“Help Turkey” manipülasyonu deşifre oldu 

Ülkede günlerdir peş peşe çıkan orman yangınları ile mücadele sırasında pek çok algı operasyonu yapıldı ama en çok sesi “help Turkey” kampanyası getirdi. Provokasyon amacıyla başlatılan bu paylaşımlarla, Türkiye’yi aciz gösterme operasyonu düzenlendi. 

GÜNDEM 03.08.2021, 15:50 03.08.2021, 15:52
“Help Turkey” manipülasyonu deşifre oldu 

Sosyal medya ağ analizleri ile dünya çapında bir üne sahip olan akademisyen Dr. Marc Owen Jones, ülkedeki orman yangınlarıyla mücadele edebilmek için uluslararası yardım çağrısında bulunulan “help Turkey” etiketiyle başlatılan kampanyaya ilişkin dijital analizini yayınladı. 

Jones, sosyal medyada 1-2 Ağustos tarihlerinde sık sık paylaşılan etkiletin 160 bin etkileşim ve 46 bin hesabı kapsayan analizini bir flood (tweet serisi) halinde paylaştı. Ünlü analizci bu kampanyayı bir tür “dezenformasyon” olarak nitelendirdi. 

İşin içinde FETÖ var 

Jones, kampanyanın Türkiye’yi yetersiz, zayıf ve çaresiz göstermek amacıyla tasarlandığını, kampanyanın büyüklüğü dikkate alındığında da bunun bir tür algı/etki operasyonu olduğunu ifade etti. Ünlü analizci, FETÖ’cü isimlerin de bu etiketi kullanarak yaptığı paylaşımları analizine bir örnek olarak gösterdi. 



Hesabı açıp paylaşımı yaptılar ve hesabı sildiler 

“Help Turkey” kampanyasında manipülasyon izlerine rastlandığını aktaran Jones, etiket ile paylaşım yapan hesaplarda ilginç hareketler tespit ettiğini belirtti. Örneğin bir etiket altında en çok paylaşım yapan ve etkileşim gösteren, yalnızca 2 takipçisi bulunan @ege20281770 kullanıcı isimli hesabın 2 Ağustos’ta açıldığı ve normalde birçok paylaşım bulunması gereken hesapta hiç paylaşım bulunmadığı ortaya çıktı. Jones’a göre bu kişi, gerekli paylaşımları yaptıktan sonra konumdan bulunmamak amacıyla paylaşımları sildi ve sonra da hesabını silerek kayıplara karıştı. 

Paylaşımlardan sonra kullanıcı isimlerini değiştirdiler 

Jones’un bir diğer örneği de 15 bin takipçili @Badboy2147 kullanıcı isimli kişinin gerekli paylaşımları yaptıktan sonra adını @Badboy353435 olarak değiştirmesi oldu. İsmini değiştiren hesap ayrıca “help Turkey” altında paylaştığı yazıları da silmişti. Jones’a göre bu hareket, aldatmacadan başka bir şey değil.  



Yaklaşık 7400 hesap bu şekilde 

Ünlü analizci Jones, sosyal medyada bu tarzda olan yaklaşık 7400 hesap bulduğunu ifade etti. Bunu yapan kullanıcı sayısının daha fazla olabileceğini aktaran Jones, bu gibi yöntemlerin Körfez ülkelerinde sıklıkla kullanıldığını belirtti. 

Aynı içeriğin kopyala yapıştır yapılmasını kim söyledi? 

“Help Turkey” etiketi altında yapılan paylaşımların genellikle aynı olduğu ve insanların kopyala yapıştır yöntemini tercih ettiğini söyleyen Jones, binlerce insanın retweet (tekrar paylaşmak) işine girişmeden yapıştırma yöntemiyle aynı metni defalarca hem de üzerinde hiç değişiklik yapmadan paylaştığını ifade etti. “Bu insanlara bunu kim söyledi?” şeklinde soru soran ünlü analizci, paylaşımların zamanlamasının da oldukça manidar olduğunu aktardı. Paylaşımların tarih bilgilerine göre etkileşimler, Türkiye saati ile 00.16 gibi geç saatlerde yapıldı.  



Kampanyaya sahte paylaşımlar yansıdı 

Jones: “Etkileşim oranları oldukça yüksek olan K-Pop ve BTS fanları da bu paylaşımları sürekli retweet etti. Bu müzik grupları oldukça popüler olabilir fakat haklarında açılmış fan hesaplarının gerçek paylaşımlar yaptıklarını düşünmüyorum. Özetle #helpTurkey kampanyası bir manipülasyona dönüştü. Ünlüler ve gerçek kişiler sayıyı yükseltti ama binlerce sahte hesap da bunlara destek verdi.” 

Yorumlar (0)