İnsan Hakları Eylem Planı hazır! Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak

Kadına yönelik şiddetten, boşanma davalarına ve insan haklarının daha etkin işlerliğine ilişkin hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı 2 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak.

GÜNDEM 24.02.2021, 12:19
İnsan Hakları Eylem Planı hazır! Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından reform sürecinin başlatılması sonrası hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı’nda sona yaklaşıldı.

Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan taslaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

İnsan Hakları Eylem Planı hukukta reformların çatısını oluşturacak. 2 Mart Salı günü plan Erdoğan tarafından Beştepe’de düzenlenecek olan bir törenle kamuoyuyla paylaşılacak.

İnsan Hakları Eylem Planı içerisinde 49 hedef, 9 amaç ve 374 faaliyet bulunuyor.

Eylem planında, devletin bireylerin hakları ve hürriyetlerini koruma görevine vurguda bulunuluyor. Hak ve hürriyetleri korumaya alacak yasal düzenlemeler bulunuyor. Hazırlanan taslakta adil bir şekilde yargılanma hakkının güçlendirilmesi, hukuki şeffaflık ve öngörülebilirlik, özel hayatın güvence altına alınması, mülkiyetin daha etkin bir şekilde korunması gibi başlıklar bulunuyor.

Bekçi ve zabıtalara insan hakları eğitimi

Hazırlanan taslakta, kamuoyunda çok fazla tartışılan başka başlıklar da bulundu. Vatandaşlarla sıkça yüz yüze gelen mahalle ve çarşı bekçileri ile zabıtalara insan hakları eğitimi verilecek.

Kadına yönelik şiddet

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla ise adımlar atılacak. Eşe dair işlenen suçlardaki ağırlaştırıcı sebepler boşanan eşi de kapsayacak düzeyde genişletilecek. Tek taraflı olarak ısrarlı takip ayrı bir suç olarak düzenlenecek. Bir kadını haberleşme veyahut fiziki takiple ısrarlı bir şekilde rahatsız eden kişiler ceza alacak.

Boşanma davaları…

Boşanma davaları tarafların yıpranmaması amacıyla çok daha hızlı neticelendirilecek. Bunun için boşanma davalarının istinaf mahkemesine gitmesinin önüne geçilecek ve doğrudan Yargıtay’da yapılan temyiz incelemesiyle sonuçlanacak.

Güvenli gıda…

Salgın dönemi gibi zamanlarda fahiş fiyat artışlarıyla birlikte gündeme gelen gıda arzı konusu da eylem planında bulunacak. Güvenli gıda arzını temin etmek ve bu konuda kamuoyunu hızlı bir şekilde bilgilendirmek amacıyla tüketici kuruluşlarının da bulunacağı bağımsız bir yapı oluşturulacak.

Yorumlar (0)