Karaismailoğlu'ndan 1915 Çanakkale Köprüsü açıklaması: Tarihe geçti

1915 Çanakkale Köprüsü'nün 334 metrelik yüksekliğiyle rekor kırdığını kaydeden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, gazetecilere konuştu. Köprü hakkında bilgiler veren Karaismailoğlu, "Şu an en yüksek kulelere sahip asma köprünün üzerinde bulunuyoruz." dedi. Malkara-Çanakkale Otoyolu hakkında da açıklama yapan Karaismailoğlu, bölgedeki yol konforunun artırıldığını ifade etti.

GÜNDEM 12.12.2022, 10:56 Hakan Öksüz
Karaismailoğlu'ndan 1915 Çanakkale Köprüsü açıklaması: Tarihe geçti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü Lapseki Şantiye Alanı'nda basın mensuplarına açıklamalar yaptı. Bakanlık tarafından yürütülen projelerle birlikte "Türkiye Yüzyılı" hedefine sağlam adımlarla ilerlediklerine değinen Adil Karaismailoğlu, son 20 yılda iletişim ve ulaştırma alanında önemli başarıların elde edildiğini belirtti.

Malkara-Çanakkale Otoyolu'ndan bahsetti

Ülkenin ticareti ve turizminin gelişmesi için 1915 Çanakkale Köprüsü'nün önemli bir rolü olacağını vurgulayan Karaismailoğlu, "Malkara-Çanakkale Otoyolu'nu da hayata geçirdik. Uzunluğu 100 kilometre kadar. Bunu bir mühendislik başarısı olarak görüyorum. Normal şartlarda Çanakkale Boğazı'ndan feribotla geçmek yarım saat sürüyor. Yeni projelerimiz sayesinde bu süre 6 dakikaya düşüyor. Eskiye kıyasla yol 100 kilometre civarında kısalmış oldu. Bölgedeki lojistik kara yolu altyapısı daha güçlü hale geldi." dedi.

"Çanakkale'ye gelenler için yollar daha konforlu hale gelecek"

Çanakkale'nin güney bölgelerinde oluşan trafik yoğunluğunu azaltmak için Ayvacık-Küçükkuyu arasındaki yolu bölünmüş yola dönüştürdüklerini belirten Bakan Karaismailoğlu, "Hem trafik güvenliği sağlandı hem de mesafe kısaldı. Bölgedeki yol konforunu bu çalışmalarla artırdık. Keskin virajlarıyla ünlü Kazdağları, bundan böyle sürücülerin korkulu rüyası olmayacak. Öte yandan Troya-Assos ile Ayvacık-Küçükkuyu Yolu tünelleri ile birlikte ulaşım süresini 5 dakikaya düşürdük. Kazdağları'nın doğasını da böylece koruma altına aldık. Çanakkale'ye gelenler artık daha konforlu bir sürüş deneyimi yaşayacak." ifadelerini kullandı.

"1915 Çanakkale Köprüsü'nün yüksekliği 334 metre"

Teknik ve mimari özellikleri bakımından 1915 Çanakkale Köprüsü'nün rekorlar kıran bir proje olduğuna değinen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Orta açıklığı 2 bin 23 metre. Yani şu an dünyada orta açıklığı en uzun asma köprünün üzerinde duruyorsunuz. Köprünün toplam geçiş uzunluğu ise 4 bin 608 metre civarında. İkiz tabliye olarak inşa edilen nadir köprülerden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün çelik kuleleri de 318 metre uzunluğunda. Bunun üzerine de 16 metrelik mimari amaçlı top mermileri yerleştirildi. Böylece köprünün yüksekliği 334 metreye yükseldi. Dünya genelinde en yüksek kulelere sahip asma köprü, 1915 Çanakkale Köprüsü oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)