İki günde iki kırım, Sabiha Gökçen tek pist!

İstanbul'daki ağır hava şartları ve talihsizlikler nedeniyle 2 günde 2 kırım meydana geldi. Bu gelişmeler sonrası, şartların geliştirilebilirliği tekrar gündeme geldi.

GÜNDEM 08.01.2020, 17:23 13.01.2020, 09:53
İki günde iki kırım, Sabiha Gökçen tek pist!

İstanbul ve Marmara bölgesinde yoğun yağışın yanı sıra şiddetli fırtına da uçuşları ciddi şekilde etkiledi. İstanbul Havalimanı’nda rüzgar saatte 105 kilometreye kadar çıkarken Atatürk Havalimanı’ndaki rüzgar da saatte 86 kilometre olarak ölçüldü. 

Bu olumsuz hava şartları altında pas geçenler, iptal olan seferler derken iki uçak da kırıma uğradı. 

İlki İstanbul Havalimanı'nda...

İlki 6 Ocak'ta yaşanan olayda Türk Hava Yolları’na ait TC-JSK tescilli Airbus A321 tipi uçak ciddi hasar gördü. TK1265 sefer sayısıyla Varşova’ya gitmek üzere İstanbul Havalimanı’ndan kalkan uçak, iniş takımlarından gelen uyarının ardından uçuşunu iptal etmek zorunda kaldı. TC-JSK tescilli uçak, kalkıştan 32 dakika sonra İstanbul Havalimanı’na iniş kararı aldı.

Konuya dair son karar Kaza İnceleme Kurulu'nun raporuna bağlı olsa da, rüzgar kaynaklı olarak sert iniş yapan uçağın gövdesinde burkulma meydana geldi.

Uçağın gövdesinde oluşan bu tür burkulmaların bakım masraflarının çok yüksek olduğu biliniyor. Hatta çoğu zaman söz konusu olaylar sonrası tek koridorlu uçaklar, pahalı bakım işlemleri yüzünden hizmet dışı kalabiliyor.

İkincisi Sabiha Gökçen'de...

Dün de Sabiha Gökçen Havalimanı'nda Pegasus Havayolları’na ait TC-CCK kuyruk tescilli Boeing 737-800 uçağı kırım geçirdi. Şarika (Sharjah) İstanbul seferini yapmakta olan uçak hava şartları nedeniyle Sabiha Gökçen'e iniş yaptıktan sonra pistten çıktı. Toprağa çıkan uçaktan yolcular "slide" adı verilen şişme kaydıraklar kullanılarak tahliye edildi.

7 Ocak sabah 09:10 sularında yaşanan bu olayın ardından pist kullanıma kapandı. Uçuşların önce saat 22:00'ye dek yapılamayacağı açıklanan Sabiha Gökçen'de, sonrasında seferlerin 8 Ocak 06:00 itibariyle icra edilmeye başlanacağı duyuruldu.

Neden?

Temelleri 1998'de atılan ve Ocak 2001 tarihinde yapımı tamamlanan Sabiha Gökçen'in tek bir pisti bulunuyor. Yıllardır ikinci bir pistin yapılması gündemde olan Sabiha Gökçen 2018 yılında 34 milyondan fazla yolcuyu ağırlamış, bu sayı 2019'un ilk 9 ayında 26 milyon 650 bin olarak gerçekleşmişti.   

Dünyada yalnızca bir pist ile söz konusu trafiğe ulaşan ve bu denli ciddi bir operasyon yapan havalimanı sayısı yalnızca "2". Biri Sabiha Gökçen, diğeri de İngiltere'nin başkenti Londra'daki Gatwick Havalimanı. Dolayısıyla bu pencereden bakıldığında olay yeterince tuhaf.

Sabiha Gökçen'in yıllardır bitirilemeyen ikinci bir pisti var. 4 yılda sıfırdan inşa edilen İstanbul Havalimanı'nı düşününce Sabiha Gökçen'e ikinci bir pistin yapılması neden bu kadar zor onu da anlamak oldukça güç. 2019 sonuna bitirileceği açıklanan pist, 2020 projeleri kapsamına kaldı. Açılması planlanan pist yıllar önce tamamlansaydı operasyonlar aksamaz, ne yolcular ne de havayolu şirketleri bu denli ciddi problemler yaşamazdı.  
 
Öte yandan, Sabiha Gökçen uçuşlara kapatılırken Atatürk Havalimanı yedek meydan olarak dahi kullanılmıyor. Atatürk'e bir uçak inse hizmet verecek otobüs ya da yolcu merdiveninin bile olmadığı aktarılıyor.

Yorumlar (0)