"Libya sınır dışı kararına boyun eğmez"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Libya büyükelçisini sınır dışı etmesi kararına ilişkin, "Libya'ya telefon açıp da o belgeyi bana göndermezsen, büyükelçini sınır dışı edeceğim dersen Libya böyle bir duruma boyun eğmez." dedi.

GÜNDEM 06.12.2019, 14:53 06.12.2019, 15:29
"Libya sınır dışı kararına boyun eğmez"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya'nın başkenti Roma'da Türk gazetecilere konuştu. 

Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Libya büyükelçisini sınır dışı etmesi kararına ilişkin, "Bir ülkeyi tehdit etmek doğru mu? Bu gizli saklı bir şey değil. Bizim meclisimizden geçen bir zaptın gizli kalması mümkün mü? Libya'ya telefon açıp da o belgeyi bana göndermezsen büyükelçini sınır dışı edeceğim dersen Libya böyle bir duruma boyun eğmez. Adam gibi isteselerdi Libya da verirdi biz de verirdik." dedi. 

"İkinci toplantı şubat ayında yapılacak"

Çavuşoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen NATO Zirvesi kapsamında İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yapılan görüşmeye ilişkin, "Samimi bir ortamda çok faydalı bir toplantı oldu. İkinci toplantı şubat ayında İstanbul'da gerçekleştireceğiz. NATO'da Türkiye taviz verdi yorumları doğru değil. Yaptığımız bir jest taviz değil." şeklinde konuştu. 

"Uluslararası hukuka uygun bir anlaşma"

Türkiye ile Libya arasında geçen hafta imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası hakkında Çavuşoğlu, "Türkiye ve Libya arasındaki anlaşma,uluslararası hukuka uygun bir anlaşma." ifadesini kullandı.

"GKRY hariç anlaşmalara hazırız"

Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) hariç bu konuda ikili ya da çok konulu anlaşmalara hazır olunduğunu kaydederek, "Ama bazı ülkeler tek taraflı adımı ve Türkiye'yi eleştirmeyi tercih ettiler. Biz bölgede iş birliğinden yanayız. Türkiye kendi haklarını korumak için bölgededir." diye konuştu. 

Yorumlar (0)