Koronavirüsle sarsılan ülke Türkiye'den maskeleri geri alıyor!

Wuhan kentinde ortaya çıkarak dünyaya yayılmaya başlayan koronavirüs salgını nedeniyle Çin, Türkiye'ye sattığı maskeleri geri almaya başladı.

GÜNDEM 31.01.2020, 10:22 31.01.2020, 10:26
Koronavirüsle sarsılan ülke Türkiye'den maskeleri geri alıyor!

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkarak yayılan koronavirüs, dünyayı alarma geçirdi.

Şimdiye kadar 213 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan koronavirüs salgını nedeniyle insanlar tedbir amaçlı maske takmaya başladı. Maskeye olan talebin artış göstermesi ve talebin yeterince karşılanamamasının ardından Çin, önceden Türkiye'ye pazarladığı maskeleri satın almaya başladı.

Denizli'de medikal şirket sahibi Erhan Demirel, Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkarak birçok ülkeye sıçrayan koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada maskeye olan talepte artış yaşandığını kaydetti.

"100 milyon adet maske isteyen firmalar oldu"

Çin'in en büyük maske üreticisi olduğunu kaydeden Demirel, Türkiye'nin de bu ülkeden çok fazla maske ithal ettiğini aktardı. Demirel, maskeye olan talebin artış göstermesi ve talebin yeterince karşılanamaması nedeniyle önceden Türkiye'ye ihraç edilen maskelerin şimdi Çin tarafından satın alınmaya başlandığını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Şirket telefonları ve benim cep telefonum gece gündüz susmuyor. İnternet aracılığıyla ulaşmaya çalışıyorlar. Çin'deki 'koronavirüs' nedeniyle üretim orada yetersiz olduğu için çevre ülkelerden karşılamaya çalışıyorlar. Fakat oradakiler de karşılamayınca talep Türkiye'ye kadar geldi. Çok yoğun maske talebiyle karşı karşıyayız. Japonya, Hong Kong, Kırgızistan, Türkmenistan, aklınıza gelebilecek her yerden arıyorlar. 1 milyon, 5 milyon, 10 milyon, 100 milyon adet isteyen firmalar bile oldu."

"300 bin maskeyi Çin'e geri göndereceğiz"

Daha önce Çin'den maske ithal etiklerini fakat yoğun talep sebebiyle bunları ülkeye satmaya başladıklarını aktaran Demirel, "Çin dünyada maskenin üretim merkezi; ancak onlar da taleplere yetişemediği için sattığı maskeleri geri almak istiyor. Bugün 300 bin maskeyi tekrar Çin'e geri göndereceğiz. Çin'den satın aldığımız maskeyi tekrar Çin'e satıyoruz." diye konuştu. 

"Çok kıymetli ürün haline geldi"

Demirel, arayan kişilerin maskenin ücretiyle değil olup olmadığıyla ilgilendiklerini kaydederek, "Bu maskeler şu anda karaborsaya düştü. Karaborsa kelimesi bu ürün için şu an az kalır. Çok kıymetli ürün haline geldi; çünkü yok. İnsanlar parasını değil ürünün olup, olmadığını soruyor. Bu durum fırsatçılığı ortaya çıkarıyor. Arayanların bir kısmı ürünü bir şekilde temin edip yurt dışına satma derdinde. Bu ürünleri 2 hatta 3 katına satanlar var. Mesela altının fiyatı var. Gidip kuyumcudan istediğiniz kadar alabiliyorsunuz. Ama bu maskede fiyat belirsiz. Şu an maske altından daha kıymetli, diyebilirim." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)