Kaç Suriyeli oy kullanabilecek? Bakan Soylu açıkladı

Suriyeli seçmen sayısına ilişkin konuşan Süleyman Soylu, "Suriyeli seçmen sayısı an itibarıyla 120 bin. 211 bin kişiye vatandaşlık verdik. Bunun 91-92 bini çocuk." dedi.

GÜNDEM 19.08.2022, 01:31
Kaç Suriyeli oy kullanabilecek? Bakan Soylu açıkladı

İçişleri Bakanı Soylu, bir televizyon kanalında katıldığı programda gündeme dair değerlendirmeler yaptı.

"Kişileri etnik kimliklerine göre değil, liyakate göre değerlendiriyoruz"

Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde

"Toplum senelerdir Alevi-Sünni, Kürt-Türk, antilaik-laik gibi tartışmalar üzerinden ayrıştırılmaya çalışılıyor. Arkadaşlarımız, 1.580 cemevine gittiler. Cemevlerinden yaklaşık olarak 8.740 talep topladık ve bu taleplerin 5.600 kadarını karşıladık. Sene sonuna dek taleplerin tümünü karşılayacağız. Bazı köşe yazılarında cemevlerinin su, elektrik giderlerinin karşılanması, Alevi dedelerine maaş bağlanması, Kültür ve Turizm Bakanlığı veyahut Diyanet İşleri Başkanlığı'nda ilgili birimler kurulması gibi maddeler sıralanıyor. İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın bu hususta yapılabilecek olanlara ilişkin çalışmaları sürüyor. Ülkemizde bugün hiç kimse kendini ifade ederken ayrıştırılmaya ve ötekileştirilmeye maruz kalmıyor. Bizim Kürt emniyet müdürümüz, Kürt valimiz var. Alevi olan kaymakamımız var. Babası Alevi dedesi olan emniyet müdürümüz var. Ermeni kaymakamımız var. Caferi valimiz var. Özbek Türkü valimiz var. Hatta bir süre öncesine kadar Alevi valimiz de vardı. Kişileri etnik kimliklerine göre değil, liyakate göre değerlendiriyoruz.

"Yüzde 70'i geri dönmek istiyor"

Suriyeli sığınmacılara komşuluğumuzdan, insanlığımızdan dolayı sahip çıktık. Bunlar ülkelerine geri dönmeyecekler mi? Tabii ki dönecekler ama şu anda nereye dönebilirler? PYD'nin işgali altındaki yerlere mi dönebilirler? Suriye rejiminin bomba yağdırdığı yerlere mi dönebilirler? Biz Suriye'yi çok iyi biliyoruz. Kimin elinin kimin cebinde olduğunu, kimlerin provokasyon yaptığını çok iyi biliyoruz. ABD son üç senede PKK/YPG'ye 2 milyar dolar yardım etti. Projelerini, oyunlarını kurmadan, bu insanların rahatça ülkelerine dönmelerine izin verirler mi? Biz de bazı araştırmalar yapıyoruz. Ülkemizdeki Suriyelilerin yüzde 70'i geri dönmek istiyor. Suriyeli seçmen sayısı an itibarıyla 120 bin. 211 bin kişiye vatandaşlık verdik. Bunun 91-92 bini çocuk."

Yorumlar (0)