İstanbul Havalimanı- Gayrettepe Metro Hattı’nda ilk test sürüşleri yapıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu uzun zamandır heyecanla beklenen İstanbul Havalimanı- Gayrettepe Metro Hattı’nın ilk etabının test sürüşlerinin başladığını açıkladı. 9 istasyonu olan ve toplamda 37,5 kilometre uzaklığında olan hattın 2022’nin ilk çeyreğinde açılması planlanıyor.

GÜNDEM 08.11.2021, 17:35
İstanbul Havalimanı- Gayrettepe Metro Hattı’nda ilk test sürüşleri yapıldı

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Hattı'nın en önemli kısmından biri olan Kağıthane-İstanbul Havalimanı etabında bugün itibariyle test sürüşleri başladı.Sürüş öncesi düzenlenen törende konuşan Karaismailoğlu, metro hattının açılmasıyla bölgedeki trafik yoğunluğunu azaltacağını, hem turistlere hem de yerli halka ulaşım konusunda büyük rahatlıklar sağlayacağını belirtti.

İstanbul dahil olmak üzere 12 şehirde halkın kullanımına sunulan raylı hatların 811,5 kilometreye ulaştığını ifade eden Karaismailoğlu, bu hatların 312 kilometresinin kendi bakanlığı tarafından inşa edildiğini söyledi. Ayrıca 185 kilometreyi bulan uzunluğu ile 14 ayrı raylı sistemin de inşasının sürdüğünü vurguladı.

Karaismailoğlu, İstanbul’da bakanlık tarafından işletmeye açılan toplamda 80 kilometre uzunluğunda raylı sistem olduğunu, şu anda yapımı süren 7 ayrı raylı sistem hattının toplam uzunluğunun 103 kilometreyi bulduğunu, bu hatlarla birlikte olarak İstanbul’un toplam raylı sistem uzunluğunun 363 kilometreye ulaşacağının altını çizdi.

Türkiye’nin en hızlı metrosu olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, bugün test sürüşü yapılan metro hattının toplamda 9 istasyonu olduğunu ifade ederek istasyonlarda ince iş ve çevre düzenlemelerinin yoğun şekilde bir şekilde devam ettiğini bildirdi.

Günde ortalama 600 bin yolcuya hizmet etmesi düşünülen hattın yaklaşık yüzde 86’lık bölümünün tamamlandığını söyleyen Karaismailoğlu, havalimanının ilerideki kapasitesini de hesaplayarak bölümde İstanbul Havalimanı, Terminal-2 ve Kargo Terminalleri adını taşıyan 3 adet istasyon yapmayı planladıklarını belirtti. Ayrıca bu metro hattının saatte 120 kilometre hıza ulaşarak ‘Türkiye’nin en hızlı metrosu’ unvanına sahip olacağının altını çizdi.

Bu metro hattında ilk yerli sinyalizasyon sisteminin de kullanılacağını sözlerine ekledi. Hatta elektrik ve bataryalarında da yerli malzemeler olacağını ifade etti. 

Mesafeler azalacak

Bakan metro hattının Kağıthane istasyonunda Kabataş-Mahmutbey, İstanbul Havalimanı istasyonunda Halkalı-İstanbul Havalimanı, Gayrettepe durağında da Yenikapı-Hacıosman metro hatlarıyla entegre olacağını söyledi. Bu metro hattı ile Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasındaki mesafenin 24 dakikaya, 4. Levent-havalimanı arasındaki mesafenin 35 dakikaya, Taksim-Havalimanı arasındaki mesafenin 41 dakikaya, Zincirlikuyu-Havalimanı arasındaki mesafenin ise 33 dakikaya düşeceğini ifade etti.

Bakan makinist koltuğuna oturdu

Törenin ardından Bakan Karaismailoğlu ve basın mensupları, metro hattının Kağıthane-İstanbul Havalimanı etabındaki ilk test sürüşüne katılım sağladı. Karaismailoğlu makinist koltuğuna geçerek ilk anonsu da yaptı.  Test sürüşünde 120 kilometre hıza ulaşıldığı da kaydedildi.  

Yorumlar (0)