İstanbul'da bayram trafiği şimdiden başladı! Denetimler artırıldı

9 günlük bayram tatili için İstanbul'dan memleketlerine giden sürücüler, TEM Otoyolu’nda sabahın erken saatlerinde yoğunluk oluşturdu. 

GÜNDEM 07.07.2022, 11:23 07.07.2022, 13:37
İstanbul'da bayram trafiği şimdiden başladı! Denetimler artırıldı

9 günlük Kurban Bayramı tatilini tatil beldelerinde veya memleketlerinde geçirmek isteyen İstanbullular, sabahın erken saatlerinde araçlarıyla yollara düşmeye başladı.

Şimdiden tatil trafiği başladı

Yola çıkan vatandaşlar sebebiyle TEM Otoyolu Sultanbeyli mevkii Ankara istikametinde yer yer trafik yoğunluğu oluştu.

İçişleri'nden “Bayramınız kemerli olsun” uyarısı

Trafikte bu bayramda, emniyet kemeri kullanımının yaygınlaştırılması ve araçta emniyet kemeri kullanımının önemine dikkat çekilecek.

“Bayramınız Kemerli Olsun” ifadelerinin yer aldığı billboardlar ve sosyal medya platformları ile birlikte yerel/ulusal basın/yayın organları ve kurumsal iletişim sayfalarında bu mesajlar paylaşılacak.

Vatandaşlar ile kamu kurum ve kuruluşlarının yoğun bir şekilde bulunduğu havalimanı, otogar, otobüs/metro durakları, AVM vb. alanlarda bu görseller kullanılacak

Denetimlerde, kullanıcıları bilgilendirmeye ilişkin daha önce yollanmış olan materyaller ile internet sitesinde yer alan kamu spotları, uygun mecralarda ve yerel tv kanallarında yayınlanacak.

Trafik memurları görünür olacak

Bayram tatili boyunca jandarma ve emniyet trafik personeline trafiğin denetimi ve tanzimi haricinde görev verilmeyecek.

Genel hizmet/asayiş ekiplerinden trafik ekiplerine takviye yapılacak.

Trafik ekiplerinin kazaların yoğun olduğu güzergâhlarda özellikle sürücüler üzerinde “Algılanan Yakalanma Riski Duygusu”nun geliştirilmesi için görünür olmaları sağlanacak.

Tespit edilen güzergahlardaki polis araçlarının tepe lambaları açık tutulacak, arkada bulunan araç sürücülerini rahatsız etmemesi amacıyla tepe lambalarının arka bölümünde bulunan LED’ler kapatılacak.

“Maket/Model Trafik Ekip Aracı” ve “Maket/Model Trafik Personeli” bakımlı ve temiz olacak, araçların gece görünürlüğünün artırılması amacıyla tepe lambaları çalışır durumda olacak.

Yüz yüze iletişim sağlanacak

Denetimlerde, yolcu ve sürücülere nezaket ve saygı kuralları kapsamında bilgilendirme yapılarak en kısa sürede işlemler tamamlanacak.

Yalnızca ihlal yapan araçların değil, çevirme ekiplerinin yer aldığı noktalarda diğer araçlar da durdurularak “Yüz Yüze İletişim” sağlanacak.

Sürücüler, araçta emniyet kemeri takmaları, hız yapmamaları, telefonla görüşme yapmamaları, kavşak giriş ve çıkış noktaları ile yaya ve okul geçitlerinden geçen ya da geçmek üzere bulunanlara yol vermeleri gerektiği, yakın takip ve şerit kullanma kurallarına riayet etmeleri, kavşaklara yakın yerlerde yavaşlamaları ve iki saatte bir on dakika mola ile “dikkat ve konsantrasyonları”nın dağılmaması için bilgilendirilecek.

Kazaların yoğun yaşandığı ilk 20 güzergahtaki önlemler üst seviyeye çıkarılacak

İhtiyaç olması halinde, Polis ve Jandarma Trafik Ekipleri tarafından müşterek denetimler yapmak üzere karma ekipler kurulacak.

Bayram boyunca İHA, drone, helikopter gibi taşıtlardan özellikle trafiğin yoğunlaşacağı (bayramın başlangıç ve bitiş) tarihler öncelikli olacak şekilde trafik denetleme ve düzenleme faaliyetlerinde azami biçimde yararlanılacak.

Son 3 senede bayram tatillerinde, yoğun olarak kazaların meydana geldiği ilk 20 güzergâhtaki önlemler, daha yoğun ve etkili bir şekilde planlanacak ve bu güzergâhlarda kontrolsüz alanlar bırakılmayacak biçimde birbirinin devamı olacak şekilde ekipler görevlendirilecek.

Radarla hız denetimlerinin, hız kaynaklı kazaların meydana geldiği alanlarda özellikle gerekli işaretlemeler yapılarak düzenlenecek.

Yorgun ve uykusuz sürücüler araç dışına davet edilecek

Trafiğin yoğun yaşandığı 16.00-20.00 saatleri ile ülke genelinde özellikle yolcu otobüslerinin karıştığı yaralanmalı ve ölümlü trafik kazalarının sık sık yaşandığı 02.00-08.00 arasında, yorgunluk ve uykusuzluğa bağlı ortaya çıkan dikkat kaybına ilave olarak sürücüler üzerinde günün ilk ışıklarının oluşturacağı rehavet ile kaza riskinin artması sebebiyle 05.00-07.00 arasında sürücüler, araç dışına alınarak gerekli kontroller ile bilgilendirmeler uygulanacak.

Yorgunluk ve uykusuzluk belirtileri ortaya çıkan sürücülerin denetim bölgelerinde ve araç dışında dinlenmelerine imkan verilecek.

Koruma çerçeveleri reflektörler ile kontrol edilecek

Ağır tonajlı taşıtlar ile traktörlerde bulundurulması zorunlu malzeme ve gereçler, kasa ve römorkların arkasındaki reflektörler ile koruma çerçeveleri (arka ve yan) kontrol edilecek. Tarımsal faaliyetler çerçevesinde göç veren/alan yerlerde trafik denetimleri artırılacak. Mevsimlik tarım işçilerini götüren karayolu araçlarının 00.00-06.00 arasında şehirlerarası yolculuk gerçekleştirmelerine izin verilmeyecek. Tarımsal faaliyetlerin yoğun bir şekilde yapıldığı alanlarda karayolunda tarımsal zirai araçlar, biçerdöverler ve traktörler vb.nin uygunsuz bir şekilde trafikte seyretmelerine izin verilmeyecek. Birçok bölgede sıkı denetim modifiye edilmiş araç, ışık donanımları ve uygunsuz egzoz ile harici ses sistemi kullanılmasının engellenmesi için asayiş ekipleriyle beraber müşterek denetimler gerçekleştirilecek, belirlenen araçlar trafikten men edilecek. Motosiklet ve motorlu bisiklet kullanıcılarının koruma gözlüğü ve başlığı kullanmasının trafik kazalarında kritik önemine yönelik farkındalığı artırmak hedefiyle denetim ve eğitim faaliyetleri artırılacak. Uyuşturucu ve alkol etkisinde araç kullanan kişilere yönelik 00.00-02.00 arasında hedef bölge, sokak ve caddelerde denetimlere ağırlık verilecek. Araç trafiğiyle beraber yaya trafiğinin de yoğunlaşacağı belirtilen kurban satış/kesim alanları, mezarlık, şehitlik ve alışveriş merkezleri tarzı alanlarda, yaya güvenliğini sağlayacak biçimde ilave trafik önlemleri genel hizmet personelinin de katkısıyla yapılacak.

Yorumlar (0)