Kan donduran ses kaydı! "Kurbanlık hayvan geldi mi?"

BBC'nin Panaroma Programı, 2 Ekim 2018 tarihinde öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında özel bir dosya hazırladı. Cinayetin ses kayıtlarını dinleyen Barones Helena Kennedy, cinayeti işleyen ekibin kendi arasında "Kurbanlık hayvan geldi mi?" ifadesini kullandıklarını duyduğunu söyledi.

GÜNDEM 01.10.2019, 10:26
Kan donduran ses kaydı! "Kurbanlık hayvan geldi mi?"

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC'nin Panaroma programı, 2 Ekim 2018 tarihinde Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında özel bir dosya hazırladı.

Jane Corbin imzalı dosyada Kaşıkçı cinayeti, öncesinde ve sonrasındaki gelişmelerle adım adım takip edilirken, cinayet sürecini belgeleyen ses kayıtlarını dinleyen Barones Helena Kennedy ile cinayeti soruşturan Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Agnes Callamard'ın değerlendirmeleri de aktarıldı.

Callamard'ın ekibinde bulunan Barones Kennedy, kayıtlara ilişkin yaptığı açıklamada, "Birinin sesini dinlemenin dehşeti, birinin sesindeki korku ve bunu canlı dinlemeniz, tüylerinizi diken diken ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu adamın parçalara ayrılacağını bilerek bekliyorlar"

Kennedy, "Güldüklerini duyabiliyorsunuz. Bu kan donduran bir iş. Orada, bu adamın geleceğini, öldürüleceğini ve parçalara ayrılacağını bilerek bekliyorlar." dedi. 

Türk istihbaratının kendilerine sunduğu 45 dakikalık kayıtlar hakkında detaylı notlar alan Kennedy, kayıtlarda Suudi Arabistan Başkonsolosu ile Dışişleri Bakanlığı Güvenlik Şefi arasında geçen konuşmaların da bulunduğunu ifade etti.

Bu konuşmalarda "milli görev" olarak nitelendirilen gizli operasyondan söz edildiğini belirten Kennedy, Kaşıkçı cinayetine ilişkin, "Bunun en tepeden ciddiyetle ve hayli örgütlü bir şekilde planlanan bir görev olduğuna dair hiç şüphem yok. Bu, gelişigüzel yapılmış, tali bir operasyon değildi." diye konuştu. 

Operasyonu yürüten ismin Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın koruması Maher Abdulaziz Mutreb olduğunu kaydeden Kennedy, "Başkonsolos ile Mutreb arasındaki telefon konuşmalarında 'Kaşıkçı'nın salı günü geleceği bilgisinin alındığına' dair göndermeler var." ifadesini kullandı.

"Kurbanlık hayvan geldi mi?"

Kennedy, Kaşıkçı'nın cesedini parçalayan Dr. Salah al-Tubaigy'nin, talimatları Mutreb'den aldığının duyulduğunu aktararak, cinayeti işleyen ekibin kendi arasında "Kurbanlık hayvan geldi mi?" ifadesini kullandıklarını duyduğunu söyledi.

Kaşıkçı'nın öldürülme anını da kayıtlardan dinlediğini belirten Kennedy, Suudi gazetecinin iki defa kaçırılıp kaçırılmadığını sorduğunu ve "Bir elçilikte bu nasıl olabilir?" dediğini kaydetti. 

Kennedy, ses kayıtlarının ortaya koyduklarından hareketle eyleme geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "O konsoloslukta korkunç bir şey oldu. Üst düzey bir yargısal soruşturma konusunda ısrar etmek uluslararası toplum için bir sorumluluktur." dedi.

"Devlet yetkilileri tarafından düzenlendi"

BM Özel Raportörü Callamard, kayıtların Kaşıkçı'nın boğularak öldürüldüğüne işaret ettiğini vurgulayarak, "Muhtemelen başına geçirilen bir plastik torbayla boğuldu. Ağzı da bir el ya da başka bir şeyle şiddet kullanılarak kapatılmıştı." dedi.

Kaşıkçı cinayetini işleyen ekibin olaydan bir gün önce konsolosluğu inceleyerek planlama yaptığını belirten Callamard, "Operasyon devlet yetkilileri tarafından icra edildi, resmi yetkili olarak hareket ediyorlardı. İkisinin diplomatik pasaportu vardı." dedi.

Callamard, Kaşıkçı'nın başına konsoloslukta bir şey gelmediği görüntüsünü vermek için ciddi bir planlama yapıldığına işaret ederek, Suudi gazetecinin giysilerini giyerek konsolosluktan ayrılan dublörün de bunun parçası olduğunu bildirdi.

Kaşıkçı'nın öldürülmesinden 4 gün sonra bir başka Suudi ekibin olayı soruşturmak amacıyla konsolosluğa geldiğini ifade eden Callamard, bu ekibin asıl misyonunun "olayın izlerini silmek" olduğuna inandığını söyledi.

Ne olmuştu?

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018 tarihinde gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmüştü.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından haziran ayında açıklanan 101 sayfalık raporda Suudi Arabistan, Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.

Raporda, aralarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması amacıyla güvenilir kanıtların bulunduğuna dikkat çekilmişti.

Ayrıca, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kaşıkçı'nın öldürülmesine dair tamamlayıcı kriminal soruşturma başlatmaya davet edilmişti. Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yaptırımların Veliaht Prens ve onun yurt dışındaki kişisel mal varlıklarını da kapsaması gerektiği kaydedilmişti.

Yorumlar (0)