Antarktika'da Antep baklavası

Türkiye'nin 4. kez Antarktika’ya gitmeye hazırlandığı gemide, Millî Eğitim Bakanlığınca görevlendirilen bir öğretmen ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de yer alacak. Fatma Şahin Antarktika'yı baklavayla tanıştıracak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 31.01.2020, 10:18
Antarktika'da Antep baklavası

9 Şubat tarihinde başlayacak 4. Antarktika Bilim Seferi için 24 kişiden oluşan ekip hayatta kalma eğitimi aldı. Kutup yolcuları, dün Tuzla Marina’da bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi’nde yaptıkları uygulamalı eğitimleri basın mensuplarınca ilk defa kaydedildi.

Hürriyet'ten Özgür Altuncu'nun hazırladığı habere göre Antarktika yolcularına, zor şartlarda hayatta kalmanın yolları anlatıldı.

Koşullar çok zorlu

Ortalama hava sıcaklığının yaz aylarında eksi 20, kışın eksi 40 derece olarak ölçüldüğü Antarktika’ya yolculuk yapacak ekip, denizde hayatta kalabilme, yangın önleme, yangınla mücadele ve temel ilk yardım gibi başlıklarda eğitimi aldı. Geminin 24 kişilik ekibinde Harita Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nden bilim insanları yer alıyor.

"Özlüyorsunuz"

Bundan önce 5 defa daha Antarktika’ya giden, ilk 3 bilim seferinin de liderliğini üstlenmiş olan Türk Antarktika Bilim Sefer Koordinatörü ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy bu yolculukta da ekip lideri olarak görev yapacak. Özsoy, kutup deneyimleriyle ilgili olarak “Her seferinde diyorsunuz ki, bir daha mümkün değil gelmem bu koşullara. Ama dönüşün ertesi günü özlemeye başlıyorsunuz.” diye konuştu.

Danışman ülke hedefine yürüyor

Uygulamalı eğitimlerinin tamamlanmasıyla sertifikalarını alan katılımcılar, beyaz kıta Antarktika’da iklim değişikliği ve deniz dibi haritalama gibi başlıklara sahip 15 çalışma yürütecek. Türkiye Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinesinde düzenlenecek olan bu seferle Türkiye, gözlemci olarak yer aldığı Antarktika Anlaşmalar Sistemi’nde "danışman ülke" olma hedefine bir adım daha yaklaşmış olacak.

Ekip 9 Şubat tarihinde önce uçakla Brezilya’ya geçecek, sonrasında ise helikopter ve botlarla yola devam edecek. Ekip, gemi yolculuğu sonrasında Geçici Türk Bilim Kampı’nın konuşlandığı Horseshoe Adası’nda demirleyecek.

Fatma Şahin de ekibin içinde

Asıl mesleği kimya mühendisliği olan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, altı gün için bilim seferi ekibinin bir parçası olacak. Zorlu hava koşullarına hazır olduğunu söyleyen Fatma Şahin, “Onun eğitimine geldik. Ben siyasetçiyim, her şartta ayakta kalmayı öğrendiğim için bir sorun çıkmadan döneceğim. Bu yıl biliyorsunuz TEKNOFEST’e Gaziantep ev sahipliği yapacak. Bu bir festival değil, dönüşüm. O yüzden bu bilim seferi bizim açımızdan da çok önemli. Antarktika’ya Antep baklavası da götüreceğiz. Ön eğitime bile baklava ile geldik.” şeklinde konuştu.

Deneyimlerini öğrencilerine aktaracak

Ekibin içinde bir de öğretmen yer alıyor. İstanbul Avcılar Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu’nda öğretmenlik yapan 31 yaşındaki Canan Evecan, “Çok heyecanlıyım. Çok uzak ve tehlikeli geliyor ama ailem de yanımda. Döndükten sonra öğrencilere bilimi teşvik edici yayınlar hazırlayacağım. Öğrencilere edindiğimi bilgileri aktaracağım. Antarktika’yı anlatacağım. Canlıları, penguenleri anlatacağım.” sözlerini kaydetti.

Yorumlar (0)