"İdlib görüşmeleri büyük ihtimalle İstanbul'da olacak"

Azerbaycan ziyaretini takip eden gazetecilere uçakta demeç veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib görüşmeleriyle ilgili ''5 Mart itibarıyla, yeri büyük ihtimalle İstanbul olacak." açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 26.02.2020, 14:18
"İdlib görüşmeleri büyük ihtimalle İstanbul'da olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyaretinden yurda dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalar yaptı.

"Malum 'Minsk Süreci' bir oyalamadır"

''Bildiğiniz gibi, Azerbaycan'la 'tek millet, iki devlet' ilkesine dayanan ilişkilerimiz her geçen gün daha da güçleniyor." diyen Erdoğan, "Bu ziyaretimizde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 8'inci toplantısını gerçekleştirdik. Toplam 14 anlaşma imzaladık. Bu anlaşmalar çerçevesinde 2019'da ticaretimiz yaklaşık 4,5 milyar doları buldu. 2023 hedefimiz 15 milyar dolar. Bugün imzaladığımız Tercihli Ticaret Anlaşması ile bu hedefe hızla ulaşacağımıza inanıyoruz. Ayrıca Azerbaycan'la Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve TANAP gibi büyük projelere imza attık. Karşılıklı yatırımlarımız her gün artıyor. Savunma sanayii alanında da güçlü bir iş birliğimiz var. Bölgesel konularda da Azerbaycan'la tam bir dayanışma içindeyiz. Azerbaycan'la Ermeni iddiaları, İslam düşmanlığı, ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele konularında da birlikte çalışıyoruz. Yukarı Karabağ konusunda Azerbaycan'ın yanındayız; işgal altındaki topraklar artık özgürlüğüne kavuşmalı ve bölgeye barış, istikrar gelmelidir. Malum 'Minsk Süreci' bir oyalama olarak yaklaşık 25 yıldır devam ediyor. Bu oyalama taktiğiyle ne Amerika ne Rusya bu işi çözmüştür. Minsk Üçlüsü şu ana kadar bir çözüm üretemediği gibi yapılan ikili görüşmelerde de maalesef hiçbir netice çıkmamıştır." ifadelerini kullandı.

"İdlib zirvesinin yeri büyük ihtimalle İstanbul olacak"

"İdlib konusundaki 4'lü zirve 5 Mart'ta olacak mı?" sorusuna Erdoğan, "Bu dörtlü zirve konusunda şu anda "kesin değil" dersem daha yeridir. Çünkü Sayın Putin 'Biz bunu ikimiz beraber yapsak daha isabetli olur' gibi bir teklif getirince, ben dedim ki 'Bu da olabilir, 4'lü de olabilir. Şu anda İdlib'de bizim ikimizin kararı çok büyük önem arz ediyor.' Tarih konusunda hemen hemen mutabık sayılırız, yani 5 Mart itibarıyla… Yeri itibarıyla büyük ihtimalle İstanbul olacak. Bu arada ikili, dörtlü meselesini yine görüşmelerle devam ettireceğiz. Moskova'ya giden heyetimiz ile Ankara'ya gelen Rus heyet arasında Ankara'da görüşmeler yapılıyor. Bu heyetler arası görüşmenin neticesine göre de biz tekrar telefon diplomasisini devam ettireceğiz." yanıtını verdi.

FETÖ'nün siyasi ayağı tartışmaları

Erdoğan, FETÖ'nün siyasi ayağı tartışmalarıyla ilgili ise, "Bu konularla alakalı HTS kayıtlarının zamanlamaları çok önemli. Konseyin şu anda içinde olup dedikoduları yapılanlarla alakalı zannediyorum bu kayıtlar ortaya döküldüğünde Türkiye'de çok daha farklı bir hava eser ve esecektir. Bunun için bizim de biraz sabırlı olmamız gerekiyor. Bu adımlar da atılacaktır. Böyle şu anda bazı şeyler açıklanmıyor diye her taraf süt limandır zannedilmesin. Açıklandığı anda zaten artık kel görünecektir." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)