İngiltere’den Chelsea’nin sahibi Rus iş insanı Abramoviç’e yaptırım

İngiltere’den yapılan açıklamada ünlü Rus iş insanı ve İngiliz futbol kulübü Chelsea’nin sahibi Roman Abramoviç’e yaptırım yapılacağı açıklandı. Abraboviç’in mal varlıkları donduruldu.

GÜNDEM 10.03.2022, 15:16
İngiltere’den Chelsea’nin sahibi Rus iş insanı Abramoviç’e yaptırım

Ukrayna ve Rusya arası yaşanan savaşın ardından Rusya’ya yönelik yaptırımlar devam ediyor. Pek çok kuruma özellikle batıda yer alan ülkeler tarafından yaptırımlar uygulanırken dünyaca ünlü şirketler de Rusya’daki hizmetlerini durdurma kararı aldılar. Bu listeye Rus iş insanı Roman Abramoviç de eklendi. İngiltere’de alınan bir karara göre Abramoviç’in mal varlıkları donduruldu.

Ukrayna’ya bağış yapacağını açıklamıştı

Roman Abramoviç geçtiğimiz dönemde sahibi olduğu İngiliz futbol kulübü Chelsea’yi satacağını açıklayıp duyurup satıştan elde edilecek gelirlerin tamamını da Ukrayna’da yer alan savaş mağdurlarına bağışlayacağını açıklamıştı. Ancak İngiliz hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre ünlü Rus iş insanının mal varlığı donduruldu ve Abramoviç’in İngiltere’de yer alan kurum, işletme ve bireylerle yapacağı işlemler de askıya ayrıldı. Abromoviç’e ayrıca seyahat ve ulaşım yasağı da getirildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Abramoviç Chealsea kulübünün sahibi ve çelik şirketi olan Evraz, Norilsk Nickel’de hisse sahibi. Rus petrol şirketi olan Sibnfet’e ait yüzde 73’lük hisseyi 2005 yılında Rus devletine ait gaz devi Gazprom’a 9,87 milyar sterlin karşılığında sattı. Net değeri ise yaklaşık olarak 9,4 milyar sterlin. Abramoviç 1990’larda Putin yönetiminde öne çıkan oligarkların arasında yer alıyor.”

Chelsea transferleri de askıya alındı

Alınan bu karara göre başarılı İngiliz kulübü Chelsea de herhangi bir futbolcu ya da bilet satışı gerçekleştiremeyecek. İngiltere Başbakanı Boris Johnson konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Bugünkü aldığımız karar ile birlikte Ukrayna halkına verdiğimiz desteği göstermiş oluyoruz. Hastanelerin yıkılmasına sivillerin öldürülmesine ve egemen olan toprakların yasa dışı bir şekilde işgal edilmesine göz yummayacağız. İngiltere Rus saldırılarını destekleyenler için güvenli bir liman olamaz"

Yüksek bütçeli transferler ile zirveye oturmuştu

Rus iş insanı Abramoviç 2003 yılında 140 milyon sterlin ödeyerek başarılı İngiliz kulübünü satın almıştı. Ancak Rusya ile Ukrayna arasında savaşın çıkmasının ardından Abramoviç kulübün yönetimini Chelsea Vakfı'na ait mütevelli heyete devretmişti. Maviler adıyla anılan İngiliz kulübü Abramoviç’in kulübü satın almasının ardından yüksek bedelli transferler gerçekleştirmiş ve kısa sürede İngiltere’nin en başarılı kulüplerinden birine dönüşmüştü. Chelsea 2005 yılında 50 yıllık bir hasreti sonlandırarak İngiltere Premier Lig şampiyonluğu yaşamıştı. Abramoviç başa geçtikten sonra Chelsea Premier Lig’i ve Federasyon Kupası’nı beş kez, UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi Kupası’nı ise iki kaz kazanmıştı.

Yorumlar (0)