"Kontrollü sosyal hayat"ın ilk günü: AVM, kuaför ve berberler açıldı!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında kapatılan birçok işletme, bugün normalleşmenin ilk adımı olarak kapılarını müşterilerine açtı.

GÜNDEM 11.05.2020, 09:49 11.05.2020, 10:07
"Kontrollü sosyal hayat"ın ilk günü: AVM, kuaför ve berberler açıldı!

Türkiye, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelesini başarılı bir şekilde devam ettirirken, bugün normalleşmenin ilk adımları atıldı. 

"Kontrollü sosyal hayat" sürecinin başlamasıyla birlikte birçok işletme, kapılarını yeniden müşterilerine açtı. 

Alışveriş merkezleri, kuaförler ve berberler bugün açıldı. Fakat yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını gösterdi. 

Kuaför, berber ve güzellik salonları, 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet verecek. Ayrıca randevu sistemi ile çalışılacak. 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında "kapatılması yönünde" tavsiye kararına riayet etmeyerek çalışmalarına devam eden ve hâlihazırda açık olan 80 AVM ile beraber Türkiye genelinde aktif olarak hizmet veren AVM sayısı 436 oldu. 

Alışveriş merkezlerine gidecek olan vatandaşlar, bir dizi önleme uymak zorunda.

Alışveriş merkezlerinde bulunan mağazalara, 8 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde müşteri alınması sağlanacak. Deneme kabinlerinde kalma süresi ise 10 dakika ile kısıtlanacak.

"Apartmanınızın tırabzanı, asansörler, sokak, pazar bizden çok daha kötü"

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, AVM'lerin sokak ve pazarlardan daha güvenli olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"AVM’lerimizin yüzde 80’i 2000 yılından sonra yapıldı ve havalandırması yatay değil, dikey havalandırma yani yukarıdan üflediği için virüsü yere indiriyor. Dolayısıyla bilim insanları da bu havalandırma sistemiyle AVM’lerin pazardan, sokaktan daha güvenli olduğunu söylüyor. 2000 yılından önce yapılan AVM’ler ise birkaç kez tadilat geçirdiler ve bu sırada havalandırmalarını da yenilediler. 

Dolayısıyla yukarıdan aşağıya üflemeli modern havalandırmalara sahip olduğumuz için sorun görmüyoruz. Apartmanınızın tırabzanı, asansörler, ortak alanlarınız, sokak, pazar bizden çok daha kötü. Oysa biz eğitimli temizlik görevlilerimiz, kullandığımız dezenfektanlarımızla kurumsal olarak hijyene dikkat ederek temizliği sürekli yapıyoruz. Türkiye’de 140 bin vaka var. Bunlar nerede çıktı? Zaten bugünkü ihtiyari bir açılış olacak.  Almanya’da AVM’ler ziyaretçi sayılarının yüzde 70’ine ulaştılar. Biz ise yüzde 30 bekliyoruz."

"AVM'nin içi kesinlikle yüzde 100 taze havayla havalandırılmalı"

Çevre Profesörü Mustafa Öztürk, havalandırmanın en önemli konu olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Sağlık Bakanlığı AVM Rehberi'nde sadece havalandırma filtrelerine dikkat etme tavsiyesi var. Oysa en önemli konu havalandırma. AVM’nin içi kesinlikle yüzde 100 taze havayla havalandırılmalı. Giysi denemesi yapılmamalı. Evde denenip olmayan giysiye, koşulsuz iade hakkı verilmeli.

AVM girişlerinde vatandaşa maske ücretsiz verilmeli, dezenfektanlar olmalı. Amerika’daki gibi AVM mağazaları randevulu çalışmaya başlamalı. Küme alışverişi, yani eş, arkadaş, akrabayla yan yana alışverişe kesinlikle izin verilmemeli. Berber, kuaförler COVID-19 testi yapılmadan çalışmalarına izin verilmemeli. Her mağaza girişinde müşterilere eldiven verilerek, çıkışta gösterilecek kutuya atmaları sağlanmalı."

Yorumlar (0)