"Kendi adıma hafta sonu biraz daha sert bir tedbir isterdim"

Gazeteci yazar Fatih Altaylı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile telefon görüşmesi yaptığını açıkladı ve Fahrettin Koca'nın, "Mesela ben kendi adıma hafta sonu biraz daha sert bir tedbir isterdim." dediğini aktardı.

GÜNDEM 23.11.2020, 21:21 23.11.2020, 21:30
"Kendi adıma hafta sonu biraz daha sert bir tedbir isterdim"

Gazeteci yazar Fatih Altaylı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile telefon görüşmesi yaptığını açıkladı ve Fahrettin Koca'nın, "Mesela ben kendi adıma hafta sonu biraz daha sert bir tedbir isterdim." dediğini aktardı.

Altaylı: Düşük rakamlarla rehavete sebep oldunuz

Gazeteci yazar Fatih Altaylı, "Dün Teke Tek programına birkaç saat kala evde kitap okurken telefonum çaldı. Arayan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca idi. Her zamanki gibi cep telefonundan bizzat kendisi arıyordu." diyen Altaylı, Bakan Koca ile görüşmesini şu ifadelerle aktardı:

Fatih Altaylı, 28 Temmuz’da parametreleri değiştirilerek bütün güvenilirliğini kaybeden turkuaz tablodaki değişikliği sorunca, Fahrettin Koca şu yanıtta bulunmuş: 

“Yazla birlikte salgındaki sayılar düşmeye başlayınca Avrupa filyasyonu ve tarama testlerini durdurdu. Yalnızca hastanelere başvuran hastalara test yapmaya başladı. Buna bağlı olarak sayılar azaldı. Bunun üzerine biz de uyum sağlamak için vaka ve hasta ayrımına sistemine gittik. Çünkü biz filyasyonu ve tarama testlerini hiç durdurmadık. Onlar solunum sıkıntısı olmayana test yapmazken, biz tarama yapıyorduk ve asemptom hastaları da sayılara yansıtıyorduk.

AB, 3. basamaktaki hastaları açıklarken, biz 1 ve 2. basamağı da duyuruyorduk. Baktık ki bu doğru bir parametre olmuyor, DSÖ’nün 'kritik ve ciddi' hasta tanımlarına uygun açıklayalım dedik.”

Fatih Altaylı araya girerek, “Ama bu sizin ve Bakanlığınıza olan güvenin eksilmesine sebep oldu. ABD’den de tepkiler geldi ve DSÖ standarda uyun.” dedi. Fahrettin Koca devam ederek:

“Fatih Bey, zaten bakınca neyin ne olduğu görülüyor. Oranlar belli. Bu tür açıklama aslında benim Bakanlığımın da aleyhine. Çünkü hasta sayısına oranla ağır hasta ve hayatını kaybeden çok fazla görünüyor ve sanki biz tedavide başarısızmışız gibi bir netice çıkıyor. Oysa böyle bir şey yok. Bakın, vefat oranımız yüzde 1’in altında aslında.”

Fatih Altaylı, “Fakat bu tür düşük rakamlar toplumda rehavete sebep oldu” deyince Fahrettin Koca:

“Yapmayın Fatih Bey. 14’ten 140 çıkan, 10 kat yükselen vefat sayısı 9 kat yükselen ağır hasta sayısı bir şey ifade etmiyor mu? Bunu da mı görmediler. Bakın ben bunu hep anımsattım. Hep dikkat dedim, hep tedbir dedim. Siz de dediniz. Önlem almak için evde yatan pozitif sayısını bilmek mi önemli yoksa vefat sayısını, ağır hasta sayısını bilmek mi önemli. Onu hiç az söylemedik.”

"Tedbirler sertleşebilir"

Fatih Altaylı, “İkinci dalgayı yaşıyoruz ve sayılar çok yüksek. Tedbirler yeterli mi sizce?” şeklinde soru sorunca Fahrettin Koca şu yanıtı vermiş:

“Tam kapanma o kadar etkili olmayabiliyor her zaman fakat şunu çok net söyleyeyim. Bu tedbirler işe yaramaz ise hala önlemlere uymakta sıkıntı çıkaran olur ise ve sayılar beklediğimiz, dilediğimiz oranda düşmez ise emin olun daha zorlayıcı kısıtlamalar da uygulamaya konulacak. Tam kapanma mı olur, şehirlerarası seyahat kısıtlaması mı olur, gece sokağa çıkma yasağı mı olur, buna o zaman karar veririz. Ancak her şey sayılara bağlı. Düşerse, yasaklar da azalır. Düşmezse artar.”

Yorumlar (0)