İt dalaşında inanılmaz detaylar!

Doğu Akdeniz'de Yunan F-16'larla Türk F-16'lar arasında yaşanan it dalaşının ayrıntıları ortaya çıktı.

GÜNDEM 01.09.2020, 08:56 01.09.2020, 16:46

28 Ağustos'ta 6 Yunan F-16 savaş uçağı, Oruç Reis için ilan edilen NAVTEX bölgesine yaklaşmış, Türk F-16'ları kısa sürede Yunan savaş uçaklarını bölgeden uzaklaştırmıştı. Doğu Akdeniz'de Türk F-16'larla Yunan F-16'lar arasında yaşanan it dalaşının ayrıntıları günyüzüne çıktı.

Türk F-16 savaş uçakları, Yunan F-16 savaş uçaklarının konuşlandığı bölgeye çok uzak bir mesafede bulunmalarına rağmen dakikalar içinde ansızın Yunan savaş uçaklarının ensesinde bitiveriyor. Yunan pilotların Türk jetlerinin nereden geldiğini bile fark etmemeleri, it dalaşında sürekli hedef olan konuma gelmelerine neden oluyor.

Oysa ki Doğu Akdeniz'de son yaşanan it dalaşının cereyan ettiği bölgeye Yunan savaş uçaklarının konuşlandığı, Türk savaş uçaklarının bulunduğu yere göre çok daha yakın. Ancak Yunan pilotları, kabiliyetleri dünyaca kabul edilen Türk pilotları ile başa çıkabilecek donanıma sahip değil.

Askeri uzmanlar, yaşanan son it dalaşında 6 Yunan F-16'sının da, hiç beklemedikleri bir anda eş zamanlı olarak kilit yediklerine dikkat çekiyor.

Askeri uzmanlar, Yunan pilotların ne olduğunu bile anlayamadıkları ve saniyeler içinde gerçekleşen kilitleme olayının eşzamanlı gerçekleştirilmesinin dünyada pek örneğinin bulunmadığını belirtiyor. 

Tecrübeli Türk pilotlarla it dalaşı yaşayan F-16'ları uçuran pilotların ise, çok genç yaşta oldukları ve içlerinde kadın pilotların da görev yaptığı, sadece filo komutanının tecrübeli olduğu ifade ediliyor.

Fransız pilot tahmini!

Diğer taraftan Oruç Reis için ilan edilen NAVTEX bölgesine yaklaşan ve it dalaşının yaşanmasına sebep olan Yunan F-16 savaş uçaklarında Fransız pilotların da bulunduğu değerlendiriliyor.

Güvenlik uzmanları ayrıca Ege Denizi'nde sık sık yaşanan it dalaşı görüntülerinin ilk kez Doğu Akdeniz'de yaşandığını hatırlattı.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından sosyal medya hesaplarından yayınlanan "it dalaşı" görüntülerini de yorumlayan güvenlik uzmanları, it dalaşının yaklaşık 32 bin feet (10 bin 500 metre) irtifada başladığını, Yunan savaş uçaklarının dalışa geçerek kısa sürede sürat kazanmaya ve Türk uçaklarını vurmakla tehdit edebilecekleri pozisyona geçmeye çalıştıklarını, Türk jetlerinin ise kol uçuşunu bozmadan bu dalışa karşılık verdiklerini ifade ediyor.

Kokpitte bulunan ve Head Up Display (HUD) adı verilen şeffaf ekrandan alınan görüntülerde Türk pilotlarının, Yunan uçaklarına defalarca kilit attığı görülüyor. Atılan kilit, anında kilitlenilen savaş uçağı tarafından da görülüyor.

Kilit atmanın anlamı ise şu: Seni yakaladım ve hedef olarak füzelerimi sana kilitledim. Sahadan uzaklaş, yoksa seni vurabilirim.

Yorumlar (0)