Hulusi Akar’dan Yunanistan’a “şımarık” çıkışı: “Tarihten ders alın”

Yunanistan'ın geçmişten ders çıkarması gerektiğini söyleyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tekrar büyük bir darbe almamak adına şımarık davranışlardan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi.

GÜNDEM 02.09.2022, 13:45 02.09.2022, 17:41
Hulusi Akar’dan Yunanistan’a “şımarık” çıkışı: “Tarihten ders alın”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 1. Ana Jet Üs Komutanlığı tarafından düzenlenen “Uçuş Eğitim Yılı Açılış Töreni”ne katılım sağladı. Burada açıklamalarda bulunan Akar’ın hedefinde Yunanistan vardı. "Yaşanan durumla ile ilgili olarak hem sahada hem de masada gereken cevabı veriyoruz." Şeklinde konuşan Akar, Yunanistan’ın kural dışı hareketlerinin, söylemlerinin, saldırgan tavrının ve tahriklerinin devam ettiğini ifade etti.

“Yunanistan F-16’lara önleme yaptı”

Yunan savaş uçakları tarafından NATO görevinde olan Türk F-16’larının taciz edildiğine değinen Akar, “2 Temmuz tarihinden bu yana bu durum bütün NATO kanallarına iletildi, herkes tarafından öğrenildi. Bilmiyor olmaları olası değil. Durum böyleyken NATO vazifesini sağlayan tarafımıza ait F-16’lara önleme yaptılar. Daha sonra Yunanistan bu tutumuna ‘Bu uçakların Türklere ait olduğunu bilmiyorduk’ gibi bir açıklamada bulundu. Bu söylem son derece yalan ve inkarcıdır.” ifadelerini kullandı.

“Yunanistan’ın inkarcılığı yakından izleniyor”

23 Ağustos tarihinde Türk jetlerinin Girit Adası’nda konuşlandığı sırada Yunanistan’a ait olan Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemince taciz edildiğini hatırlatan Akar, “Bu durum son derece yanlıştır ve düşmancadır. Bu durum ile ilgili gerek buradaki bütün yetkililer gerekse NATO’da bulunan kişiler her türlü girişimi sağladı. NATO, Yunanistan’ın inkarcılığını ve yalancılığını takip ediyor. Yaşanan bu durum ile ilgili gerekli ne yapılacaksa onu yapmayı sürdüreceğiz.

Yunanistan’ın bu şekilde gösterdiği şımarıklıklara her zaman gereken yanıtı verdik. Herhangi bir şekilde menfaatlerimizde, haklarımızda geri adım atmayacağız. Milletimizin ve ülkemizin menfaatini bu zamana kadar koruduk, buna aynı şekilde devam edeceğiz.” dedi.

“Türkiye bir tehdit değil”

Rusya ve Ukrayna arasında tahıl koridoruna hususuna yönelik mutabakat sonrasında oluşturulan vazifenin oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Akar, “Biz her zaman diyoruz. Yunanistan, Türkiye’yi bir tehdit gibi görmemelidir. Türkiye komşu ülke için bir tehdit olmayacaktır. Türkiye’nin yanında olanlar, ittifak adına son derece güvenilir, etkin ve güçlü bir müttefiktir.” diye konuştu.

1919 ve 1922 seneleri arasında Yunanistan’ın bazı ülkelerin desteği ve teşviği ile işgal girişimi sağladığını aktaran Akar, bu durumun sonucunda büyük bir hüsrana giren Yunanistan’ın genelkurmay başkanını, başbakanlarını, bakanlarını astığını hatırlattı.

“Yunanistan’a tarihi hatırlattık”

Akar açıklamalarının devamında, "Yunanistan’ın geçmişte yaşadıkları ile bir alana girmemesini, tekrar başını sıkıntıya sokmamasını, tarihten ders almasını, hüsranla bitecek davranışlarda bulunmamasını ve yeniden büyük bir darbe yememesi için devamlı olarak bunları hatırlattık, hatırlatmayı da sürdüreceğiz. Biz başından beri diyoruz bu lafta silahlanma, lafta ittifak gibi söylemlerle bir yere ulaşamazsınız. Tarafınıza uzanan barış elini tutmalısınız, bütün işlemleri iyi komşuluk noktasında uluslararası hukuka göre sürdürelim.” dedi.

“F-16 tedarikini yakından takip ediyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşviki, desteği ve liderliği ile savunma sanayisi alanında millilik ve yerlilik miktarının yüzde 80’lere çıktığını dile getiren Akar, “İlerleyen zamanlarda kendimize ait tankımızı ve milli muharip uçağımızı da yapacağız. Bu hususta çalışmalarımız kararlılık ve azimle sürdürülüyor.” diye konuştu.

F-16 modernizasyonuna ve tedariki ile ilgili ABD ile girişimlerin devam ettiğini ifade eden Akar, “Bu konu hakkında devamlı olarak takipteyiz, olumlu bir şekilde sonuçlanması adına gayret gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)