Korkunç uçak kazası neden yaşandı?

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda dün gerçekleşen ve 3 kişinin öldüğü açıklanan uçak kazası hakkında Hürriyet Gazetesi yazarı ve havacılık uzmanı Uğur Cebeci açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 06.02.2020, 09:42 06.02.2020, 11:05
Korkunç uçak kazası neden yaşandı?

Dün akşam İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gerçekleşen ve 3 parçaya ayrılmış uçağın görüntüsüyle yürekleri ağza getiren kazada 3 kişi hayatını kaybetti.

Hürriyet Gazetesi yazarı ve havacılık uzmanı Uğur Cebeci, yaşanan kaza hakkında açıklamalarda bulundu.

Cebeci, yazısında "İlk olarak rüzgâr kırılması yaşanmış olabilir. Yüksek arka rüzgârla da uçağın sürati artmış. Eğer bu esnada pilot da gaz kesmişse uçak kontrolden çıkıyor. Bu durumda pilotlara göre yapılması gereken en doğru yol pisti pas geçmektir." ifadelerini kullandı.

"Bu durumu bir arabanın suya girdiğinde savrulması gibi tanımlayabiliriz"

Pistlerdeki durum ve rüzgar kırılması uyarı sistemine ilişkin Cebeci, "Rüzgâr kırılması ile ilgili havalimanlarında bilgi veren cihazlar var. Ancak Sabiha Gökçen’de bu cihaz yok. İstanbul Havalimanı’nda ise rüzgâr kırılması ile ilgili uyarı yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Bunun dışında pistlerde, uzun süreli olmasa da aşırı yağmurlarda kısa süreli tabakalar oluşabilir. Böyle olunca da pist ile uçak bütünleşmesi tam olarak sağlanamayabilir. Bu durumu bir arabanın suya girdiğinde savrulması gibi tanımlayabiliriz. Böylece uçak savrulmasının güçlenme ihtimali var." açıklamasını yaptı. 

"Bu kazada 3’e ayrılan uçaklarda görülmeyen bir dağılma yaşanıyor"

Havacılık uzmanı Cebeci, uçağın 3 parçaya ayrılması hakkında ise "Uçak pistten çıktıktan sonra da aşırı yağmurdan yumuşamış olan toprağa gidiyor. Burada uçağın iniş takımları toprağa saplanıyor. Ancak uçağın motorları güç üretmeye devam ediyor. Bu da uçağı ileri itiyor. Yaşanan bu durum sebebiyle uçağın imalat şemasındaki gibi uçak 3’e ayrılıyor. Kokpit kısmı ters dönüyor, orta gövde ve kuyruk kısmı da ayrılıyor. Bu kazada ise 3’e ayrılan uçaklarda görülmeyen bir dağılma yaşanıyor. Uçağın kara kutularının çözümü ve kulenin konuşmaları tam olarak ortaya çıkmadan bu kazanın tam olarak gerçek nedenine ulaşmak zordur." ifadelerini kullandı. 

Kazanın ardından kontrol kulesi ve yer görevlileri arasındaki konuşmalar ise şöyle geçti:

- "İnişi müteakiben pist başından rampadan aşağı indi. Şu an göremiyoruz..."

- "Anlaşıldı, şu an göremiyorsunuz hızla ilerlemeye devam ediyoruz..."

- "Anlaşıldı bütün ekipler 2-4’teki çukurun oraya, bütün ekipler oraya..."

Yorumlar (0)