KDK yüzde 75 dinleniyor

Ombudsmanlık kurumu olan Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) en çok şikayet edilen kurum mahalli idareler, en fazla şikâyet edilen il İstanbul oldu.

GÜNDEM 15.02.2020, 12:17
KDK yüzde 75 dinleniyor

Ombudsmanlık kurumu KDK (Kamu Denetçiliği Kurumu) 2019 yılı raporuna göre mahalli idareler en çok şikâyet edilen kurum, İstanbul ise en çok şikâyet eden şehir oldu.

80 bin başvuru yapıldı

KDK (Kamu Denetçiliği Kurumu) 2019 yılı raporunu TBMM'ye (Türkiye Büyük Millet Meclisi) sundu. Rapora göre kuruma ilk şikâyetin alındığı 2013 yılından bu yana 80 binden fazla başvuru yapıldı. 2019 yılında KDK’ya yapılan 20 binden fazla şikâyet başvurusunun 2018 yıla oranla yüzde 20 yükseldiği görüldü. Söz konusu yükseliş, Ombudsman'ın vatandaş tarafından benimsendiğini ortaya koyarken, www.ombudsman.gov.tr üzerinden kuruma kolay başvuru yapılmasının etkili sonuçlar doğurduğu da tespit edildi.

KDK'nın tavsiye kararlarına uyulma oranı

Raporda, Ombudsmanlığın tavsiye niteliğinde olan kararlarına idarelerin uyum oranında önemli bir başarı sağladığı da görüldü.

İlk şikâyetlerin alındığı 2013 yılında KDK'nın tavsiye kararlarının yalnızca yüzde 20’sine uyan idareler, 2019 senesinde tavsiye kararlarının yüzde 75’ini kabul ettiler.

Asırlık Avrupa ombudsmanlarına yaklaştı

Hayli genç bir kurum olmasına rağmen yüz yıllık geçmişe sahip Avrupa ombudsmanlarının yüzde 80’lik uyum oranına yaklaşıldığına vurgu yapılan raporda, 2020 senesi hedefleri arasında kararlara uyum oranında Avrupa ortalamasının üzerinin hedeflendiği kaydedildi.

100 binden fazla vatandaşa hukuki danışmanlık veren hak arama kurumu KDK (Kamu Denetçiliği Kurumu), 100 üniversitede Ombudsmanlık kulübünün kurulmasına da öncülük etti.

KDK'nın Başdenetçisi Şeref Malkoç, 2019 senesi boyunca 32 üniversitede konferans verdi, dört Avrupa ülkesine giderek gurbetçilerle buluştu, 26 ülkenin büyükelçileriyle görüştü ve İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı) Ombudsmanlar Birliği’nin ilk yönetim kurulu başkanı seçildi.

En çok şikayet edilen kurum ve şehir!

İnsanı merkeze alan, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim oluşturmaya çalışan KDK (Kamu Denetçiliği Kurumu)'nın faaliyetlerinin idare aleyhine açılacak on binlerce davayı önlemiş olduğu uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Yargının yükünü hafifleten Ombudsmanlığa en çok şikâyet edilen dördüncü konu olan yerel hizmetlerin denetlenmesi sayesinde Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) doğrudan demokrasinin aracı konumuna geldi.

Kamu personel rejimi, adalet-milli savunma-güvenlikle çalışma ve sosyal güvenlik konularının en çok şikâyet alan üç konu olduğu sıralamada "mahalli idareler" en çok şikâyet edilen kurum olurken, en çok şikâyet eden il ise "İstanbul" oldu.

2.5 milyon kamu çalışanı "iyi yönetim" dersi alacak

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından 2020 senesindeki en önemli hedef, "iyi yönetim ilkelerinin tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından benimsenmesi" olarak belirlendi. KDK, bunun için 2.5 milyon kamu görevlisine eğitim verme kararı aldı. Eğitimler sayesinde idareye karşı vatandaşın açtığı davaların azalması ve kamu görevlilerinin halka karşı davranışlarının ideal konuma getirilmesi ve vatandaş memnuniyetinin artması hedefleniyor.

Yorumlar (0)