Hamsi avı yasağı uzatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından daha evvel iki kez kısmi olarak durdurulan ticari maksatlı hamsi avcılığı av yasağı, 7 Şubat tarihine kadar uzatıldı.

GÜNDEM 27.01.2021, 18:19 28.01.2021, 15:32
Hamsi avı yasağı uzatıldı

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, daha evvel iki kez kısmi olarak durdurulan ticari maksatlı hamsi avcılığı av yasağının bir süre daha uzatıldığı duyuruldu.

Söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen denetim ve gözlemler ile araştırma kuruluşlarınca yürütülen izleme faaliyetleri neticesinde, avlanan hamsi balıklarında yasal avlanabilir boy uzunluğunun (9 cm) altında bulunan balıkların oranında yükseliş olması ve et verimlerinin de oldukça az olması sebebi ile İstanbul Boğazı ve Karadeniz’in büyük bir kısmında her türlü av malzemesi ile hamsi avcılığı 8 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yasaklanmıştı.

Hamsi avı yasağının uygulandığı bölgede gerçekleştirilen inceleme, araştırma ve gözlemler sonucunda ve başta bilim insanları olmak kaydıyla, çok sayıda balıkçı örgütleri ve sektörün diğer unsurları ile beraber hamsi avcılığı ile ilgili konuda tekrar bir değerlendirme gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu değerlendirmeye göre; 8-28 Ocak tarihleri arasında hamsi balığı avcılığına yasak getirilen karasularımızda bulunan hamsi nüfusunda iyileşmeler gözlenmiş olsa da, henüz büyük bir kısmının avlanabilir asgari boy uzunluğunun oldukça altında ve et veriminde kısıtlı miktarda bir yükseliş olduğu gözlenmiştir. Bu sebeple, önümüzdeki seneler hamsi balığı avcılığının devam ettirilebilir olarak gerçekleşmesi ve hamsi stoklarının korunması maksadıyla, İstanbul Boğazı’nın tamamı ile Karadeniz’de Sarıyer İlçesi Kumköy Aslan Burnu’ndan Gürcistan hududuna kadar olan karasularımızda her çeşit av malzemesi ile ticari maksatlı hamsi avcılığı 7 Şubat 2021 tarihi 00.00 saatine kadar 10 gün süre ile geçerli olmak üzere durdurulmuştur.

Bu süre zarfı içerisinde yasak bölgesindeki hamsi balıkları, birimlerimiz tarafından sürekli olarak izlenecek, karasularımıza iri bireylerden oluşan yeni hamsi popülasyonlarının girmesi halinde, getirilen kurallar tekrar değerlendirmeye alınacaktır.

Kısıtlamanın son bulacağı 7 Şubat tarihinden, balıkçılık sezon sonu olan 15 Nisan tarihine kadar kontrol ve denetimlerimiz aralıksız olarak sürecek olup, hiçbir şekilde 9 cm uzunluğun altında hamsi avı gerçekleştirilmesine izin verilmeyecektir.

Av yasağı getirilen bölgenin haricinde, özellikle Bulgaristan hududumuz İğneada açıkları ve Marmara’da yasal boy uzunluğunda ve yeterli oranda et veriminde bulunan hamsi balıkları avlanılabilecektir."

Yorumlar (0)