Kış kapıda, vücut direncini bu besinlerle artırabilirsiniz

Soğuk havalar etkisini göstermeye başladı. Renk renk meyve ve sebzeler soğuklarda sizi bir kalkan gibi koruyacak. O besinleri ise Gastronomi Bölümü Öğretim Üyesi Merve İşeri Uzunoğlu anlattı.

SAĞLIK 06.12.2019, 14:39
Kış kapıda, vücut direncini bu besinlerle artırabilirsiniz

Havaların soğumasıyla ve iyiden iyiye kendini gösteren kış mevsimiyle beraber hastalıklar da artmaya başladı. Uzmanlara göre, pek çok hastalığın ana nedeni bağışıklık sisteminin zayıflayarak vücut direncinin azalması ve bünyenin mikroplara karşı daha savunmasız duruma gelmesi. Bu durum kış aylarında daha sık yaşanıyor.

Kışı hasta olmadan atlatmak adına vücut direncini artıracak besinleri daha fazla tüketmek gerektiğini vurgulayan Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Merve İşeri Uzunoğlu, besinlerin yararlarının renklerinden de tespit edilebileceğini anlattı.

Renkler faydaya işaret ediyor

Besinlerin doğal renklerinin, taşıdıkları vitamin ve mineralleri göstermesi anlamında önemli bir işaret olduğunu söyleyen öğretim görevlisi Merve İşeri Uzunoğlu, vücudun direncini artıran besinlerin mevsiminde tüketilen, doğal ve yerel gıdalar olduğunun altını çizdi.

Uzunoğlu, "Çok fazla işlemden geçmemiş, katkı maddesi içermeyen, hormonsuz, omega-3 oranı yüksek gıdalar tüketilmeli ve beslenmede renk çeşitliliğine önem verilmeli. Probiyotikler sindirim sisteminin dengeli çalışmasını sağlar. Ayrıca beyin sağlığını destekleyerek vücut direncine katkı verir. Sağlıklı yağlar olarak nitelendireceğimiz zeytinyağı, avokado yağı, tereyağı, hindistan cevizi yağı gibi yağlar ise doğru miktarda tüketildiklerinde vücut direncinin artmasına önemli katkı sağlarlar. Vatandaşların sebze ve meyveleri seçerken ürünün mevsiminde olmasına özen göstermeleri ve diri, olgunlaşmış ürünleri seçmeleri gerekir." şeklinde konuştu.

Her rengin özelliği ayrı

Gastronomi Bölümü öğretim görevlisi Merve İşeri Uzunoğlu, meyvelerde yer alan vitaminleri şöyle grupladı:

Domates, çilek gibi kırmızı meyve ve sebzeler A ve C vitamini bakımından zengin, potasyum ve antioksidan kaynağı.

Sarı ve turuncular besinlerde A, C vitamini bolca bulunuyor ve potasyumla birlikte bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Beyaz renkli mantar, muz, soğan gibi besinler kalp dostu ve kolesterolün dengelenmesi için yararlı.

Yeşil renkliler kalp sağlığını koruma konusunda önemli potasyum ve K vitamini kaynakları. Kemik ve diş yapısını korur, destekler ve yüksek oranda antioksidan içerirler.

Yaban mersini, siyah üzüm ve karadut gibi mavi ve morlar ise idrar yolları sağlığı için çok önemlidir, hafızayı güçlendirir ve sağlıklı yaşlanmaya yardımcı olurlar.

Yorumlar (0)