İllerde normale dönüş kriteri açıklandı: Vakasız 5 gün!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele eden Türkiye'de illerde normale dönüşün nasıl olacağı planlanmaya başlandı. İlk kriter, 5 gün boyunca vakaya rastlanmaması olarak belirlendi. 

GÜNDEM 28.04.2020, 10:30 28.04.2020, 12:54
İllerde normale dönüş kriteri açıklandı: Vakasız 5 gün!

Türkiye, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede olumlu bir tablo çizmeye başladı. 

11 Mart gününden itibaren kademeli olarak hayata geçirilen kısıtlama ve yasakların, yine kademeli olarak kaldırılması amacıyla Ramazan Bayramı sonrasına yönelik hazırlık yapılıyor.

Normalleşme adımları, ilk olarak 5 gün boyunca vaka görülmeyen illerde atılacak. İstanbul'da sıkı kontrol sürecek. 

5-6 gündür hiç vaka bildirmeyen iller var

Sağlık Bakanlığı kaynakları, 81 ilin 81’inde aynı anda yasakların kaldırılmayacağını belirterek, "Sınırlamalar her şehirde farklı şekilde uygulandı. Kaldırılması da yine aynı şekilde olacak. 5-6 gündür hiç vaka bildirmeyen iller var. Bu illerde, vakalardaki olumlu gidiş devam ederse, esnetmeler daha erken başlayabilir." açıklamasını yaptı. 

Kurullar hangi yasakların kaldırılacağına karar verecek

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) başında oluşturulan il pandemi kurulları, yasakların gevşetilmesi hususunda inisiyatif alacak. Bilim Kurulu tarafından hazırlanacak kriterleri değerlendirecek olan il pandemi kurulları, sorumlu oldukları illerde hangi yasakların kaldırılacağına yönelik karar alacak. 

Bakanlıklar, kendi görev alanına giren yasaklara ilişkin nasıl bir yol izleyecekleri hususunda çalışmaya devam ediyor. Söz konusu bakanlıklar, normalleşme adımlarında hangi kriterleri göz önünde bulundurmaları gerektiği hususunda Bilim Kurulundan görüş talep etti. 

Bilim Kurulu'ndaki halk sağlığı uzmanlarından meydana gelen özel bir ekip kuruldu. Çalışmaların da bu ekip tarafından yürütülmesine karar verildi. 

Türkiye, emsal teşkil edecek bir yol haritasını çalışıyor

Halk sağlığı uzmanları tarafından ortaya konacak kriterlere göre, yasakları gevşetme politikaları hayata geçirilecek. Sağlık Bakanlığı kaynaklarına göre, Türkiye, dünyaya emsal teşkil edecek bir yol haritasını çalışıyor. Kaynaklar, yeni döneme ilişkin her alanda ortaya konacak kurallar kapsamında hareket edileceğini bildirdi. 

Maske kullanımının hangi hâllerde mecburi olduğuna yönelik karar verilecek

Bakanlık kaynakları, "Maske kullanımının hangi hâllerde mecburi olduğuna, kapalı yerlerdeki havalandırma sisteminin nasıl olacağına, lokantaların hangi durumda hizmet vereceğine, okullardaki sıra düzeni ve teneffüslerin her sınıf için ayrı olmasından, turizm tesislerinde alınacak tedbirlere kadar her alanda yeni kurallar belirleniyor. Kalabalıkların oluşmasına yol açacak hiçbir uygulamaya izin verilmeyecek." açıklamasını yaptı. 

AVM'lerde basınçlı klima sistemi teşvik edilecek

Bilim Kurulu'nda gerçekleştirilen hazırlıklar dâhilinde, AVM’lerde pozitif basınçlı klimalar ve fanlı sistemlere müsaade edilmemesi, tabii havalandırmaların ve negatif basınçlı klima sisteminin teşvik edilmesi gibi ayrıntılar yer alıyor.

Bayramdan sonra bir süre daha seyahat yasağına devam edilebilir

Bilim Kurulu, mecburi durumlar haricinde il geçişlerine müsaade edilmesine sıcak bakmıyor. Sağlık Bakanlığı, seyahat yasağının kaldırılmasının, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) tekrar şehirler arasında dolaşması tehlikesini ortaya çıkaracağı fikrine sahip. Bu nedenle Ramazan Bayramı'nın ardından bir süre daha seyahat yasağı uygulanabileceği ifade ediliyor. Seyahat yasağının kademeli olarak kaldırılacağı, salgın riskinin azaldığı veya hiç vaka bildirmeyen şehirler arasında geçişlere müsaade edileceği kaydediliyor. 

Düğün, sinema, konser ve tiyatroya izin yok 

Diğer yandan, konser, sinema ve tiyatro gibi organizasyonların yanında düğün gibi insanların toplu olarak yer alacağı faaliyetlere bir süre daha müsaade edilmeyeceği belirtildi.

Yorumlar (0)