İtalyan basınından G20 değerlendirmesi: “Kazanan Erdoğan!”

Geçtiğimiz hafta sonu İtalya’nın ev sahipliği yaptığı G20 Liderler Zirvesi’nin yankıları sürüyor. İtalyan basınında zirve ile ilgili olarak yayınlanan haberlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘zirvenin kazanan lideri’ olduğu yönünde yorumlar yer aldı.

GÜNDEM 03.11.2021, 11:42
İtalyan basınından G20 değerlendirmesi: “Kazanan Erdoğan!”

Ülkenin en çok satan gazetelerinden biri olan Corriere della Sera, zirveye katılım sağlayan bütün ülke liderlerini değerlendirdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan için haberinde ‘Tüm sıcak dosyaların aranan ismi’ başlığını kullandı.

Gazete zirve sırasında çok sayıda liderin Erdoğan’la kontak kurmak istediğini belirterek “Ev sahibiyle birlikte G20’nin diğer assolisti oldu” yorumunu yaptı.

Zirvenin tek galibi Erdoğan

 La Verita Gazetesi’nde çıkan haberde, “Eğer bu zirvenin bir galibi varsa o da yüksek ihtimalle Erdoğan’dır. Abartılı bir değerlendirme değil. Roma’da gerçekleşen zirvede Türk Cumhurbaşkanı şu 3 etkenden dolayı daha ön planda oldu: 1) Amerikan Başkanı Joe Biden’in siyasi olarak zayıf olması, 2)Çin ve Rusya ekseninin toplantıya katılım sağlamaması nedeniyle Erdoğan’ın kendine manevra alanı bulması, 3)Türkiye’nin bazı önemli noktalardaki stratejik konumunu başarılı bir şekilde ön plana çıkarması” şeklinde bir değerlendirme yapıldı.

İtalya-Türkiye ilişkilerinde yumuşama

Il Messaggero Gazetesi’nde çıkan zirve ile ilgili haberde de İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin son dönemde verdiği beyanatlarla her geçen gün daha da gerilen Türkiye-İtalya ilişkilerinin, Erdoğan ve Draghi’nin ikili görüşmesiyle yumuşadığına dikkat çekildi. Gazete yaşanan bu krizin geçmişte kaldığını söyleyerek “Onarmak gerekiyordu, öyle de oldu" şeklinde yorumladı.

“Erdoğan bu zirvenin kazananı”

‘Affariitaliani’ isimli bir internet haber sitesinde de "Bu G20 Zirvesi, en çok Türk lider Erdoğan için başarılı bir şekilde geçti. O gerçek bir kazanan" denildi. Haberde zirvenin ev sahibi olan İtalya Başbakanı Draghi'nin bazı başarılar sonuç aldığını ancak buna Çin ve Rusya’yı dahil edemediği belirtilerek, zirvenin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için de beklendiği kadar ‘iyi’ geçmediği kaydedildi.

Yorumlar (0)