İçişleri Bakanı duyurdu: Çipli kimlikler, kredi kartına dönüşüyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ülke ve dünya gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Van’da konuşan Soylu, MERNİS projesi ve çipli kimlik kartıyla yapılabilecek ödemelerden bahsetti.

GÜNDEM 27.03.2022, 15:41
İçişleri Bakanı duyurdu: Çipli kimlikler, kredi kartına dönüşüyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bugün Van’daydı. Emniyet Müdürlüğü’ndeki Nüfus Personeli Eğitim Programı’nda konuşan Bakan Soylu, bu konuda alınan önemli mesafeleri şu şekilde dile getirdi: “Şu anda faaliyette olan MERNİS projesi, pek çok gelişmiş ülkelerin çoğunda altyapısı olmayan bir proje. Tüm kurumlarımıza bu projenin entegrasyonu sağlandı. Bugün ile e-Devlet sistemimizin en önemli altyapısı da oluşturulmuş oldu. Şu anda geldiğimiz noktada 81 ilimizde günde en az 50 bin adet kimlik veriliyor. Ya yenileniyor ya da sıfırdan çıkarttırılıyor. Günde ortalama 15 bin civarında ehliyet ve 10 bin civarında da pasaport işlemi yapılıyor. Bundan sonra da bu üçünün birlikte verilebilmesi için çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. Gece gündüz çalıştığımız zamanlar oldu, hataya düştüğümüz zamanlar oldu ancak buna değecek. Nüfus idarelerinin konseptlerini değiştirdik, yazılımlarını çok iyi bir noktaya taşıdık. Artık ülkemizdeki tüm nüfuslardan randevular ALO 199, bilgisayar ve telefon üzerinden internet ile alınabilir duruma geldi. Bu şekilde de yoğunluk azaltıldı. Bugün nüfus müdürlüklerimiz, modern bankalar gibi vatandaşa hizmet sunar hale geldi. Turuncu renk belirlememizin amacı da vatandaşlarımızın mekana girdiğinde içinin rahatlaması.”



Kimlik kartıyla ödeme devri başlıyor

“Şimdiye kadar 3 milyondan fazla ehliyet, çipli kimlik kartlarına yüklendi. Ayrıca e-imza isimli bir proje de başlatıldı. Elektronik sistemin hayatın içine tamamen girmesini amaç edinerek çalışıyorum. Bu projemiz de şu anda başladı. Vatandaşlarımız imzalarını kimliklerine yüklüyorlar. Şu anda bir diğer proje üzerinde çalışıyoruz. Kimliklerimizde ödeme sistemi… Bu projenin yüzde 80’lik kısmı bitti. Yeni kimlik kartlarımızın artık kredi kartı şeklinde kullanılabilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Maliye Bakanımız da bu işe destek veriyor. Dünya genelinde bu sistemi kullanan ülkeler var. Bizim de elimizde imkan varken bunu gerçekleştirmek istedik. Öte yandan nüfus idaremiz neredeyse 200 senelik. İçerisinde çok fazla ve çok eski bilgiler var. Bunların tümünün dijital arşive geçirilmesi konusunda ekiplerimiz çalışmalar yürüttü ve tüm bilgiler aktarıldı. Tüm dünya tarafından takdir edilecek bu projeyi Nüfus Genel Müdürlüğümüz gerçekleştirdi. Bir vatandaşımız soyağacını oluşturmak istediğinde bunu dakikalar içinde yapabileceği bir adım attık. Öte yandan ASELSAN ile birlikte çalışarak ülkemizdeki tüm mekânsal birimlerin fotoğraflarını çektirdik, tüm haneleri çektirdik ve bunu internete taşıdık. Hangi dairede, katta kaç kişi kaldığını herhangi bir doğal afet durumunda hemen öğrenebileceğiz. Bunun ismi ise adrese dayalı kayıt sistemi oldu.”



Yeni doğanlar için yeni sistem geliştirdik

“Artık hastanede bir bebek doğduğunda ebeveyninin nüfusa gitmesine gerek olmayacak bir sistem geliştirdik. Bebeğin bilgileri nüfusa girildiği anda nüfus kağıdı ebeveyninin evine gidebiliyor. Bu sistemi biz kurduk. Devlet hastanelerine entegre ettik. Vatandaşımızın bu konuda sorununu çözdük. Daha bu konuda atacağımız çok adım var. “

Emniyetteki toplantının ardından Hacıbekir Kültür Merkezi’ne geçerek burada gençlerle, “Gençlik Buluşması” kapsamında bir araya gelen İçişleri Bakanı Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla aradı. Erdoğan, telekonferans yöntemiyle gençlere hitap etti. Van’da gençlerle “danışma meclisi” yapmayı düşündüklerini dile getiren Soylu, “Van’a geldiğimizde sizlerle daha farklı şekilde görüşeceğimize inanıyorum. Hepinizi gözlerinizden öpüyorum. Rabbim hepinizin yardımcısı olsun. İnşallah en kısa zamanda Van’da sizlerle olacağız.” ifadelerini kullanan Erdoğan, büyük bir coşkuyla karşılandı. 

Yorumlar (0)