İran, Suriye'de ara bulucu olmayı önerdi

İran, Türkiye ve SDG'nin çatışması ve her iki tarafın Suriye hükümetiyle gerginliğinden dolayı arabulucu olmayı önerdi.

GÜNDEM 12.10.2019, 13:48
İran, Suriye'de ara bulucu olmayı önerdi

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, ara buluculuk teklifini yaparken Şam yönetiminin PKK teröristlerine barınma imkânı sağlamasını engelleyen ve 21 yıl önce Türkiye ve Suriye arasında imzalanmış Adana Anlaşmasını hatırlattı.

Zarif, TRT'yle gerçekleştirdiği röportajda "Türkiye ve Suriye arasında hâlâ geçerli olan Adana Anlaşması, bölgede güvenliğin ve istikrârın yaratılması için bizce en doğru yol" deedi ve "İran, Suriye Kürtlerini, Suriye hükümetini ve Türkiye'yi bir araya getirebilir ve Suriye Ordusu'nun Türkiye sınırını koruması için gerekli zemini oluşturabilir" dedi.

İran'ın çağrısı, Barış Pınarı Harekâtı'nın dördüncü gününde geldi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in yakın müttefiki İran, Türkiye'ye düzenli aralıklarla Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyması gerektiğini ve kuzeydoğu Suriye'de silahlı çatışmaya girmemesi gerektiğini hatırlatıyor.

"Adana Anlaşması şu an yürürlüğe giremez"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Perşembe günü, 1998 yılında imzalanan anlaşmanın sadece ve sadece Suriye'de 8 yıldır süren savaşa siyasi bir anlaşma getirilirse yürürlüğe konulabileceğini söylemişti. Çavuşoğlu, Adana Anlaşmasının yürürlüğe girebilmesi için aynı zamanda Suriye'nin kuzeydoğu bölgesinin tam anlamıyla kontrolüne sahip olması gerektiğini ancak Suriye'nin şu anda orayı kontrol edemediğini söylemişti.

Şam yönetimi, Adana Anlaşmasına bağlı olduğunu bildirdi.

Yorumlar (0)