, İran, Mısır veya Suudi Arabistan gibi İslam ülkelerinin ürettikleri ürünleri tüketmeye davet etti.

Şeyh Subhi Tufeyli kimdir?

Lübnanlı Şii din âlimi Şeyh Subhi Tufeyli, yine Lübnan merkezli olarak kurulan Hizbullah'ın kurucuları arasında bulunuyordu ve örgütün ilk genel sekreterliğini yapmıştı.

1988 yılında ABD ve İsrail'in düzenlediği değerlendirilen operasyonel bir suikast girişiminden son anda kurtulan Şeyh Subhi Tufeyli, ayırım yapmaksızın tüm Müslümanlara olan destek mesajları ve söylemleriyle tanınıyor.

Özellikle son dönemlerde Türkiye'ye yönelik destek mesajları veren Şeyh Subhi Tufeyli, 1992 senesinde Hizbullah'ın genel seçimde yer alıp almamasıyla ilgili yaşanan tartışma sonucu yollarını ayırma kararı almıştı.

Yorumlar (0)