İsveç'ten Suriye'ye 10 milyon dolar

İsveç hükûmeti, Suriye'ye 10 milyon dolar yardım göndereceğini duyurdu.

DÜNYA 12.10.2019, 13:44
İsveç'ten Suriye'ye 10 milyon dolar

İsveç, Türk operasyonu devam ederken Suriye'ye 10 milyon dolardan fazla para göndereceğini duyurdu. Aynı zamanda, ek yardım tasarısı paketi de sunmayı hedefleyen İsveç, bunların Türkiye'ye karşı bir duruş olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Barış Pınarı Harekâtı'nı takip ederken, İsveç hükümeti Suriye'nin kuzeyindeki özerk Kürt bölgesine insani yardım operasyonları için 100 milyon İsveç kronu (yaklaşık 10 milyon dolar) fazladan bir tahsisat yapmaya hazırlanıyor.

Bu girişim, Uluslararası Kalkınma İşbirliği Bakanı Peter Eriksson'dan geldi. "Mülteci kamplarında öncesinden daha çok insanî ihtiyaçlar var. Son olaylardan sonra, daha fazla mülteci var ve bu insanlar yiyecek, su ve barınma gibi temel şeylere daha da fazla ihtiyaç duyuyor” diyen bakan, paranın Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir hükûmet kuruluşu olan İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) aracılığıyla en kısa zamanda iletileceğini söyledi.

Eriksson'a göre, para Birleşmiş Milletler İnsanî Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Birleşmiş Milletler Mülteci Ofisi (BMMYK) ve diğer STK'lara verilecek.

Bakan Eriksson aynı zamanda, 10 milyon dolarlık ilave bağışın Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'deki operasyonuna karşı siyasi bir duruş olmadığını özellikle vurguladı.

İsveç Radyosunda duyurulan habere göre, karar önümüzdeki hafta resmen kabul edilecek.

Bu arada, İsveç Kızıl Haçı lideri Andrei Engstrand-Neascu, bölgedeki insanî durumu “aşırı derecede ciddi” ve “karmaşık” olarak nitelendirdi. Bölgede yaklaşık 1,7 milyon kişinin insanî yardıma ihtiyacı olduğunu söyleyen Neascu, gönderilecek paranın yetmeyeceğini, daha fazla paraya ve malzemeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

2018'de Suriye, Afganistan, Tanzanya ve Somali'yi takip eden yaklaşık 63 milyon dolar SIDA bağışıyla İsveç'in en çok yardım gönderdiği ülkelerden biriydi.

Yorumlar (0)