İmamoğlu'na siyasi yasak mı geliyor? Savcı mütalaasını açıkladı

YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla Ekrem İmamoğlu hakkında açılan dava görüldü. Duruşmada reddi hakim talebi reddedildi. Savcı İmamoğlu hakkında siyasi yasak ve en üst sınırdan ceza talep etti. Dava 14 Aralık'a ertelendi.

GÜNDEM 11.11.2022, 13:24 11.11.2022, 13:36
İmamoğlu'na siyasi yasak mı geliyor? Savcı mütalaasını açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiası üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan davanın duruşması görüldü. İmamoğlu'nun avukatlarının reddi hakim talebi duruşmada reddedildi. Mütalaasını açıklayan savcı, siyasi yasak ve en üst sınırdan 4 yıl 1 ay ceza istedi. Söz konusu dava 14 Aralık'a ertelendi.

Kaymakamlık, basın açıklaması yasağı ilan etti

Duruşmaya katılmak için gelen CHP'li milletvekilleri ve birçok partili, Kartal Adliyesi'ne geldi. Kartal Kaymakamlığı, dava sebebiyle Neyzen Tevfik Meydanı dışındaki bölgede basın açıklaması ve toplanma yasağı ilan etti. Yasağa gerekçe olarak ise "toplanmaların genel asayiş ve güvenlik yönünden sakınca oluşturduğu" öne sürüldü. Adliye etrafında çok sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA konuşlandırıldı.

Duruşma salonunun önüne ise çevik kuvvet polisleri ve bariyerler çevrelendi. Birçok gazeteci ise salona giremedi.

Duruşma saat 11.30'da başladı.

Muhabir İnce’nin ifadesi alındı

Mahkemede ilk olarak FOX TV muhabiri Gülşah İnce'nin ifadesi alındı. TV muhabiri olarak olay yerinde olduğunu söyleyen İnce, “Görüntüler de ortada. Haberi ve ham görüntüleri yolladım. Sayın İçişleri Bakanı Soylu'nun kendisi ile ilgili sarf ettiği sözleri alıntılayarak İmamoğlu’na sordum. O da cevap verdi. Başka kanallar da orada vardı" sözlerini kullandı.

İnce, İmamoğlu’nun avukatı Gökhan Günaydın'ın "İmamoğlu açıklamasına 'Lafa bakarım laf mı diye, söyleyene bakarım adam mı' şeklinde başladı. Siz nasıl soru sordunuz" şeklindeki sorusuna "Bu sabah Sayın İçişleri Bakanı’nın size söylediği... sözleriyle başladım" cevabını verdi.

Hâkim, "Bu açıklamaların kime söylendiği ortada. Bu sözlerin Süleyman Soylu’ya söylenmediğini ifade edecek kim varsa buraya gelsin" sözlerini kullandı. 

İmamoğlu'nun avukatı, bu sözlerin kayda geçirilmesini isterken, hakim "Hakimler, kararlarıyla konuşur" cevabını verdi. 

Reddi hakim talebi kabul edilmedi

İmamoğlu’nun avukatlarının, diğer tanıklar Murat Ongun ve Necati Özkan’ın dinlenmesi yönündeki talebi ise hâkim tarafından reddedildi.

İmamoğlu'nun avukatları bunun üzerine reddi hakim talebinde bulundu. Hakim söz konusu talebi kabul etmedi.

En üst sınırdan ceza talebi

Cumhuriyet savcısı, esas ile ilgili mütalaasını açıkladı ve İmamoğlu'na siyasi yasak ve en üst sınırdan ceza verilmesini istedi.

Dava 14 Aralık’a ertelendi

Mahkeme heyeti, söz konusu duruşmayı 14 Aralık'a ertelendi.

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 2019'da yaptığı bir konuşmada, isim vermeden kendisine ilişkin “Avrupa’ya gidip Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa bunu söylüyorum. Bu millet bunun bedelini sana ödetecek" açıklamasına İmamoğlu, "31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve Avrupa’da, dünyada, onların gözünde nereye düştüğümüz konusunda, o olan biten şeylere baktığımız zaman tam da 31 Mart’ta söz konusu seçimi iptal edenler ahmaktır. Ona odaklansın" cevabını vermişti. YSK’nin o zamanki başkanı Sadi Güven, kendisi ve görevde bulunan kurul üyeleri adına, “Seçimi iptal edenler ahmaktır” sözleri sebebiyle savcılığa başvuru yapmıştı.

Bu başvuru üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, YSK üyelerine hakaret iddiası sebebiyle dava açmıştı.

İddianamede, İmamoğlu'nun, YSK Başkanı Sadi Güven ile 10 YSK üyesine karşı zincirleme bir biçimde "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevleri sebebiyle alenen hakaret" suçunu işlediği aktarılarak, 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Yorumlar (0)