Libya'dan "CHP'ye rağmen" Erdoğan'a teşekkür!

Türkiye ve Katar'a teşekkür eden Libya Müftüsü Sadık el-Giryani, "Türkiye Cumhurbaşkanı, içeride ve dışarıdaki mücadeleye, belalara, düşmanlıklara ve oklarını kendisine çeviren muhalefete göğüs gererek anlaşmanın gerektirdiği şeyleri yaptı." dedi.

GÜNDEM 21.05.2020, 16:03
Libya'dan "CHP'ye rağmen" Erdoğan'a teşekkür!

Libya Müftüsü Sadık el-Giryani, Türkiye ve Katar'a Libya'nın istikrarına verdikleri destekten dolayı teşekkür ederken, BAE'nin (Birleşik Arap Emirlikleri) Libya halkını İHA'larla (insansız hava aracı) katlettiğini bildirdi.

Müftü Sadık el-Giryani, Libya Fetva Dairesinin Facebook sayfasında yayınlanan konuşmasına "Kardeş Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nı, hükümetini ve halkını selamlıyor ve teşekkür ediyorum." diyerek başladı.

Türkiye ile Libya arasında imzalanan güvenlik ve askerî iş birliği anlaşmalarına işaret eden Libya Müftüsü Sadık el-Giryani, bu durumu başarılı bir adım olarak nitelendirdi.

Müftü Sadık el-Giryani, "Türkiye Cumhurbaşkanı, içeride ve dışarıdaki mücadeleye, belalara, düşmanlıklara ve oklarını kendisine çeviren muhalefete göğüs gererek anlaşmanın gerektirdiği şeyleri yaptı." ifadelerini kullandı.

"Türk ekonomisine savaş açtılar"

Libya Müftüsü Sadık el-Giryani, Türkiye'nin imzaladığı anlaşmayla birçok kesimin hedefi haline geldiğine vurgu yaparak şöyle dedi:

"Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve büyük güç olan Avrupa ülkeleri, Türkiye halkının Cumhurbaşkanlarından yüz çevirmeleri ve ondan vazgeçmeleri için Türk lirası ve Türk ekonomisine karşı siyasi ve iktisadi bir savaş açtılar. Fakat Türkiye Cumhurbaşkanı ne istediğini bilen, söylenenlerden etkilenmeyen, Türkiye'nin çıkarının nerede olursa olsun hak davanın başarısında olduğunun farkında olan bir devlet adamı. Bu nedenle tüm imkanlarıyla Libya meselesiyle meşgul oldu, Libya'ya destek için başkentler arasında mekik dokudu."

Libya Müftüsü Sadık el-Giryani, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya ile Türkiye arasındaki anlaşmaya kimsenin itiraz edemeyeceği bir kanuni meşruiyet kazandırdığını ve bunu, BM'de (Birleşmiş Milletler) kayıt altına aldırdığını ifade etti.

"Türkiye tüm ülkelerden önce gelir"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'den anlaşmayı yerine getirdiği için övgüyle söz eden Libya Müftüsü Sadık el-Giryani, "Türkiye'nin yanında durmamız gerek, anlaşmanın onlarla ilgili maddelerini olumlu şekilde ele almalıyız. Kardeş Türkiye'nin ekonomik ilişkilerimizde, güvenlik iş birliğimizde, petrol ve gaz arama konusunda önceliği olması gerekiyor. Türkiye tüm ülkelerden önce gelir." dedi.

"Katar açık ve içten..."

Konuşmasında Katar'ın desteğinden de bahseden Libya Müftüsü Sadık el-Giryani, Muammer Kaddafi'nin devrilmesiyle sonuçlanan 2011 devrimini anımsatarak, Katar'ın o tarihten itibaren Libya halkının yanında durduğunu söyledi.

Müftü Sadık el-Giryani, "Katar açık ve içten bir şekilde Libya'da istikrar istiyor." değerlendirmesinde bulundu.

"BAE evlatlarımızı katlediyor"

Libya Müftüsü Sadık el-Giryani, Birleşik Arap Emirlikleri'ni de Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter'e destek vermek ve Libya halkını katletmekle sorumlu tuttu.

"Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) istikrar istediğini ileri sürüyor ancak üzerimize insansız hava araçlarını gönderip evlatlarımızı katlediyor." diyen Libya Müftüsü Sadık el-Giryani, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Libya adına hiç samimi olmadığının altını çizdi.

Son dönemde Hafter milislerine karşı askerî alanda pek çok başarı elde eden Libya ordusu, birkaç gün önce ülkenin batısındaki stratejik Vatiyye Askeri Üssü'nü Hafter milislerinin elinden kurtarmıştı.

Yorumlar (0)